“Netice itibarıyla Azerbaycan’la ilişkilerimiz artık yeni bir döneme girmiştir” diyen Tatar, bugüne dek birçok temas yapıldığını sadece bu ziyaret peşinden verilecek talimatlar sonucunda gezim, yükseköğrenim, iş ilişkileri, kültür ve sanat benzer biçimde alanlarda ilişkilerin gelişeceğini gördüklerini ve bundan umutlandıklarını belirtti.

Ziyaret süresince Azerbaycan halkının gösterdiği muhteşem ilgi ve alakanın yanında, basının da kendilerine büyük ilgi gösterdiğini belirten Tatar, ziyaretin oldukça ses getirdiğini beyan etti; tüm Azerbaycan halkına teşekkürlerini iletti.

Tatar, “Azerbaycan’la olan zamanı ve kadim bağlarımızın bir kez daha bu ziyaret vesilesiyle güçlendiğini gördük ve bunun memnuniyeti içinde ülkeye döndük” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan’da 4 gün süresince devam eden temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkeye döndü. Cumhurbaşkanı Tatar ile beraber eşi Sibel Tatar ve Başbakan Yardımcısı Gezim, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da temaslarını tamamlayarak KKTC’ye döndü.

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan temaslarına ilişkin Ercan Havalimanı’nda basın açıklaması yapmış oldu. Basın açıklamasında, Başbakan Yardımcısı Gezim, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun yanında Cumhurbaşkanı’nı havalimanında karşılayan Meclis Başkanı Sıkıntılı Töre ile Ziraat ve Naturel Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş da hazır bulunmuş oldu.

“Önümüzdeki süreçte temasların iyi mi artırılabileceğini tartıştık”

Tatar açıklamasında, Azerbaycan ziyaretini “oldukça başarı göstermiş ve verimli” olarak değerlendirerek, kendilerine gösterdikleri muhteşem ilgi ve alakadan dolayı tüm Azerbaycan halkına teşekkürlerini iletti.

Azerbaycan’da yaptıkları temaslara değinen Tatar; Başbakan Yardımcısı, Gezim, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun Türk Devletleri Teşkilatı Kültür Bakanları toplantısına katıldığını, bunun yanında dün akşam Internasyonal Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) etkinliğinde yer aldıklarını ve burada Kıbrıslı Türk Sanatçı Begüm Tekakpınar’ın da içlerinde olduğu birçok Türk Dünyası sanatçılarının son aşama etkisinde bırakan performanslar sergilediklerini kaydetti.

Özdenefe: Kıbrıs Türk kadını bu topraklarda tutunabilmek için yıllardır mücadele veriyor

Özdenefe: Kıbrıs Türk hanımı bu topraklarda tutunabilmek için senelerdir savaşım veriyor

Cumhurbaşkanı Tatar, bu etkinlikte, binlerce senelik geçmişiyle, tarihiyle, aynı kültürün temsilcileri olarak birlik ve beraberlik içinde bir araya gelindiğini söyleyerek, bu yüzden TÜRKSOY’un kendileri için oldukça mühim bulunduğunu beyan etti.

Azerbaycan’a içinde turizmcilerin, eğitimcilerin, sanatçıların ve iş insanlarının yer almış olduğu kuvvetli bir ekiple gittiklerini ve orada bakanlarla yaptıkları toplantılar ve katıldıkları kültürel etkinliklerin yanında, gezim, eğitim benzer biçimde birçok alanda temasların gerçekleştirildiğini kaydeden Tatar, bu alanlarda ilişkilerin iyi mi geliştirilebileceğini ve gelecekte temasların iyi mi artırabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.

“Netice itibarıyla Azerbaycan’la ilişkilerimiz yeni bir döneme girmiştir”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafınca kabulü ve Aliyev’in Kıbrıs Türk halkına destek belirtmesinin öneminin altını çizen Tatar, kabulde Aliyev’in Kıbrıs Türk halkının yalıtım ve ambargolar altında büyük bir haksızlıkla karşı karşıya bulunduğunu sadece vakit içinde bu sıkıntıların birlik ve beraberlikle aşılabileceğini söylediğini, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üye olarak yer almasının ve çeşitli alanlarda temsil edilmesinin mühim bulunduğunu ifade ettiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, görüşmede, ek olarak, Karabağ’da verilen mücadelenin konuşulduğunu ve bu süreci yakından izleyen Kıbrıs Türk halkının desteklerinin Azerbaycan halkı için oldukça mühim bulunduğunun vurgulandığını dile getirdi.

“Netice itibarıyla Azerbaycan’la ilişkilerimiz yeni bir döneme girmiştir” diyen Tatar, bugüne dek birçok temas yapıldığını sadece bu ziyaret peşinden verilecek talimatlar sonucunda gezim, yükseköğrenim, iş ilişkileri, kültür ve sanat benzer biçimde alanlarda ilişkilerin gelişeceğini gördüklerini ve bundan umutlandıklarını belirtti.

“Ziyaretin Aliyev’in Cumhurbaşkanı seçilmesinin 20’nci yılına denk gelmesi de ayrı bir anlam katmıştır”

Azerbaycan’a ziyaretlerinin Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in Cumhurbaşkanı seçilmesinin yirminci yıl dönümüne denk gelmesinin de ziyarete bir anlam daha kattığını söyleyen Tatar, dün Hankendi bölgesinde Azerbaycan bayrağının Aliyev tarafınca göndere yükseltilerek Karabağ’daki zaferin taçlandırılmasının da kendileri için oldukça kıymetli bulunduğunu söylemiş oldu.

Tatar, bugün ise KKTC Bakü Temsilciliği’nde çeşitli sivil cemiyet örgütleriyle bir araya geldiğini ve toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade ederek, burada Azerbaycan basınının ilgisine dikkat çekerek, ziyaretin oldukça ses getirdiğini dile getirdi.

Tatar, “Azerbaycan’la olan zamanı ve kadim bağlarımızın bir kez daha bu ziyaret vesilesiyle güçlendiğini gördük ve bunun memnuniyeti içinde ülkeye döndük” ifadelerini kullandı.

Bu organizasyonu yaparak, heyetleri oluşturan Başbakan Yardımcısı, Gezim, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’na teşekkürlerini ileten Tatar, bugün Başbakan Ünal Üstel tarafınca düzenlenen basın toplantısında da heyette yer edinen teşkilat temsilcilerinin ve iş insanlarının bu ziyaretten memnun kaldıklarını görmekten duyduğu memnuniyeti beyan etti.

Tatar, bunun yanında, Başbakan Ünal Üstel’e, ilgili bakanlara ve orada KKTC’yi başarıyla temsil eden her insana teşekkürlerini sundu.