Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk hanımına seçme ve seçilme hakkının tanındığı 5 Aralık 1934 tarihinin 89. yıl dönümü dolayısıyla bir bildiri yayımladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Anayasa ve Seçim Kanunu’nda meydana getirilen değişim ile hanımefendilerin oy kullanabilmesi ve aday olabilmesi sağlandı. yüce önder Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde meydana getirilen bu devrim, hanımefendilerin toplumsal hayatta daha kuvvetli şekilde var olmasını ve Türk toplumunun çağdaşlaşması yolunda zamanı bir adım atılmasını elde etmiştir” ifadelerini kullandı.

Hanım hakları yolunda meydana getirilen bu devrimin, dünyaya emsal teşkil ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Fransa, İtalya, İsviçre, Yunanistan, Belçika, Romanya ve Bulgaristan benzer biçimde ülkelerin Türkiye Cumhuriyeti’nden seneler sonrasında hanım vatandaşlarına bu hakkı tanıdığını belirtti. 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Siyasetten ekonomiye, kültür ve sanattan tüm karar alma mekanizmalarına, kadınlarımızın etken katılımının artmasına yönelik ortaya konan çabaların, iyi mi oldukça daha ileri noktalara taşınabileceği hususunda somut ve sürdürülebilir adımlar atmak adına mühim bir fırsat olan böylesi anlamlı günlerde, toplumsal savaşım yıllarından egemen devletimizin ilanına ve bugünlere gelinen süreçte kadınlarımızın ortaya koyduğu yadsınamaz katkıyı da anımsamak ve hatırlatmak, tarihsel bir sorumluluktur.

Hanımefendilere yönelik her türlü fizyolojik, ruhsal sertlik ve bezdirme çabalarının önlenmesine yönelik adımların atılarak bilhassa sertlik mağduru hanımefendilerin kendisini güvende hissedeceği hanım sığınma evi sayısını çoğaltmak, sertlik başta olmak suretiyle karşılaştıkları tüm sorunlara kapsayıcı çözümler bulma noktasında Anayasa’nın bana verdiği yetki çerçevesinde elimden gelen tüm katkıyı ortaya koymaya emin olduğuma dikkati çekmek isterim.

Tatar: “Türkiye’nin adadan çekilmesi halinde Filistin’dekine benzer olaylar yaşanabilir”

Tatar: “Türkiye’nin adadan çekilmesi halinde Filistin’dekine benzer vakalar yaşanabilir”

Türk hanımına, 89 yıl ilkin bugün seçme ve seçilme hakkını kazandırarak attığı büyük adımla tüm dünyaya örnek olan yüce önderimiz Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyor, tüm kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Hanım Hakları Günü’nü kutluyorum”.