Hükümet toplumsal konut projesini Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) ile beraber yürütüyor.

Projenin hangi aşamada olduğuna ilişkin izahat icra eden Birlik Başkanı Cafer Gürcafer, toplumsal konutların her bölgede yapılacağını ve süreklilik kazanacağını ifade ederek,  ayni anda 10-15 bölgede birden çalışmalara başlayacaklarını söylemiş oldu.

“Bankacılık kuralları geçerli olacak”   

KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, devletin kırsal kesim arsası için ayırdığı arazileri şimdi toplumsal konut için ayırdığına dikkat çekerek, toplumsal konutların amacının; hem kırsalda kalkınmayı desteklemek hem de kırsalda yerleşimi teşvik etmek bulunduğunu deklare etti.    Gürcafer, toplumsal konut için alınacak kredinin makul bir fiyatta olacağının bilgisini vererek şu şekilde devam etti:   

“Konut alacak şahıs bankaya müracaat edecek, kredibilite süzgecinden geçecek. Evi öderken de bankacılık kuralları geçerli olacak. Bu fazlaca iyi bir imkân insanoğlu bundan yararlanacak ek olarak suiistimal edilebilecek bir durum da olmayacak. Şahıs taksitini bankaya ödeyecek. Daha evvelde olduğu şeklinde devletten alacak da, ödemeyecek de her 1-2 senede bir Bakanlar Kurulu kararıyla o borcun bağışlanması söz mevzusu olmayacak.”

Pilot bölge Büyükkonuk   

Mimarlar Odası ile Toplumsal Konut Projesi ile ilgili imzaladıkları ortaklaşa iş protokolü çerçevesinde “proje yarışması” açıldığını ifade eden Gürcafer,  bu bağlamda yapılacak olan toplumsal konutlar için Büyükkonuk’u pilot bölge seçtiklerini belirtti.   

Gürcafer,“Proje Büyükkonuk ile ilgili açıldı fakat öteki bölgelerin emek harcamaları da eş zamanlı olarak devam ediyor. Ilkin Büyükkonuk’tan başlanacak şeklinde bir durum yok yanlış anlaşılmasın” diyerek toplumsal konut projeleri kapsamında her bölgenin dokusuna uygun evlerin yapılacağını söyledi.

“Faiz Farkı Fonu ile desteklenecek”   

Hak sahipliğinin belirlenmesinin ayrı bir süreç olacağına işaret eden Gürcafer, Toplumsal Konut Birimi’nin kendi içinde tarama yaparak hak sahipliğini belirleyeceğini söylemiş oldu.    

Gürcafer, kişinin yurttaş olması, toplumsal konutun yapılacağı bölgenin insanı olması, isminde mal olmaması şeklinde bazı koşullar aranacağına dikkat çekerek, bunun tespitinin devlet tarafınca yapılacağına işaret etti.

Yarından itibaren yağmur bekleniyor...

Yarından itibaren yağmur umut ediliyor…

Gerçek sahibi kişinin bankadan borçlanacağını, devletin dokunuşuyla da kullanılacak kredinin faizinin hem düşük olacağını hem de Faiz Farkı Fonu’ndan destekleneceğini kaydeden Gürcafer,  hususi bir kredi miktarı olacağını altını çizdi.  

Gürcafer, Faiz Farkı Fonu’nun oluşturulmasının destek olacağını söyleyerek bu bağlamda yabancılara satılan evlerde tapu harcının yüzde 6’dan yüzde 12’ye çıkarıldığını, böylelikle yüzde 6’lık kısmın bu fona aktarıldığını deklare etti.

“Faizin yüzde 60-70’lik kısmı fondan karşılanacak”  

 “Bu sayede toplumsal konut almak isteyen şahıs, hem devletin Türk Lirası cinsinden belirlediği hususi faizli krediden faydalanacak hem de ilk 4 yada 5 yıl süresince bu fondan destek alacak” diyen Gürcafer, kişinin ödeyeceği faizin yüzde 60-70’lik kısmının faiz farkı fonundan karşılanmış olacağını belirtti.   

Gürcafer, asgari tutara endeksli geliri olanlar ya da memurların enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde yıl içinde maaşlarının averaj yüzde 40-50 oranında arttığını söyleyerek şu şekilde devam etti:   

“Ödenen faizin yüzde 50-60 ya da 70’i faiz farkı fonundan karşılandığı süre, kişinin geliri ödediği taksit karşısında büyür. Kredi de TL olacağı için şahıs 4-5 yıl sonrasında fazlaca kolaylıkla kendi taksitini ödeyebilecek duruma gelir. Oluşturulan model budur.”   

Gürcafer, konut ihtiyacını karşılamanın devletin anayasal bir sorumluluğu bulunduğunu vurgulayarak toplumsal konut projeleri ile vatanımızda “Türkiye’deki TOKİ modeli bir yapı” oluşturulduğunu beyan etti. Bu sayede, 10 – 20 yıl sonrasında da alım gücünün düşük olmasına balı olarak insanların konut alamadığı durumlarda bu yapı ile toplumsal konut ihtiyacının karşılanmaya devam edeceğini açıklayan Gürcafer, projelerin bir defaya mahsus olamayacağını ve gereksinim devam etmiş olduğu sürece projenin var olacağını kaydetti.

“5 senelik bir takvim açıklanacak”   

Gürcafer, Başbakan Ünal Üstel’in açıklamış olduğu toplumsal konutlar için belirlenen pilot bölgelerin bütünü ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, bu emek harcamalar tamamlandığında hükümet tarafınca 5 senelik bir takvim açıklanacağının bilgisini verdi.    KTİMB olarak yaptıkları ön araştırmaya bakılırsa toplumsal konut ihtiyacının 10 bin civarında bulunduğunu ifade eden Gürcafer, “5 senelik bir program çerçevesinde tüm memleketin ihtiyacını karşılamayı düşünüyoruz. Hedefimiz yılbaşından ilkin projeye başlatmaktır” dedi.

“Aynı anda 10-15 bölgede başlanacak”   

Gürcafer, toplumsal konutların her bölgede yapılacağını kaydederek şu şekilde devam etti:   

“Alayköy, Vadili ve Akdoğan’da da yapılacak. Lefke, Güzelyurt, Girne bölgelerinde de yapılacak. Bunun takvimlendirilmesi olacak ve duyuru edilecek. Güzelyurt’la ilgili hazır bir proje var elimizde, Alayköy ile ilgili de çalışılıyor. Aniden başladığımızda kim bilir 10-15 bölgede başlayacağız. Sürdürülebilir bir yapı oluşturmak bunun için Müteahhitleri Birliği’nde bir birleşke kurduk. Toplumsal konutlar, kar amacı gütmeden ihtiyacı karşılamak için yapılacak” “Yasal düzenlemeler gerekiyor”   

Gürcafer, projenin hayal bulması için bazı yasal düzenlemelere de gereksinim bulunduğunu belirterek “Kamu ihale yasasında değişim gerekirdi. İnşaatın yapımında vergi muafiyetinin kullanılması hedefleniyor ki maliyetler aşağılara düşsün. Toplumsal Konut Birimi’nin de kendi yasasında bir değişim yapılması noktasında emek harcamalar yapılıyor. Bu düzenlemeler savcılığa sunulma aşamasına geldi” şeklinde konuştu.

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi