KTBB ve KTEB yetkilileri, Sayıştay Başkanlığı’na yapmış olduğu başvurunun arkasından basına açıklamalarda  bulunmuş oldu.

Öksüz: “Suçluluğu hükmen durağan(durgun) oluncaya kadar kimse suçlu sayılmaz”

KTEB Başkanı Ümit Öksüz, “sözde düzmece reçete yolsuzluğu” diye adlandırdığı mevzu ile ilgili eczacılar ve hekimlerin değil, başkalarının da görevli bulunduğunu ve denetlenmesi icap ettiğini kaydetti.

Polis nezdinde başlatılan soruşturma kapsamında Toplumsal Sigortalar Dairesi ile sözleşme imzalayan eczacıların ve özgür çalışan hekimlerin kamuoyu nezdinde zan altında bırakıldığını belirten Öksüz, “Her şeyden ilkin şunu belirtmek isteriz ki, evrensel hukuk prensipleri kapsamında, suçluluğu hükmen durağan(durgun) oluncaya kadar kimse suçlu sayılmaz” dedi.

Toplumsal Sigortalar Dairesi ile eczacılar içinde meydana getirilen sözleşmede, eczacıların sözleşme hilafına işlem yapmaları halinde Toplumsal Sigortalar Dairesi tarafınca ödeme yapılmayacağının da belirtildiğini aktaran Öksüz, “Toplumsal Sigortalar Dairesi tarafınca meydana getirilen yakınma tahtında polis tarafınca başlatılan soruşturma kapsamında alınan reçeteler, Daire’nin eczacılarla meydana getirilen sözleşme ve veyahut sözleşmeler kapsamında ödemeyi uygun bulmuş olduğu reçetelerdir” dedi. Öksüz, bahse mevzu reçeteleri uygun bulup da ödemeyi meydana getiren Toplumsal Sigortalar Dairesi yetkililerinin de soruşturma kapsamında yer aldığını söylemiş oldu.

Öksüz, ilgili bakanlığın açıklamasına nazaran düzmece olduğu iddia edilen reçetelerin daha evvel tespit edildiğini de anımsatarak, mevzunun Sayıştay Başkanlığı tarafınca da araştırılması ve denetlenmesini gerektirecek özellikte bulunduğunu söyledi.

50’ye yakın eczacı ve 17 hekimin soruşturma kapsamında tutuklanarak teminata bağlandığını aktaran Öksüz, bu kişilerin kodeslere atıldığını, kamuoyu önünde linç edildiğini, kelepçelerle gazete manşetlerine çıktıklarını, banka hesapları ve mal varlıklarına blokeler konulduğunu, kimliklerine ve pasaportlarına el konulduğunu söyleyerek tepki gösterdi. Eczacıların aldıkları ilaçları ecza depolarına ödeyemez duruma geldiğini kaydeden Öksüz, sigortalıların ilacın tamamını ödemek durumunda kalmış olarak mağdur bulunduğunu da belirtti.

Özant: “Geçmişte mevcud usulsüzlükler fark edilmiş olduğu anda durdurulsaydı birkaç kişiyi geçmeyecek hekim ve eczacı sayısı ile soruşturulup netice alınacaktı”

Kıbrıs Vakfı Eğitim Destek Programı’nı açıkladı...

Kıbrıs Vakfı Eğitim Destek Programı’nı deklare etti…

KTTB Başkanı Ahmet Özant da konuşmasında, Sayıştay Başkanlığı’na “düzmece reçete soruşturması” kapsamında Toplumsal Sigortalar Dairesi’ni denetlemesi için başvuruda bulunduklarını söyleyerek, mevzuyla ilgili Polis Genel Müdürlüğü’ne de şikayette bulunduklarını anımsattı.

Soruşturmaya doğal olarak tutulan hekimlerin toplumsal sigorta reçetesi yazma haklarının da ellerinden alındığını özetleyen Özant, bununla beraber bu hekimlerin gerek hesapları donmuş olduğu, gerekse pos cihazları çalışmaz durumda olduğundan ciddi maddi sıkıntılara da sürüklendiğini belirtti.

“Bu soruşturma kapsamındaki hususların 2021 yılına dayandığını gözlemliyoruz” diyen Özant, hekimler ve Toplumsal Sigortalar Dairesi içinde imzalanan bir sözleşmede yer edinen “Hekim, Toplumsal Sigortalar Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı yetkili memurların sözleşmedeki uygulamaların sözleşmeye uygun olup olmadığını denetim ve teftiş etmelerini kabul eder” maddesini okuyarak, “Meydana getirilen sözleşmelerde bu maddeler varken, bu yaptırımlar varken niçin ilgili kurumun müfettiş ve müdürleri ödemeleri durdurmayıp kusurlu buldukları hekim ve eczacıları şahsen görüşmeye çağırmayıp da toplu bir halde yüzlerce eczacı ve doktoru mağdur etti? Geçmiş yıllardan var olduğu malum sistemdeki açık seneler içinde kapatılmaya çalışılmamıştır. Geçmişte mevcud usulsüzlükler fark edilmiş olduğu anda durdurulsaydı birkaç kişiyi geçmeyecek hekim ve eczacı sayısı ile soruşturulup netice alınacaktı” ifadelerini kullandı.

Özant, “Toplumsal Sigortalar Dairesi içinde vazife dikkatsizliği ve suiistimalinin varlığının altını çizmek durumundayız” dedi.