KTTO Azerbaycan’da çeşitli temaslar ve iş görüşmeleri yaptı

KTTO Azerbaycan’da çeşitli temaslar ve iş görüşmeleri yapmış oldu

Acapulco Resort Hotel’de yer edinen  bilimsel toplantı,Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve İşbirliği Ofisi (KEİ) ve Acapulco Resort katkılarıyla gerçekleştiliyor.

BASA:” AMAÇ HER TÜLÜ AYRIMCILIĞIN ORTADAN KALDIRILMASI”
Bilimsel toplantı Av. Prof. Dr. Necdet Basa’nın sunumu  ile başladı.
Nejdet Basa konuşmasında  hukuk devletinde şahıs derslik zümresel ayrımcılığın olmadığını  vurgulayarak,her insanın doğuştan eşit haklara haiz olduğuna vurgu yapmış oldu. “Demokratik laik toplumsal hukuk devletinde kuvvetli olduğundan haklı olmak yoktur.”diyen Basa ,hanımefendilerin  maruz kalmış olduğu toplumsal sorunlara değindi.   Basa amacın hanımefendilerin cumhuriyet devrimlerinden elde ettikleri kazanımlarının korunması ve geliştirilmesi  bulunduğunu kaydederek ilk olarak yasal düzenlemelerden başlayıp toplumsal cinsiyet bakış açılarının değişmesi ,hanıma  karşı sertlik ve her  türlü ayrımcılığın  ortadan  kaldırılmasına destek sağlanması bulunduğunun altını çizdi.Basa’nın sunumunun peşinden konuşmasının açılış  konuşmalarına geçildi.

ÇAĞINER:”HEDEFİMİZ KADININ SADECE KATILIMCI DEĞİL YÖN VERİCİ  OLMASI”
GİKAD Başkanı İçim Kavuklu Çağıner  Girişimci Bayanlar Derneği’nin KKTC’de kadının geri kalmaması , itici güç olabilmesi için kurulduğunu  anlatarak  derneğin tüm üyeleriyle beraber canla başla çalıştığını açıkladı.
 “Hedef ,kadının yalnız katılımcı değil yön verci olarak çalışmasıdır.’’ Şeklinde konuşan Çağıner, ‘‘Fazlaca iyi biliyoruz  ki hanım güçlendiği süre, tüm cemiyet güçlenir. Bu hedefle çalışmalarımızı  ve projelerimizi üretmekteyiz. Kırsal kesimdeki  çalışmalarımızda aldığımız verim bizim için büyük bir motivasyon.” ifadelerini kullandı.
Kadının  siyasette ve ülke yönetiminde arzu edilen noktada yer almadığına da dikkat çeken Çağıner , kadının üst düzey yönetici olması için  eğitimlerin devam ettiğini kaydetti. Bugünkü çalışmanın toplumsal yaşamdaki kadının rolünün bilim dünyası ile beraber  ele alınması ve bir yol haritası çıkarılması açısından oldukça kıymetli bulunduğunu belirten Çağıner,  sempozyuma katkı koyan her insana teşekkür etti. 

GARDİYANOĞLU.” KADININ OLDUĞU YERDE SEVİYE VE BAŞARI VARDIR”
Emek verme ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu  da konuşmasında “Kadının olduğu yerde düzey , konuşma ve başarı vardır’’  diyerek, mecliste hanım sayısının artmasını arzu ettiğini dile getirdi. Hukuka en gereksinim duyulan dönemden geçildiğini dile getiren Gardiyanoğlu hukukta her insanın eşit bulunduğunu ve hukuk terazisinin çalıştığını kaydetti. 

FEYZİOĞLU” KADINLAR BAŞARACAK KKTC DE BAŞARACAK”
TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ise konuşmasında  GİKAD’ın bir rol modeli bulunduğunu vurgulayarak destek vermekten son aşama mutlu olduklarını dile getirdi. Mühim olanın liyakat bulunduğunu ifade eden Feyzioğlu , sırf hanım yada adamdır diye birinin bir bölgelere gelmesini sağlamanın toplumda yeterli olmayana anahtarı vermek anlamına  geleceğini söylemiş oldu. Feyzioğlu “ Bayanlar başaracak KKTC başaracak.” ifadelerini kullandı. 

TÖRE:”GİKAD’IN ÖNCÜLÜĞÜNDE ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATILIYOR”
Cumhurbaşkanı Vekili Meclis Başkanı Sıkıntılı Töre de konuşmasında,  GİKAD’ın öncülüğünde hanımefendilerin kabiliyetinden yararlanmak  adına her alanda güzel  çalışmalara imza atıldığını belirterek  sempozyumun başarıya ulaşmış geçmesini diledi.
Konuşmaların peşinden Av. Prof.Dr. Nejdet Basa’nın moderatörlüğünde oturumlara geçildi. 
 Dört değişik oturumda siyasette, medyada, emek verme yaşamında, aile yaşamında,eğitimde, iklim değişikliğinde, göçte ve adalete erişimde hanım konularının ele alınacağı sempozyumdan çıkacak sonuçlar akademisyenler  tarafınca derlenerek kitaplaştırılacak.