Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sıkıntılı Töre, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40’ıncı müessese yıl dönümü sebebiyle ileti yayınladı.

Töre, mesajında şunları kaydetti:

“Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40’ıncı müessese yıl dönümünde, Kıbrıs Türk Halkı olarak Cumhuriyet Bayramımızı bu yıl büyük bir coşku, onur, kıvanç ve inançla, gelecekten güvenilir kuvvetli duygularla kutluyor olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

20 Temmuz 1974 Mutlu Sulh Harekâtı ile kazandığımız sulh, özgürlük ve bağımsızlık ortamı, 15 Kasım 1983 günü Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin duyuru edilmesiyle taçlanarak somut bir anlam kazanmış, tarih süresince zulme boyun eğmeyen Kıbrıs Türk Halkının vatan topraklarındaki varlığı dünya ve tarih önünde duyuru edilerek Kıbrıs Türk halkı kendi topraklarına, kayıtsız şartsız egemenliğe, bağımsız ve ulusal devletine kavuşmuştur.

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulması, Kıbrıs Türk Halkı’nın özgürlüğüne ulaşması verilen onurlu bir var oluş mücadelesinin neticesidir. O günlerden bugünlere gelmek kolay olmamıştır. Mücadelemize geçmişte olduğu benzer biçimde bugün ve gelecekte de haiz çıkarak haklı davamızı savunmaya devam edeceğiz.

Anavatanımız bu uğurda Kıbrıs Türk Halkının devamlı her mevzuda yanında olmuştur. Anavatan Türkiye Cumhuriyeti her platformda haklı davamızı korumak için çaba sarfetmek için yoğun diplomatik çabalar sarf etmeye aynı azim ve kararlılıkla devam etmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın BM genel kurulunda Kıbrıs Türk halkının egemen eşitlik ve eşit internasyonal statü haklarının tescil edilmesinin adadaki çözümün anahtarı bulunduğunu, Internasyonal toplumu, Birleşmiş Milletler prensipleriyle çelişir şekilde, ambargolarla dünyadan koparılmaya çalışılan Kıbrıs Türklerine yönelik zulme son vermeye ve bir an ilkin Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni resmen tanımaya çağrı etmesi haklı davamızın Internasyonal camiada yankı uyandırması açısından oldukça mühim bir adım olmuştur.

Nitekim bu çağrının derhal akabinde KKTC Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edilmiş ve bu yönde zamanı bir adım atılmıştır. Kuşkusuz bu adımların devamı gelecek ve Kıbrıs Türk Halkı internasyonal arenada hak etmiş olduğu yere kavuşacaktır.

Tam da bu aşamada bizlere düşen vazife, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni internasyonal toplumun elit bir üyesi, egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanıtmak, yaşatmak ve devletimizin varlığını sonsuza dek sürdürmektir.

Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhuriyet kutlamalarına katılmak üzere Londra’ya gitti

Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhuriyet kutlamalarına katılmak suretiyle Londra’ya gitti

Devletimiz güvencemiz, ay yıldızlı bayrağımız şerefimizdir.

Bu inanç ve yoğun duygularla, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40’ncı müessese yılını gururla kutlar, tüm halkımıza saygılarımı sunarım.”