Yeni yasama yılı 2 Ekim Pazartesi başlıyor. Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sıkıntılı Töre, yeni yasama yılı öncesi TAK muhabirinin sorularını yanıtladı, yeni devrin ülke için hayırlı olması temennisini dile getirdi.  

-Geçmiş dönem gündemde olan 72 tasarının 26’sı yasalaştı

Töre, 2022-2023 döneminde gündemde olan 72 tasarının 26’sının, vekillerin sunmuş olduğu 34 yasa önerisinden 10’unun yasalaştığını açıkladı.

Aynı dönemde Başkanlık Divanı’nın 83 karar aldığını ve yürürlüğe koyduğunu, Danışma Kurulu’nun 36 sonucu Genel Kurul bilgisine sunduğunu belirten Töre, Genel Kurul gündemindeki 4 yasa önerisi, 4 yasa tasarısı ve 4 karar tasarısının ilk yasama gününde görüşülmeye başlanacağını deklare etti.

-“Komiteler yaz boyu emek vermeyi sürdürdü. Meclis 3 kez muhteşem toplandı. Sanki yaz boyu vekiller tatilde ya da deniz kenarındaydı benzer biçimde bir durum söz mevzusu değil”

Meclis tatili süresince komite çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Töre, Meclis’in de 3 kez muhteşem toplandığını hatırlattı.

Meclis Başkanı olarak kendisinin yaz boyu etkinliklere katılmaya devam ettiğini de dile getiren Töre, Meclis’in verimli şekilde çalışmaya devam ettiğini vurgulayarak, “Sanki yaz boyu vekiller tatilde ya da deniz kenarındaydı benzer biçimde bir durum söz mevzusu değil” dedi.

-“Meclis egemenliğin temsil edilmiş olduğu bir yer, dikkatli olunmalı”

Meclis’in egemenliğin temsil edilmiş olduğu bir yer olduğuna dikkat çekerek, Meclis’te buna nazaran hareket edilmesi icap ettiğini vurgulayan Töre, geçmiş dönemde yaşanmış olan gerginlikleri anımsattı.

Bu benzer biçimde gerginliklerin tekrar yaşanmaması temennisini dile getiren Töre, milletvekillerinin davranışlarına dikkat etmesi ve Meclis kürsüsünün işgal edilmemesi yönünde uyarılarda bulunmuş oldu.

Ek olarak, Meclis binasına yönelik zararların kabul edilemez bulunduğunu da ifade eden Töre, eylemlerde Meclis kapılarının kırıldığını, binaya yumurta atıldığını kaydederek bunların doğru hareketler olmadığını belirtti.

Sıkıntılı Töre, dışarıdan gelen eylemcilerin fiil yapabileceğini sadece bunların tacizkâr olmaması icap ettiğini vurgulayarak verilen zararların tamiri için ciddi harcamalar yapıldığını kaydetti, mala zarar verenler hakkında şikayetçi olmamalarının mümkün olmadığını altını çizdi.

-“Geçmiş dönemde nisap problemi yaşanmadı”

Oğuz: Ülkeye girişleri daha sıkı tutmalıyız

Oğuz: Ülkeye girişleri daha sıkı tutmalıyız

Geçmiş dönemde nisap problemi yaşanmadığı halde kamuoyuna sanki yaşanmış benzer biçimde haberler yansıtıldığını ifade eden Töre “Gecikmeli açılışlar oldu fakat nisaptan dolayı Meclis toplanamadı yaklaşımı asla doğru değil” dedi.

Bir kez, mahalli seçimlere fazlaca azca vakit kalması sebebiyle hazırlık yapmak için, ana karşıcılık ve iktidar partisinin anlaşması sonucu Genel Kurul toplantısının yapılmadığını belirten Töre, bunun kamuoyuna nisap yetersizliği olarak yansıtıldığını kaydetti.

-“TBMM ile ilişkiler olağanüstü iyi”

TBMM ile olan ilişkilerin olağanüstü iyi bulunduğunu ve ilişkilerin güçlendirilmesi için protokoller imzalandığını belirten Töre, eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un girişimiyle Meclis Başkanlığı’na kaynak sağlandığını, bu kaynakla Meclis’in eksiklerinin giderileceğini söylemiş oldu.

Yeni seçilen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un ziyaretini de anımsatan Töre, iade-i ziyareti Ekim ayında gerçekleştireceklerini deklare etti.

-“Ulusal dava mevzusunda TC ve KKTC hükümetleri ve Cumhurbaşkanlığı’nın çizgisini benimsiyoruz”

Meclis’in ve kendisinin ulusal dava mevzusunda TC ve KKTC hükümetleriyle Cumhurbaşkanlığının çizgisini benimsediklerini ve desteklediklerini ifade eden Töre, eşit egemenliğe vurgu yapmış oldu.

Pile- Yiğitler yolu mevzusunda BM’nin tavrına da işaret eden Töre, “Bunun tamamen yanlı bir tutum olduğu ortada. Bizim tek güvendiğimiz KTBK, GKK ve ona bağlı olan kurumlardır” dedi.