Töre, Adli Yıl açılış töreninde yapmış olduğu konuşmada, ortak komisyonlar kurarak, yasalar tüzükler hazırlanmasının önemini bildiklerini, eksikliklerin giderilmesi için de çalıştıklarını beyan etti. 

Bağımsız yargının ülkeye, topluma itimat verdiğini ifade eden Töre, törendeki konuşmaların içinden alacakları mühim bilgiler bulunduğunu beyan etti, ülkeye insanlara haksızlıklar bulunduğunu, adaletsizlikler bulunduğunu sadece bunların olmaması için yargıyla beraber çalışacaklarını söylemiş oldu. 

Töre, yargı, polis, hukuk sistemi ile ilgili yaşanmış olan sıkıntıları dinlediklerini, meclis ve hükümet olarak bu tarz şeyleri gidermek için ihtiyaç duyulan emekleri halletmeye devam edeceklerini söylemiş oldu. 

Töre, “Hakkaniyet hepimiz için gereklidir, adaletle yönetelim, insan odaklı olalım, davaları sorunları en adil şekilde çözelim. Üzerimize düşen ne gerekiyorsa yapalım” diye konuştu. 

Zor şartlarda vazife icra eden yargının sorunlarını çözmek için üstlerine düşeni yapacaklarını ifade eden Töre, “Mazeret üretmeden gereğini yerine getireceğiz. Adli yıl hayırlı uğurlu olsun” dedi. 

-Altıncık 

Gazeteci Metin Münir yarın son yolcuğuna uğurlanacak

Gazeteci Metin Münir yarın son yolcuğuna uğurlanacak

Başsavcı Sarper Altıncık da, yeni adli senenin açılışında ilk olarak bağımsız vazife icra eden ve devletin hukuk görevlerini yürüten, danışmanlığını icra eden Başsavcılığın vazife ve yetkilerini okudu, böylece Başsavcılığa meydana getirilen haksız eleştirilerin yapıldığının kamuoyu tarafınca daha net değerlendirme yapılabileceğini belirtti. 

Altıncık, ceza davalarında görevin poliste bulunduğunu, polis gönderdikten sonrasında davaların yürütüldüğünü söyledi. 

Başsavcılığın ceza davalarında polis tarafınca dava hazırlanıp gönderildikten sonrasında davalara karar verildiğini belirten Altıncık, 2023 yılının yoğun geçtiğini beyan etti, Başsavcılık tarafınca 925 ağır ceza, 71 binden fazla trafik, 41 anayasa, 634 yönetimsel, binden fazla hukuk davası yürütüldüğünü kaydetti. 

Yoğun bir iş yükü altında olan Başsavcılığın personel vasıta  ve altyapı problemi bulunduğunu ifade eden Altıncık, trafik uyuşturucu cinsel rahatsız etme davalarının arttığını, bilhassa cinsel tacizlerde yaşı minik mağdurlarla ilgili Şahadet yasasında değişim yapılması icap ettiğini söylemiş oldu. 

Hukuk devleti KKTC mahkemelerinin, başsavcılığın emek verme disiplinini özetleyen Altıncık, KKTC halkı adına yasaları yapma yetkisi olan meclisin yasaları güncellemesinin önemine vurgu yapmış oldu. 

Kamu mensubu suçlarının arttığına işaret eden Altıncık, caydırıcı ve etkin cezaların caydırıcılık açısından mühim olduğuna işaret etti. 

Disiplin açısından da yasanın öngördüğü cezaların verilmesi icap ettiğini belirten Altıncık, Yolsuzlukla mücadelede ise denetime işaret etti, “Yapanın yanına kalmaması” için Başsavcılığın yasalar çerçevesinde görevini yaptığını kaydetti. 

Devletin bir tek ceza değil, topluma kazandırmak şeklinde de bir görevi bulunduğunu ifade eden Altıncık, ıslah olmadan tahliye olan kişilerin gene kabahat işleyebileceğine dikkat çekti. 

Şartlı Tahliye Tüzüğü’nün kafi olmadığını da ifade eden Altıncık, uygulamanın yanlışlığına işaret etti, bir nevi “af” olarak vasıflandırılan tüzüğün, mahkeme kararları üstüne çıkamayacağına vurgu yapmış oldu. 

Altıncık, Anayasa Mahkemesi kararlarında tüzük düzenlemesi yapılmaması gerektiğine de işaret ederek, Anayasa’ya uygun hareket edilmesi durumunda ülkenin tertipli bir halde işleyişinin devam edeceğine vurgu yapmış oldu. 

Yetkileri kullanan kişilerin hizmet içi eğitim ve liyakatla atanmasının önemine işaret eden Altıncık, yeni adli senenin hayırlı olmasını diledi.