Kıbrıs Sulh Harekatı’nın 50. yıl dönümü anmaları açısından da mühim olanBelgeselin ilk kısmı çarşamba günü Türkiye saati ile 17.30’da TRT World’de yayınlanacak.

TRT’den verilen bilgiye gore, belgeselin hazırlık aşamasında, KKTC ve Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, Yunanistan, Fransa, İspanya ve Cenup Kıbrıs Rum Kesimi’nde çekimler ve röportajlar yapılmış oldu.

Kıbrıs Türk direnişinin başladığı Erenköy’den de bugüne dek yapılmamış oldukça detaylı anlatımlara yer verilen belgeselde Birleşmiş Milletler denetimindeki ara bölgede meydana getirilen çekimler de yer aldı.

trt-3 (1)

Ortalama 50 isimle röportaj yapılmış oldu

Belgesel için aralarında siyasetçiler, eski devlet başkanları, bakanlar, diplomatlar, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nden yetkililer, tarihçiler, mücahitler, gaziler ve birçok görgü tanığının bulunmuş olduğu ortalama 50 isimle röportajlar yapılmış oldu. Bu adlar içinde Birleşmiş Milletler eski Kıbrıs Hususi Temsilcisi Alvaro de Soto, İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Serdar Denktaş, Keti Klerides bulunuyor.

Erenköy-Karpaz Belediye Başkanı Bakırcı, Yerel Yönetimler Müdürü Dökmen’i kabul etti

Erenköy-Karpaz Belediye Başkanı Bakırcı, Mahalli Yönetimler Müdürü Dökmen’i kabul etti

Belgeselin ikinci bölümünde, Kıbrıs Türkleri için direnişin simgesi olan Erenköy’de meydana getirilen çekimlere, 1964 senesinde direnişe katılan Mücahit Ahmet Yıldırım da birlikte rol aldı. Gene bu bölüm için dünyadaki son bereketci Fadıl Elmasoğlu ile de konuşuldu.

Belgeselde ek olarak, Rumlar tarafınca işkenceyle şehit edilen pilot Binbaşı Cengiz Topel’in hazin hikayesi görgü tanıklarının bakış açısından anlatılıyor.

Belgeseli, TRT World Kanal Koordinatörü Bora Bayraktar, Zümrüt Sönmez, Naim Öngören, Güray Ervin, Hilmi Yaşa, Kenan Şakar ve Fatih Kibar öncülüğünde kalabalık bir ekip hazırladı.

trt-4

“Kıbrıs Bağımsızlık Yolu” belgeselinin bölümleri özetle şöyleki: 

“1.Bölüm- Nefret Tohumları: Kanlı Noel olarak malum katliamların iyi mi yapıldığı ve adanın iki cemiyet içinde iyi mi bölündüğü ile Rumların Enosis hayalleri anlatılıyor. 2. Bölüm-Direniş: 1964’te Rumların kuşattığı ve günlerce kuşatım altına almış olduğu Erenköy’deki şanlı Kıbrıs Türk direnişi, görgü tanıkları ve mücahitlerin ağzından anlatılıyor. 3.Bölüm-Atilla Harekatı;

Kıbrıslı Rumların artan katliamları ve Yunan cuntacıların darbesi sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri’nin adaya gerçekleştirdiği Sulh Harekatı, öteki adıyla Atilla Harekatı anlatılıyor. 4.Bölüm-Diplomatik Cenk: Kıbrıs Sulh Harekatı sonrası, Kıbrıslı Türkler bağımsızlıklarını duyuru etti ve büyük bir diplomatik savaşım başladı. Bu bölümün mevzusu Kıbrıs Müzakereleri. 5.Bölüm-Annan Planı: 2002 senesinde BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın adanın birleşmesi için ortaya attığı plan ve bunun çevresinde gelişen siyasal vakalar mevzu ediliyor. 6.Bölüm-Bir Ada, İki Devlet: On seneler devam eden ve Rumlar tarafınca çıkmaza sürüklenen müzakerelerden netice alınamayacağını gören Türkiye ve KKTC, bağımsızlık ve tanınma yoluna girdi. Bu bölümün mevzusu iki devletli çözüm siyasetinin arka planı.”