Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, reçete yolsuzluğu soruşturmasında tutuklanan zanlılara kelepçe takılmasıyla ilgili toplumsal medya hesabından izahat yapmış oldu.

KTTO ve ISO ortak basın toplantısı düzenledi: İş birliği içindeyiz

KTTO ve ISO ortak basın toplantısı düzenledi: İş birliği içindeyiz

Zanlının/sanığın suçlu olduğu kanıtlanana kadar masum kabul edilmesi gereğinin altını çizen Erhürman, bu ilkenin üç yolla ihlal edilebilmesinin mümkün bulunduğunun görüldüğünü söylemiş oldu.

Kime kelepçe takıldığı kime kelepçe takılmadığı tartışmalarının endişesiyle kelepçe takmanın bir kaide haline getirildiğini özetleyen CTP lideri Erhürman, “Oysa kelepçe ile ilgili doğru mantık, kaçacağından ya da kendisine yada başkalarına zarar vereceğinden şüphelenilen kişilerin bu uygulamaya doğal olarak tutulmasıdır” dedi.

Her insana kelepçe takılmasının ifade etmiş olduğu riskleri arz etmeyen kişiler bakımından hemen hemen yargılanmadan ortaya çıkan “bir tür ceza”ya dönüşüp masumiyet karinesini tartışmalı hale getirebileceğini belirten Erhürman, “Tutuklama bir ceza değil, bir koruma tedbiridir. Genel olarak delilleri karartma yada kaçma şüphesi olan durumlarda tutuklama sonucu verilir. Tutuklamanın genelleştirilmesi, sözgelişi ‘ağır cezalık tüm suçlarda tutuklama sonucu verilir’ ya da ‘benzer iddiaların muhatabı olan sanıklara tutuklama verildiyse her insana verilir’ şeklinde uygulamalar, tutuklamanın yargılamadan ve hükümden ilkin bir tür cezalandırmaya dönüşmesine yol açma riski taşır ki bu, masumiyet karinesi açısından kabul edilebilir değildir” dedi.

Erhürman, tutuklanan kişilerin kalmış olduğu hücrelerin insan hakları açısından mühim olduğuna da vurgu icra eden Erhürman, “Hemen hemen yargılanmamış ve suçlu olduğu kanıtlanmamış kişilerin fena koşullarda tutulması, sonuçta beraat etme ihtimali olan kişilerin ortada bir yargı yokken cezalandırılması anlamına gelebilir. Kaldı ki suçluluğu kanıtlanmış kişilerin dahi insan onuruna yaraşır koşullara haiz cezaevlerinde barındırılması insan haklarının gereğidir” ifadelerini kullandı.

Tutuklandıktan sonrasında teminatla özgür bırakılan kimi sanıkların ifadelerine de işaret eden Erhürman, “tahta kurusu, wc, genel temizlik, kitap dahi okuyamama şeklinde problemler kabul edilebilir şeyler mi?” sorularını da sordu.