Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın 2024 mali yılı bütçe teklifi, önceki akşam TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyon görüşmelerinde Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a, KKTC’de on binlerce dönüm arazinin İsrail ile ilişkili aracılar tarafınca alındığı iddiası soruldu. Fidan, “Bu iddialara biz bakıyoruz, bundan önceki görevimden itibaren de baktığımız bir mevzudu bu” diyerek, iddiaların MİT’in de takibinde bulunduğunu açıkladı.

Fidan, mevzuyla ilgili şunları söylemiş oldu:

“2000 yılından bu yana İsrail vatandaşları tarafınca yapılmış toplam 200 küsur emlak alım başvurusuyla tüm ülkeler içinde İsrail vatandaşları 12. sırada. Bir tek son beş yılda KKTC’de emlak alım başvurusu toplamda 15 bin doğrusu İsrail değil başka ülkelerden. 2000’den bu yana İngiltere birinci sıradaymış, son beş yılda da İran birinci sıraya geçmiş. KKTC’de üçüncü ülke vatandaşlarına taşınmaz mal satışları bildiğiniz gibi Bakanlar Kurulu onayına bağlı olarak yapılabiliyor yada kiralanabiliyor. Biz Kıbrıs’ı bağımsız bir devlet olarak ve egemen bir devlet olarak tanıdığımız için Kıbrıs yetkilileri nezdinde bu endişelerimizi gündeme getiriyoruz.”

RUMLARIN DA DİKKATİNİ ÇEKTİ

Mevzu, Rum Kesimi’nin de gündeminde. Kıbrıs Rum Kesimi’nde gösterilen Alithia gazetesi kuzeydeki Türk mallarının elde tutulduğunu, bilhassa Kıbrıslı Rum mallarının satıldığını belirttiği haberinde şu ifadelere yer verdi: “Yarın görüşme masasına oturmamız gerekirse karşımızda muhatap olarak Kıbrıslı Türkler yerine İsraillileri, Rusları, Ukraynalıları ve İngilizleri bulacağız. Tüm bunlar, Başkan Nikos Hristodulidis, mülkiyette ilk söz hakkını mal sahibine değil kullanıcıya veriyor diye Guterres Çerçevesi’ni reddettiği bir zamanda oluyor. Oldukça yakında mal sahibinin kim bulunduğunu bile bilemeyeceğiz.”

BAKANLAR KURULU ONAYI GEREKİYOR

KITSAB başkanlığına yeniden Orhan Tolun getirildi

KITSAB başkanlığına tekrardan Orhan Tolun getirildi

KKTC vatandaşı olmayan bir şahıs, KKTC’den bir dönüm arazi üstüne bir müstakil ev ya da bir daire alabiliyor. Yabancıların satın aldıkları mülklerin tapuya kaydı sürecinde ise Bakanlar Kurulu’nun onay vermesi gerekiyor. Son yıllarda KKTC vatandaşlarının da ortak edilerek yabancıların kurmuş oldukları firmalar üstünden mülk alımlarının arttığı belirtiliyor.

KÖKLÜ REFORM

Bakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı’ndaki düzeltim çalışmalarıyla ilgili de şunları söylemiş oldu:

“Bizde alan uzmanından ziyade genel uzman vardır. Kısaca bir arkadaşı her coğrafyada, her şartta, her mevzuda çalıştırırsınız. Bu, doğal, istediğiniz orandaki verimliliği getirmiyor doğrusu sayı azca olduğundan fakat arkadaşların niteliğini ve diplomatik kariyer tırmanışını bozmadan sayıyı arttırmak, ihtisası çoğaltmak gerekiyor; en büyük düzeltim da aslına bakarsanız burada olacak. Bilhassa coğrafyaya uygun insan bulmamız için uygun dilde arkadaşları bulmamız gerekiyor, ona yönelik yönetmelik değişikliklerini konsolosluk uzmanlık memurlarında yaptık, meslek memurlarında da yapacağız. Bu ilk alımda ortaya koyuyoruz. Yukarıya doğru tırmanırken tırmanma basamaklarında daha nitelikli seçme işine gireceğiz şundan dolayı dünyada artık beşinci sırada olan bir diplomatik ağımız var. Bunun en verimli şekilde emek vermesi için fazlaca üstün nitelikli diplomatlara ihtiyacımız var.”