Iktisat, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde Ulusal Eğitim Bakanlığı bütçesine ilişkin konuşmalar meydana getiren karşıcılık milletvekilleri, “hazırlıksız olarak tam gün eğitimin uygulanmaya başladığı”; “laik eğitimden uzaklaşıldığı”; “kalabalık sınıflar ve yabancı öğrencilerle ilgili çözüm üretilmediği” şeklinde eleştirilerde bulunmuş oldu.

Talat: “Değişik değişik tarikatlardan bahsediliyor, bunlar ithal tarikatlardır”

CTP Milletvekili Ongun Talat, ders kitapları ile ilgili eleştirilerde bulunarak, bilimsel eğitimden uzaklaşıldığını söylemiş oldu ve bu hatadan geri dönülmesini istedi.

En çok yağış Gemikonağı’na düştü

En oldukca yağış Gemikonağı’na düştü

Ülkede cemaatçilik faaliyetlerinin eğitime girdiğini kaydeden Talat, bunun ciddi bir tehdit bulunduğunu ve buraların denetlenmesini istedi. Talat, “Değişik değişik tarikatlardan bahsediliyor, bunlar ithal tarikatlardır. Kontrolü kaybetmemiz lazım” dedi.

Bunun üstüne Ulusal Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, “Nerede bir suç duyurusu var ise orayı denetliyoruz” yanıtını verdi.

Besim: “Hususi eğitim ve mesleki eğitim için de anlamlı bir sayı ayrılmadı”

CTP Milletvekili Filiz Besim ise, eğitimde son birkaç yılda kötüye gidiş bulunduğunu belirtti. Dershane, hususi okul ve üniversite ücretlerindeki artışa değinen Besim, bu mevzuda da bakanlığı eleştirdi.

Okulların tadilat istediği, tekrardan yapılması gerektiği bir dönemde Eğitim Bakanlığına ayrılan bütçenin kafi olmadığını  ifade eden Besim, geçici ve sözleşmeli personele ayrılan payın arttığına işaret etti.

Bütçede hususi eğitim ve mesleki eğitim için de anlamlı bir sayı ayrılmadığını ifade eden Besim, tam gün eğitimle ilgili de eleştirilerde bulunmuş oldu ve tam gün eğitimden ilkin altyapı, kalabalık sınıflar ve güvenlik ile ilgili sorunların çözülmesi icap ettiğini altını çizdi.

Besim, ders kitaplarına da değinerek, öğrencileri “cinlerle perilerle” değil bilimle yetiştirmenin önemine vurgu yapmış oldu.

Okul aile birliklerinin okulları finanse eden yardım kuruluşlarına döndüğünü söyleyen Besim, bakanlığın okullara kafi katkı koyamadığını söylemiş oldu.

Derya: “Devlet okullarına gerekseme varken Mağusa’ya tanrı bilim koleji açılması hangi öğrenci yanıt veriyor?”

CTP Milletvekili Doğuş Derya da konuşmasında “kuran kursları” mevzusuna tepki göstererek, Çavuşoğlu’na “Bu ülkede kaçak kuran kursları Vakıflar ve Din İşleri Başkanlığı eliyle yürürlüğe kondu. Atatürkçü laik olduğunuzu söylediğiniz halde bununla ilgili hiçbir şey yapmadığınızı görüyoruz” dedi.

Devlet okullarına gerekseme bulunduğunu belirten Derya, “Devlet okullarına gerekseme varken Mağusa’ya tanrı bilim koleji açılması hangi öğrenci yanıt veriyor? Yoksa yönerge mı o şekilde?” diye sordu.

Solyalı: “Laikliğin bu kadar tartışıldığı bir süreci asla yaşamadık”

CTP Milletvekili Ürün Solyalı ise, ziyaret ederek informasyon almış olduğu okullardan bahsederek, buralarda Bakan Çavuşoğlu’nun “münakaşa yaratan, eğitimin kesilmesine sebep veren bir bakan” olarak tanımlandığına işaret ederek, “Yarattığınız ortamı konuşmaktan eğitimin niteliğine dair konuşmalara gelemedik” dedi.

Türkiye’deki derneklerin Şimal Kıbrıs’ta şubeleştiğini ve dini eğitim verdiklerini ifade eden Solyalı, “Laikliğin bu kadar tartışıldığı bir süreci asla yaşamadık” diyerek, bakanlığı bu mevzuda harekete geçmeye çağırdı.

Tam gün eğitim mevzusuna da değinerek, “Fiyasko” olarak niteleyen Solyalı, lüzumlu planlamalar yapılmadan başlamış olan tam gün eğitimin kimseyi mutlu etmediğini kaydetti.

Kalabalık derslik ve yabancı talebe problemlerine da değinen Solyalı, 4-5 yılda yabancı talebe sayısındaki artışa işaret ederek, öğretmenlerin oryantasyon talebini hatırlattı ve bütçede bu yönde bir vizyon olmadığını söylemiş oldu.

Solyalı ek olarak, hususi okulların 100’ün üstünde artış yapmasının kabul edilebilir olmadığını da altını çizdi.

Tekrardan söz alan CTP Milletvekili Doğuş Derya, bakanlığın önünde fiil yapmış olduğu için 22 öğretmenin, Öğretmenler Günü olarak kutlanan 24 Kasım’da mahkemeye çıkacağını söylemiş oldu.

İncirli: “Eğitim Bakanlığı itimat problemi yaşıyor”

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, kendi ilköğretim çağlarında sabah okullarda süt dağıtıldığını belirterek, “Bugün aç olduğundan düşüp okullarda bayılan çocuklar bulunduğunu biliyoruz” dedi.

Dünyanın her yerinde din kisvesi altında evlatların istismar edildiğini söyleyen İncirli, Eğitim Bakanlığını mevzuyla ilgili tutumu dolayısıyla eleştirdi. İncirli, “Bu ülkede artık bu mevzunun kapatılması ve eğitim verme ehliyeti olmayan hiç kimseye evlatların emanet edilmemesi gerekir” şeklinde devam etti.

“Eğitim Bakanlığı itimat problemi yaşıyor. Öğretmenler, veliler ve öğrenciler bakanlığa güvenmiyor” diyen İncirli, bakan ve bakanlığın öğretmenlerle olan ilişkisini onarım etmesi icap ettiğinin altını çizdi.

İncirli, hususi okullardaki ücretlendirme mevzusuna da değinerek, meselesinin bakanlığın sorumluluğunda bulunduğunu ekledi.

Özdenefe: “Eğitim noktasında yeterliliği olmayan kişilerin küçüklere din dersi vermemeli”

CTP Milletvekili Erdem Özdenefe konuşmasında, 2023 senesinde dershane ve hususi okul ücretleri ile KKTC vatandaşları için üniversite ücretlerine meydana getirilen artışa değindi. Özdenefe, eğitim noktasında yeterliliği olmayan kişilerin küçüklere din dersi vermesinin tehlikesine vurgu yapmış oldu.

Eğitime ayrılan payın azca bulunduğunu belirten Özdenefe, bunu eğitime verilen değerin bir göstergesi olarak değerlendirdi. Özdenefe, 2023 yılına kıyasla 2024 senesinde sözleşmeli öğretmene ayrılan kaynağın 2 kat, geçici öğretmene ayrılanın kaynağın ise 3 kattan fazla arttığını söylemiş oldu.

Şahiner: “Üniversiteler, gezgin arar şeklinde dış ülkelerden talebe arıyor”

CTP Milletvekili Salahi Şahiner ise, okullarda depreme dayanıklılık yönünden yapılması gerekenlerin süratli şekilde yerine getirilmesinin koşul bulunduğunu kaydetti.

Hükümetin eğitime lüzumlu önemi vermediğini ifade eden Şahiner, hususi okullardaki fiyatların kabul edilebilir olmadığını da belirtti.

Eğitimde niteliğe odaklanılması icap ettiğini vurgulayan Şahiner, kalite istenilen düzeyde olmadığı için üniversitelerin gezgin arar şeklinde dış ülkelerden talebe aradığını kaydetti ve bunun utanç verici bulunduğunu söylemiş oldu.

Şahali: Eğitim Bakanlığı, okulların tadilatı ve güçlendirilmesiyle ilgili ihtiyaç duyulan emek vermeyi maalesef zamanında yapmamıştır”

CTP Milletvekili Erkut Şahali ise, “Eğitim Bakanlığı, okulların tadilatı ve güçlendirilmesiyle ilgili ihtiyaç duyulan emek vermeyi maalesef zamanında yapmamıştır” dedi.

Türkçe bilmeyen öğrenciler mevzusuna da değinen Şahali, hak mahrumiyetine yol açacak bir durum yaratıldığını ve bu mevzuda hazırlık yapmanın bir zorunluluk bulunduğunu söylemiş oldu. Şahali, mesleki teknik eğitimin geliştirilmesi icap ettiğini de söylemiş oldu ve bakan ile öğretmen topluluğu içinde bir gerilim bulunduğunu beyan etti.

Çıraklık Eğitim Merkezine katkı 4 milyon TL’ye çıkarıldı

Arkasından, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Resmiye Canaltay’ın Çıraklık Eğitim Merkezine 3 milyon TL olan katkının 1 milyon TL’lik artışla 4 milyon TL’ye çıkarılmasına ilişkin önerisi oy çokluğuyla kabul edildi.

Komite Başkan Vekili Erkut Şahali’nin Çıraklık Eğitim Merkezine 3 milyon TL olan katkının 3 milyon TL’lik artışla 6 milyon TL’ye çıkarılmasına ilişkin önerisi ise reddedildi.

Resmiye Canaltay’ın okulların donanımı için olan 20 milyon TL’lik katkının 500 bin TL’lik azalışla 19 bin 500 TL’ye düşürülmesine ilişkin önerisi ve uzaktan eğitim kalemine 500 bin TL’lik ödenek aktarılmasına ilişkin önerileri de oy çokluğuyla kabul edildi.

Değişim önerilerinin arkasından, Ulusal Eğitim Bakanlığının 9 milyar 848 milyon 44 bin 900 TL’lik bütçesi de oy çokluğuyla kabul edildi ve Mustafa Kemal Atatürk Öğretmen Akademisi ile Lefke Avrupa Üniversitesi bütçeleri görüşülmeye başlandı.