Başbakan Ünal Üstel,  yeni yasama sürecinin ülkeye ve halkımıza hayırlar getirmesini dileyerek “Hükümetimiz, ortalama olarak bir buçuk senedir vazife yapıyor. Bu süre zarfında,  seneler boyu gerçekleştirilemeyen, pek fazlaca yasal reformu hayata geçirdik. Büyük projeleri tamamlama noktasında emin ve yürekli adımlar attık. Ülkemizin dünyaya oluşturulan penceresi Yeni Ercan  Havalimanı’nın açılması,  su projesinin etaplarının tek tek tamamlanması, yol projelerinin tamamlanma aşamasına getirilmesi,  ‘asrın ikinci en büyük projesi’ olacak elektrikte enterkonnekte sisteme geçişle ilgili attığımız ilk adımla  devletimizin yalnız bugününe değil, geleceğine de yön verecek mühim projelerdir” ifadelerini kullandı.

Başbakan Üstel , küresel ve dış ekonomik krizlerin, tesiri ile ekonomik sıkıntılar yaşandığına da çekerek şunları kaydetti:

 “Bu sıkıntılı dönemde, halkımız için mühim destek paketlerini devreye soktuk”

“Bu sıkıntılı dönemde, halkımızın refah seviyesinin ve alım gücünün korunması, sektörlerimizin ayakta kalması için fazlaca mühim destek paketlerini devreye soktuk.
Yaşam Pahalılığı uygulamasının süre aralığını kısalttık, kamu çalışanlarımızı enflasyon oranında korumak için imkanlar dahilindeki her tür desteği sağladık, iş dünyamızın, sanayicimizin, üreticimizin, emekçimizin, çiftçimizin yanında durduk. Sektörlerimize  yönelik başlattığımız prim desteği uygulamalarımıza hala devam ediyoruz.
İstihdam edilen bazı çalışanlarımızın yaşamış olduğu mağduriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik iyileştirmeleri hayata geçirdik.İhtiyaç sahiplerine, toplumsal yardım maaşı alanlara, engellilerimize tarihte görülmemiş maaş iyileştirmeleri yaptık. 
Özetle, hükümet olarak elimizdeki tüm imkanlar çerçevesinde ve Türkiye’nin mühim katkıları ile halkımızın gerekseme duyduğu tüm alanlarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“Şimdi kazandığımız bu deneyimle daha kuvvetli bir 50. yıl vizyonunu ortaya koymalıyız”

Üstel ek olarak, ülkemizin en büyük sıkıntılarından birinin; veriye ve istatistiğe dayalı şu demek oluyor ki bilgiye dayalı olmayan plansız gelişme ve gelişmelerin yarattığı sıkıntılar bulunduğunu da vurgu yapmış oldu. Üstel, bir öteki sıkıntının ise siyasal istikrasızlık olduğuna işaret ederek, “Uzun süre devam edemeyen istikrasız hükümetler,  yeni hükümetlerin bundan önceki hükümetlerin başlatmış olduğu süreçleri devam ettirmemesi, fazlaca kısa vadeli meydana getirilen planlamalar,  ülkenin uzun vadeli geleceğinin planlanması noktasında ciddi sıkıntılar yaratmıştır. Israrla ve üstüne basa basa istikrar dememizin sebebi de budur.  Bunu gören ve bu mevzuda samimiyetle hareket eden hükümetimiz, 26 yıl sonrasında 4’üncü 5 senelik kalkınma planının da hayata geçirilmesi için düğmeye basmıştır.  Ikimiz de dahil olmak suretiyle, mecliste temsil edilen yada edilmeyen tüm siyasal partiler, kalkınmanın, planlı ve programlı bir halde olması noktasında hemfikirdirler. O yüzden 5 senelik kalkınma planını önemsiyoruz ve 2024 yılının ilk çeyreğinde planı hayata geçirip vizyonumuzu bu veriler ışığında güncellemeyi hedefliyoruz. Devletimiz bu yıl 40. Yaşlarında… Bu 40 senelik süre içinde elde ettiğimiz kendi kendimizi yönetme deneyimimiz bizi belirli hedeflere ve noktalara taşıdı. Şimdi kazandığımız bu deneyimle daha kuvvetli bir 50. yıl vizyonunu ortaya koymalıyız. Ülkemiz adına yaşamsal bir önemi olan bu plan ortak akılla yürütülmeli ve tamamlanmalıdır. Önümüzdeki dönemde, en mühim projelerimizden biri de, ülke fiziki planını güncelleyerek buna bağlı olarak Ülke İmar Planları’nı, hem ülkeyi, hem çevreyi hem de ekonomik yaşamı korumuş olan bir anlayışla düzenlemek olacak” ifadelerini kullandı. 

“2024 senesinde tıpkı 2023 senesinde olduğu şeklinde büyük ve mühim projeleri hayata geçireceğimiz bir yıl olacak”

Başbakan Üstel, “2024 senesinde tıpkı 2023 senesinde olduğu şeklinde büyük ve mühim projeleri hayata geçireceğimiz bir yıl olacak” da dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Gençlerimizin en büyük problemlerinden önde gelen, konut edinme sorununu ortadan kaldırabilmek adına, Toplumsal Konut projelerini başlatıyoruz.Gençleri doğduğu topraklara bağlamak ve onların göç etmesinin önüne geçmek için kırsal kesim arsası dağıtımlarımız devam edecek. Sadece gençlerimize yalnız kırsal konut vermekle kalmayacağız. Onlara o arsaların üstüne ev yapabilmeleri için de lüzumlu kredilerin verilmesi için başlattığımız çalışmaların sonuna geldik. Daha evvelinde dağıtılan kırsal kesim arsalarının alt yapılarını mühim seviyede tamamladık. Bu konudaki sıkıntıları da ortadan kaldıracağız. Ülkenin en yoğun trafik sıkıntısı yaşanmış olan yolları Doğu Girne Çevre Yolu ve Lefkoşa Şimal Çevre Yolu projelerimiz en öncelikli mevzularımızdan biri olacak.  İstimlak süreçlerinin mühim bir kısmı tamamlandı. Projeler yakın bir gelecekte başlıyor. Ulaştırma alanında bu dönem içinde hayata geçireceğimiz sayısız yol iyileştirme ve yeni yol yapım emek vermesi da var.
Her insanın hastalık duyduğu, değişik değişik dönemlerde yenilenen sadece istenilen noktaya gelmeyen yol aydınlatmalarının düzeltilmesi mevzusunda da girişim başlattık”

“Eğitim bir ülkenin vazgeçilmezidir”

Eğitimin bir ülkenin vazgeçilmezi bulunduğunu da önemle vurgulayan Başbakan Üstel, “Evlatlarımızın sıhhatli yapılarda eğitim görebilmeleri için halkımıza söz verdiğimiz, yeni okul projeleri ve okulların yapısal manada güçlendirilme projeleri de bu senenin öncelikli projeleri içinde yer alacaktır.Güçlendirme projeleri için lüzumlu ihale süreçleri tamamlandı. Önümüzdeki birkaç günlük süre içinde projelere eş zamanlı şekilde başlanıyor” dedi. 

Sosyal Sigortalar Dairesi’nden serbest çalışan doktor ve eczacılara çağrı

Toplumsal Sigortalar Dairesi’nden özgür çalışan tabip ve eczacılara davet

“Halkımızın beklediği yasal düzenlemeleri hayata geçireceğiz”
Başbakan Ünal Üstel ek olarak, “Biz halkımızın içinden çıkmış, halkımızla kucaklaşarak yürüyen bir hükümetiz. Hiçbir dönemde halktan kopmadık. Hep halkın içinde olduk. Her hafta köy ve beldelerimizi ziyaret ediyor, halkın beklentilerini ve taleplerini gündemimize alıyor ve sonuçlandırıyoruz. Üretmeye, çalışmaya, halka hizmet etmeye yeni dönemde de devam edeceğiz.
Tüm mühim reformların, projelerin ve çalışmaların hayata geçmesi için istikrarlı hükümetlerle devam etmenin eğer olmazsa olmaz bulunduğunu biliyoruz.
Hükümetimizin kurulmasının üstünden bir buçuk senelik bir süre geçti. Bu süre zarfında onlarca senedir atılmayan adımları kararlılık, cesaret ve istikrar yardımıyla attık. Türkiye ile imzaladığımız mali ve tutumsal ortaklık protokollerinin sağlamış olduğu katkı ile yeni dönemde de projelere kaynak sağlayacak, atılması ihtiyaç duyulan adımları atacak, yapılması ihtiyaç duyulan emek harcamaları yürüteceğiz.
Geçen dönem meclisimizi ve komitelerimizi çalıştırdık. Yeni dönemde de meclisi ve komiteleri çalıştıracağız. Halkımızın beklediği yasal düzenlemeleri hayata geçireceğiz” diye konuştu. 

“Hepimiz dünya ile kucaklaşma isteğimizi her platformda tekrarlıyoruz”

Üstel son olarak, “ Sayın Erdoğan Başkanlığında toplanan Ulusal Güvenlik Kurulu sonrası gösterilen bildiride altı çizilen mevzular, önümüzdeki dönemde yaşanacak mühim gelişmelerin de habercisi ve müjdecisi niteliğindedir. Hepimiz dünya ile kucaklaşma isteğimizi, dünyada hak ettiğimiz yeri alma talebimizi artık fazlaca daha büyük bir özgüvenle ve daha güçli bir sesle her platformda tekrarlıyoruz.

Bundan dolayı, eskiyen yasaların güncellenmesi için bir hususi komite kuruldu. Komitemizin emek harcamaları doğrultusunsa ülkemizin gerekseme duyduğu fiziki planlamaları tekrardan güncelleyeceğiz ve bayındır planlarını yapacağız.
Zira biliyoruz ki;  dünya ile kucaklaşma, dünyada hak ettiğimiz yeri alma hedefini ortaya koyuyorsak ülkemizi bu kucaklaşmaya da hazır hale getirmeliyiz. Ülkemizi kalkındırmalı ve her mevzuda dünya ile yarışmaya ve rekabet etmeye hazır hale getirmeliyiz. Hükümetimiz vazife süresi süresince bu hedef doğrultusunda kararlılıkla hareket etmiştir. Yeni dönemde de bu hedef doğrultusunda tüm çalışmalarımızı hayata geçireceğiz” dedi.