Başbakan Ünal Üstel, eşi Zerrin Üstel ve beraberindeki kurul, İskenderun Belediyesi Rauf Raif Denktaş Parkı yerleşkesi içine kurulan Şampiyon Melekler Köyü’ne yerleştirilen depremzedeleri ziyaret etti. Ziyaret sebebiyle düzenlenen merasim, depremde hayatlarını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. Etkinlikte sırasıyla İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Keskin, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Kıbrıs Türk Endüstri Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu ile Başbakan Ünal Üstel birer konuşma yapmış oldu.

Ziyarette, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu ve Durali Güçlüsoy, Başbakan Siyasal Danışmanı Özdemir Tokel, Kıbrıs Türk Dayanışma Platformu üyeleri olan Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner, Kıbrıs Türk Endüstri Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer hazır bulunmuş oldu.

Ziyarette heyete, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İskenderun Belediye Başkanı İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Keskin da birlikte rol aldı.

-Üstel

Başbakan Ünal Üstel ziyarette yapmış olduğu konuşmada İskenderun’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirilerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Müessese yıldönümünü kutladı.

İki gün ilkin Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40. müessese yıldönümünün kutladığını ifade eden Başbakan Üstel, “Türkiye’den pek fazlaca kardeşimiz gelip bizimle bu sevince ortak oldu. Tanrı bizlere de sizler benzer biçimde nice 100 seneler nasip etsin.  Sevincimize ortak olan tüm kardeşlerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

-“Acımız, yasımız birdir…”

“Başımız ne vakit darda olsa Türkiye hep yanımızda olmuştur” diyen Başbakan Ünal Üstel, şöyleki konuştu:

“Zelzele döneminde de biz Türkiye’nin doğrusu milletimizin yanında olmaya çalıştık. Elimizden gelen ne var ise yaptık, halletmeye da devam ediyoruz. Biz tek bir milletin iki devleti olarak, et ve tırnak benzer biçimde birbirinden ayrılmaz kardeşleriz. Geçmişimiz birdir, geleceğimiz birdir. Derdimiz birdir. Tasamız birdir. Sevincimiz birdir. Acımız, yasımız birdir. Ne vakit, Kıbrıs Türkü’nün başı dertte olsa yanında anavatanını doğrusu sizleri bulmuştur. Ve ne vakit sizin başınızda bir dert olsa ikimiz de sizin yanınızda olduk, oluyoruz, olmaya da devam edeceğiz.”

-“Türkiye’ye ilk kurtarma ekibi gönderen iki ülkeden biri olduk.. Keşke daha fazlası olsa daha fazlasını gönderebilseydik”

Başbakan Üstel, zelzele döneminde Türkiye’ye ilk kurtarma ekibi gönderen iki ülkeden biri olduklarına işaret ederek, nüfusa oranla en büyük ekip, ekipman ve insani yardım gönderen ülke olduklarını söylemiş oldu.

Üstel, “Yaptığımız her şey helal olsun. Keşke imkanlarımız daha da fazla olsaydı da daha fazlasını da yapabilseydik” dedi.

Asrın en büyük felaketlerinden önde gelen 6 Şubat depreminden derhal sonrasında, anında aldıkları Bakanlar Kurulu sonucu ile, Sivil Müdafa Teşkilatı, gönüllüler, vasıta ve gereçlerle zelzele bölgesine koştuklarını ifade eden Başbakan Üstel, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

“Bildiğiniz gibi biz minik bir ülkeyiz fakat nüfusa oranla bakmış olduğunuzda, zelzele felaketi döneminde, Türkiye’ye en fazlaca yardım tırını, en fazlaca ekibi ve ekipmanı biz yolladık. Kardeşlerimize helal olsun.

Keşke fazlaca daha fazlası olsa da onları da gönderseydik. Fakat elimizde ne var ise hepsini yolladık.

Oldukca fena günlerdi. Tanrı bizlere milletçe bir kez daha bu şekilde fena günler yaşatmasın. Buradan bir kez daha, depremde yaşamlarını yitiren kardeşlerimize Allahtan rahmet arzuluyorum. Yaralılarımıza acil şifalar arzuluyorum. Yakınlarına sabırlar arzuluyorum.”

 -“Zelzele yaralarının sarılmasında minik de olsa bir katkımız olduysa ne mutlu bizlere”

Depremin üstünden ortalama 9 ay geçtiğini ifade eden Başbakan Üstel, “Yaraların yavaş yavaş sarıldığını görmek bizi fazlaca mutlu etti. Yaraların sarılmasında en minik bir katkımız olduysa ne mutlu bizlere” dedi.

Tahsis edilen alan içine, gene bu depremde yaşamını kaybeden voleybolcular “Şampiyon Melekler”in adını taşıyan konteyner köyün iş insanları tarafınca kısa sürede kurularak, açılışının yapıldığını anımsatan Başbakan Üstel, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

Gazimağusa, Lefkoşa ve Minareliköy’de yangın

Gazimağusa, Lefkoşa ve Minareliköy’de yangın

“Birinci etap konteyner köy projemiz, Ekonomik Örgütler Platformu’muzun toplamış olduğu bağışlar ve fedakâr emek harcamaları yardımıyla hayata geçti. Kendilerini buradan kutlama ediyorum. Kendilerine devletimiz isminde da teşekkür ediyorum.”

-“Ortaya koydukları davranış tam bir kardeşlik örneğidir”

Başbakan Ünal Üstel, ekonomik örgütler ve sivil  cemiyet kurumlarının oluşturduğu Kıbrıs Türk Dayanışma Platformu’nun gerçekleştirdiği projenin, iyi günde fena günde, Türk milletinin yanında olduklarının en büyük kanıtı ve tam bir kardeşlik örneği bulunduğunu altını çizdi.

Üstel, şöyleki devam etti:

“Ortaya koydukları bu davranış tam bir kardeşlik örneğidir. Türkiye Cumhuriyeti devletiyle, bu konudaki istişarelerimiz devamlı devam ediyor. Bizlere 2. etap konteyner köy çalışmalarına da başlayabilirsiniz denildiği anda derhal 2. etap çalışmalarını da başlatacağız. 2. etabı devlet olarak biz meydana getirecek ve onları da kardeşlerimizin hizmetine sokacağız.”

– “Türkiye halkı ve devleti, bir ve birlikte olduğu sürece altından kalkamayacağı hiçbir problem yoktur”

“Yaralar sarılıyor. İskenderun, Hatay ve öteki illerimiz kesinlikle ayağa kalkacaktır” diyen Başbakan Üstel, “Türkiye halkı ve devleti, bir ve birlikte olduğu sürece altından kalkamayacağı hiçbir problem yoktur” şeklinde devam etti.

İskenderun, Hatay ve toplam 10 ilin yavaş yavaş ayağa kalkacağına inanç belirten Başbakan Ünal Üstel, “Yaşanmış olan yıkım, akıllara durgunluk verecek kadar büyük bir felaketti fakat fazlaca kuvvetli bir devletiniz var” dedi.

 Başbakan Üstel konuşmasını şöyleki sürdürdü:

“Elbet daha pek fazlaca problem var. Elbet yaşam hala da normale dönmedi. Fakat evleriniz tamamlandıkça, hayatınız da normalleşecek ve eskiden fazlaca daha kuvvetli bir halde ayağa kalkacaksınız. Milletimize bir kez daha halkım ve şahsım adına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, sizlere halkım ve şahsım adına bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Yaşamını kaybeden kardeşlerimize bir kez daha Allahtan rahmet arzuluyorum. Yaralılara acil şifalar arzuluyorum. Dünü bir yarını bir, acısı ve luğu bir olan milletimizin geleceği e bir olacaktır. Yaşasın devletlerimiz, yaşasın cumhuriyetlerimiz, yaşasın milletimiz.”

Başbakan Üstel, konuşmasının sonunda, başta Gazze olmak suretiyle dünyadaki savaşların son bulması temennisinde bulunmuş oldu.

-Öteki konuşmalar

İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Keskin, 6 Şubat depreminde hayatlarını kaybedenler için Allahtan rahmet dileyerek, depremden İskenderun’un da ciddi şekilde etkilendiğini söylemiş oldu. Keskin, depremin yaralarının sarılabilmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

İskenderun Kaymakamı Murat Sefa da, 6 Şubatta asrın felaketinin yaşandığına işaret ederek, bilançonun ağır bulunduğunu söylemiş oldu. İskenderun’da 3 bin 112 vatandaşın yaşamını kaybettiğini kaydeden Sefa, toplam 2 milyon metre karelik kaldırılması ihtiyaç duyulan ağır hasarlı bina bulunduğunu aktardı.

KKTC ve Kıbrıs Türk toplumunun desteğinin unutulamayacağını ifade eden Sefa, bugün vatandaşların kalıcı konutlarına yerleşene kadar konteyner evlere yerleştiklerini belirtti. Sefa, katkı koyan her insana teşekkür etti.

Kıbrıs Türk Endüstri Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu da, geçen hafta açılışı meydana getirilen Şampiyon Melekler Köyü’nü ziyaret ederek, yerinde görmek için bu ziyareti yaptıklarını söylemiş oldu. Zelzele haberini ilk aldıkları anda Başbakan Üstel’in çağrısıyla yardım için seferber olduklarını ifade eden Kamacıoğlu, Başbakan Üstel’in kendilerini çağırarak düşünce alışverişinde bulunduğunu ve yardım için kendilerinin de ilk adımı attıklarını kaydetti.

Şampiyon Melekler Köyü’ndeki her yaşam evinde tüm Kıbrıslı Türklerin katkısı bulunduğunu söyleyen Kamacıoğlu, hayırlı olması temennisinde bulunmuş oldu. Kamacıoğlu, “Ümit olabildiysek ne mutlu bizde” dedi