Yüksek Mahkeme’nin yeni binası ve tadilatlarının da bir an ilkin yapılmasını talep eden Şefik, bina mevzularında yaşadıkları sıkıntılara değindi, yeterli kişilerin iş yapması icap ettiğini söylemiş oldu.   

Lefke’deki mahkeme binasının da uzun süredir devam ettiğini, yakın bir zamanda buranın da biteceğini kaydetti, mefruşat eksikliklerinin de bir an ilkin tamamlanmasını diledi.   

Mağusa ve Girne mahkemelerine ek bina, Güzelyurt mahkemesi için de yeni bir binanın yapılması icap ettiğini anımsatan Şefik, mahkemelerde çalışan personel sayısında azalma olduğundan suç duyurusunda bulundu.   

Kamu görevliler yasasının yeterli eller tarafınca gözden geçirilmedikten sonrasında kamuda personel sıkıntısının devam edeceğini kaydeden Narin Ferdi Şefik, Meclis’ten toplumu daha ileriye taşıyacak yeni  bir kamu görevlileri yasası talep etti.   

“Hukuk komisyonu kurulmalı” 

KKTC 4’üncü 5 Yıllık Kalkınma Planı yarın “KKTC’nin 50. Yıl Vizyonu” toplantısıyla tanıtılıyor

KKTC 4’üncü 5 Senelik Kalkınma Planı yarın “KKTC’nin 50. Yıl Vizyonu” toplantısıyla tanıtılıyor

Meclis’te teni yasa yapma ve mevcutları tadil etme noktasında eksikler gördüklerini belirten Şefik, şunları söylemiş oldu:    

“Mecliste hali hazırda mevzuat hazırlayabilecek lüzumlu eğitimlerden geçen hukukçu bulunmamaktadır. Meclis’te istihdam edilecek hukukçuların  mevzuat hazırlayabilmek için eğitimlerden geçirilirler ve vatanımızda bir hukuk komisyonu kurulur. Meclis’in yapacağı tüm yasalar bilir kişilerden hizmet de satın alarak ve bu komisyondan geçirilerek milletvekilleri  önüne getirilir”
“Ülkedeki en büyük problem kaide tanımama”

Ülkedeki en büyük sorunlardan bir tanesinin kaide tanımama bulunduğunu belirten Şefik, trafikte gelişi güzel otomobil park etme ve yola çöp atma örneklerini verdi.

 Bu tür hareketlere karşı lüzumlu denetim olmadığını belirten Şefik, “Çevre mevzularında cemiyet hizmeti cezası uygulanmasının zamanı geldi… Çöp mevzusuyla ilgili kabahat işleyen bir kişiye verilecek sokak süpürme ve alan temizleme cezası verilmesi bu tür suçların ciddi şekilde azalmasına niçin olabileceğini düşünmekteyim” dedi.

  Yetkili kişilerin de hukuk ihlali yaptığını, kuralları her insana eşit şekilde uygulamadığının altını çizen Şefik, “Mahkeme sonucu olmasına karşın idarenin benzeri mevzularda aynı şekilde ısrarla karar almış olduğu ve karar yokmuş benzer biçimde davranılmış olduğu da görülen bir olgudur” dedi.

Ağır ceza davalarıyla ilgili de informasyon veren Şefik, rakamların yükseldiğine dikkat çekti.

Şefik,  2022 tarihinde tedbirsiz ve dikkatsiz eylem neticesinde ölüme sebep olan suçundan 33 dava bulunduğunu belirtti.

Şefik, “cinsel saldırı, ırza geçmek çocuğun cinsel istismarı ve 16 yaşından ufak çocuğa cinsel rahatsız etme suçlarında 2022’de 63 dava var” diyerek, Sahtekarlık suçundan 113 kişinin davasının bulunduğunu, belirgin artış gösteren suçlarla ilgili tedbirin bir tek kişilerin yargılanmasıyla alınmayacağını kaydetti.

Şefik, değişen nüfus yapısının bu tür suçlara katkısı bulunduğunu söylemiş oldu.