“Yer Fıstığında Hasat ve Mekanizasyon” eğitimi, Ziraat ve Organik Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Ziraat ve Orman Bakanlığı arasındaki iş birliği protokolüne istinaden Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Devlet Üretme Çiftlikleri Dairesi çalışanlarının katılımıyla “Şimal Kıbrıs’ta Yer Fıstığı Uyarlama Denemesi” projesi çerçevesinde Osmaniye’de Yağlı Tohumlar Enstitüsü Müdürlüğü tarafınca düzenlendi.

Ziraat ve Organik Kaynaklar Bakanlığı’ndan meydana getirilen yazılı açıklamaya bakılırsa, eğitim kapsamında yer fıstığı yetiştiriciliği eğitimi alan personeller, yer fıstığı hasadına katılarak hasadı yerinde gözlemledi ve yer fıstığı yetiştiriciliğinde kullanılan alet ekipman hakkında informasyon aldı.

Serdar Denktaş: Türkiye bizim için güç ve fırsattır

Serdar Denktaş: Türkiye bizim için güç ve fırsattır

Katılımcılar, Osmaniye bölgesindeki yer fıstığı işleme tesislerini de ziyaret ederek, yer fıstığı sanayisi ve pazarı hakkında da informasyon aldı.

Ek olarak Adana’da bulunan Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünü ziyaret edilerek burada yürütülen emek harcamalar hakkında ve ülkede yürütülen yer fıstığı uyarlama projesi hakkında informasyon alışverişinde bulunulmuş oldu. 

Değişik yağlı tohumlar üstüne yapılabilecek çalışmaların da ülke tarımına mühim katkı sağlayacağı bilinciyle, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün de emek harcama mevzuları içinde yer edinen ve ülkede de denenmesi planlanan ayçiçeği yetiştiriciliği mevzusunda değerlendirmelerde bulunularak, uyarlama denemesi kurulması için düşünce birliğine varıldı.