UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak, BRT’de 14. Saat programına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

“HÜKÜMETLE MUHALEFET ORTAKLAŞA KAYIT DIŞI EKONOMİ POLİTİKASINI BELİRLEMELİ”

Emrah Yeşilırmak, “Bütçenin durumu bugünün durumu değil. Bu UBP’nin durumu değil. Genel olarak kamu maliyesini incelediğiniz vakit ödeme niteliklerine bakmış olduğunuzda esas yük personel giderleri, personelin prim giderleri ve öteki kurumlara yardımlar. Dolayısıyla fazla bir sayı kalmıyor bakanlıklara” dedi.

Yeşilırmak, “Ülke olarak kayıt dışı ekonominin önüne geçilebilir fakat bunu için hakkaten tam anlamıyla irade ortaya konulmalı…Kısaca hem hükümet hem de karşıcılık ortaklaşa kayıt dışı iktisat politikası belirleyip bu anlamda fiil planlarının ortaya konulması gereklidir.… Fiil planlarıyla beraber bu sürecin hükümet kim olursa olsun bozulmadan sekteye uğramadan devam etmesi gerekir”diye konuştu.

“KAYIT DIŞI EKONOMİYİ KAYIT ALTINA ALACAĞIZ SÖYLEMİNİN PERDE GERİSİNDE EYLEM PLANLARI HAZIRLANMALI”

UBP milletvekili Yeşilırmak konuşmasında şu ifadelere de yer verdi….

“Kayıt dışı ekonomiyle savaşım edecem deyip de perde arkasında fiil planlarını hazırlamazsanız bunu başaramazsınız. Kayıt dışı iktisat duyarlı bir mevzu. Burada seçeceğiniz metod fazlaca mühim. Seçeceğiniz metod kayıt dışılığa size daha çok itebilir. Doğru metodun seçilerek fiil planının ona nazaran belirlenmesi gereklidir”.

“ÜLKEDE NAKİT PARA DOLAŞIMINI EN AZA İNDİRMELİYİZ”

Bir sual üstüne Emrah Yeşilırmak, “Kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alacağızı söylem olarak söyleyebiliriz. Fakat bunu fiiliyatta hayata geçirmek öyleki değil işte. Ülkede nakit para kullanımının dolaşımı ne kadar azca olursa kayıt dışı da o denli azca olur. Nakit dolaşımının olduğu ülkelere bakmış olduğunuzda aslına bakarsak yozlaşmanın, kayıt dışılığın ve vergi kaçakçılığının daha çok olduğununu görebilirsiniz. Dolayısıyla ilk etapta nakit para mevzusunda adımlar atılırsa bu sizi kayıt altına girmeye zorlayacaktır”dedi.

DOKTORLAR NEDEN NAKİT ÇALIŞIYOR?

Yeşilırmak, “Örnek verip vermemekte güvenli olamadım. Fakat vereyim. Hususi bir doktora gidildiğinde satmaca almayanlar var. Yada kredi kartını kabul etmeyen doktorlarımız var. Doktorlar niçin peşin çalışıyor? Kartlı sistem olsa bu insanoğlu kayıt altına girecek. Nakiti göstermeme şeklinde büyük bir avantajınız var. Nakiti gidere gösterme şeklinde de pozitif yanları var. Dolayısıyla nakitin hem gelir hem de gider olarak gösterme anlamında parayı fazlaca rahat bir halde kayıtdışılığa sevk edeceğiniz bir alandır.Dolayısıyla nakitin hem gelir anlamında hem de gider anlamında gösterilme noktasında ülkemizin fazlaca ciddi sıkıntısı var. Nakit dolaşımı ne kadar azalırsa kayıt dışılık o denli azalır..Bizim nakidi bu ülkede bir halde minimize etmemiz gerekir…”diye konuştu.

“ÜLKENİN GELECEK GAİLESİ İLE BÜTÜNLÜKLÜ ADIM ATILMALI”

Emrah Yeşilırmak, “Kayıtdışı iktisat bu ülkenin geleceği ile ilgili o yüzden hükümet ortaklarının ve muhalefetin beraber bütünlük içinde adım atması gerekir. Ülkenin geleceği ile ilgili gailemiz var ise bu aşamada adımlar atmalıyız….. Eğitim, sıhhat, iktisat, tarımla ilgili bir planlama yapılması gerekir. Buna siz kalkınma planı kabul edebilirsiniz. Bu planın adının ne olduğu mühim değil. Bu planlama olmadığı müddetçe ne yapılırsa yapılsın hiçbir kıymeti yok. Yalnız mevcut değirmenin dönmesini sağlarız. Şuan öyleki de yapıyoruz. Bunlar gerçekler..Bu değirmenin fazlaca daha verimli olmasını istiyorsak planlama yapmamız gerekir…”dedi.                      

“PARÇALI HÜKÜMET MODELİ ÜLKENİN ÖNÜNDE TAKOZ”

Siyasal sistemle ilgili de konuşan UBP milletvekili Yeşilırmak, “Şuanda içinde bulunduğumuz parçalı sistem aslına bakarsak kişilerin, çıkarların, baskı gruplarının en fazla sevilmiş olduğu sistemdir. Dolayısıyla bu sistemin de değişmesi gerek. Baskı grupları kimlerdir ? İş dünyası, {özel sektör}, sendikalar v.s…Bu odak noktalarının en fazla sevilmiş olduğu sistem parçalı hükümet modelleri. Bu hükümet modelinden de çıkmamız gerekir. Bu sistem hiçbir şekilde istikrarı sağlayamayacak. Bu sistem iktisat, sıhhat, mahalli yönetimlerin vs alanlarında gelişmesinde kısaca ülke önünde bir takozdur. Artık sistemin değişmesi lazım” dedi.

Zorlu Töre: Bu topraklar bizlere aziz şehitlerimizin hediyesidir

Sıkıntılı Töre: Bu topraklar bizlere aziz şehitlerimizin hediyesidir

“BURADA HER ÖNÜNE GELENİN VATANDAŞ OLMAMASI GEREK”

UBP milletvekili Yeşilırmak, nüfus politikası ile ilgili de bir soruya şu cevap verdi.

 “Nüfus politikasını biran ilkin planlamazsak fazlaca ciddi sıkıntılar yaşayacağız. Şimdi yaşıyoruz yarın daha büyük sıkıntılar yaşayacağız. Dolayısıyla burada her önüne gelenin yurttaş olmaması. Bir diğeri nüfus politikasına nazaran nerelerin ne kadar nüfus alacağıyla ilgili planlama yapmak. Bugüne dek herşeyi plansız yaptık dersek haksızlık etmiş oluruz. Birçok emek harcama meydana getiren kurumlarımız var”. ….

“ÜLKE KAYNAKLARININ SATIŞI TAPU DAİRESİ DIŞINDA OLMAMALI”

Yabancıların mal alımıyla ilgili de açıklamada bulunan Emrah Yeşilırmak, “Ülkedeki kaynakların konut, arazi satışlarının devletin kontrolü altında olması gerekiyor. Kaynağın satışının Tapu Dairesi’nin haricinde olmaması gerekir. Bir boşluk var. Iyi mi var? Yabancı yatırımcının bu ülkede 50 dönüm arazi almasıyla ilgili engel var. Yasa bir dönüm alabilirsiniz diyor. Fakat bazı meslek grupları, kişiler yada bazı tüzel kişilikler yabancı yatırımcılara destek oluyor. Ve 50, 100, 500 hatta binlerce dönüm mal alan yabancılar var.Burada bizim yasal boşluğu bir halde kapatmamız gerekir. Ve bununla ilgili şuan emek harcama yapılıyor” dedi.

Kaynak: BRT