Görüşmede, Ziraat ve Naturel Kaynaklar Hüseyin Çavuş, karşıcılık milletvekillerinin eleştirilerine cevap verdi. Eleştiri ve tavsiye getiren tüm vekillere teşekkür ederek sözlerine süregelen Çavuş, tüm eleştirilere saygı duyduğunu kaydetti.

Çavuş: “Cypruex’in Ziraat Bankasına tek bir kuruş borcu bulunmamaktadır”

Barolar Birliği Başkanı Esendağlı’dan İsias davasına ilişkin açıklama: Ciddi bir ön hazırlık içerisindeyiz

Barolar Birliği Başkanı Esendağlı’dan İsias davasına ilişkin izahat: Ciddi bir ön hazırlık içerisindeyiz

Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) ile ilgili eleştirilere katıldığını ifade eden Bakan Çavuş, 30 Kasım öncesinde TÜK bütçesinin hazır olacağını söylemiş oldu. Çavuş, 4 yıl geçmeyen SÜTEK bütçesini de komiteye getirip geçirdiklerini söylemiş oldu.

Geç kalmış tüm ödemelerin yapılması için çaba sarf ettiklerini kaydeden Çavuş, Direkt Gelir Desteği ödemesini yaptıklarını, faiz desteğini indirdiklerini, tohumda kredilendirme imkanı sağladıklarını söyledi ve bir tek üreticiyi değil üretimi desteklemenin önemine de değindi.

“Cypruex’in Ziraat Bankasına tek bir kuruş borcu bulunmamaktadır” diyen Çavuş, Cypruex için pazar araştırması yapıldığını, yeni pazarlar aranmasının kaçınılmaz bulunduğunu ve bunun için de Azerbaycan’ın bir fırsat bulunduğunu beyan etti.

16.500 dönümün 24 saat sulandığı bilgisini de aktaran Bakan Çavuş, Bakanlığa bağlı dairelerdeki personel eksikliklerinden de bahsederek, bundan dolayı Orman Dairesi’nin 26 personel alımına gittiğini ve hiçbir süre siyasal imtiyaz yapmadıklarını söylemiş oldu.

Çavuş, narenciye haşatını kolaylaştırmak için de çalışmalarının sürdüğünü; toprak satışı ile ilgili bayındır planlarının bir an ilkin yapılması icap ettiğini; Avrupa’dan Mağusa Limanı üstünden hayvan ithalatı için görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Et tutarları ve denetim mevzusundaki eleştirilere ise Çavuş, esas olanın et satış noktalarının artırılarak rekabetin sağlanması bulunduğunu kaydetti.

Meydana getirilen hijyen denetimleri ile ilgili de informasyon veren Çavuş, bu denetimlerde politika gütmeden bazı bölgeleri kapattıklarını ve kapanan yerlerin eksiklerini tamamlaması halinde tekrardan faaliyete geçebileceğini söylemiş oldu.

Tarımda planlamanın ziraat entegre sistemi ile yaşam bulabileceğini ve bu yönde ihaleye çıkılacağını söyleyen Bakan Çavuş, yangınlara müdahale hakkında ise orman yollarının %70’inin açıldığını söyledi.

Bakan Hüseyin Çavuş’un konuşmasının arkasından, Iktisat, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Resmiye Canaltay’ın direkt gelir desteği ödeneğinin 455 milyon TL’den 555 milyon TL’ye; belediyelerin elektrik borçları kalemindeki 8 milyon TL’lik ödeneğin 9 milyon 950 bin TL’ye çıkarılmasına ilişkin önerileri oy çokluğuyla kabul edildi.

Değişim önerilerinin arkasından ise Ziraat ve Naturel Kaynaklar Bakanlığı’nın 3 Milyar 28 Milyon 983 bin 900 TL’lik bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi ve Bakanlığa bağlı Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu ve Genel Ziraat Sigortası Fonu bütçeleri görüşülmeye başlandı.

SÜTEK

Süt Kurumu bütçesine ilişkin ilk olarak SÜTEK Müdürü Mehmet Karadayı ve bazı yetkililer, kurum emek harcamaları ve bütçesi ile ilgili informasyon aktardı, soruları yanıtladı. Bütçenin madde madde okunarak oylanmasının arkasından ise bütünü oy çokluğu ile kabul edildi.

Genel Ziraat Sigortası Fonu

Son olarak Genel Ziraat Sigortası Fonu bütçesi ele alındı. Fon bütçesine ilişkin söz alan Komite Başkan Vekili Erkut Şahali, Genel Ziraat Sigortası Fonu’nun Bakanlık tarafınca korunması ve geliştirilmesi icap ettiğini altını çizdi.

Sigortanın gelirlerinin günlük olarak kasasında durmasının önemine işaret ederek Maliye Bakanlığı’nın 2024 yılının başından itibaren fona kaynaklarını günü gününe aktarmasını isteyen Şahali, “Maliye’nin kendi sorumluluklarını günü gününe yerine getirmesi şarttır” dedi.

Çavuş

Ziraat ve Naturel Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ise, Fonun 2023 senesinde yapmış olduğu ödemelerle ilgili informasyon verdi.

Kuraklık haritalarının en geç haftaya salı günü paylaşılacağını da aktaran Çavuş, 31 Aralığa kadar beyanların bitmesiyle beraber kuraklık ödemelerinin de yapılacağını belirtti.

Konuşmaların sonrasında, Genel Ziraat Sigortası Fonu bütçesi ilk olarak madde madde okunarak oylandı. Peşinden ise bütçe oy çokluğu ile kabul edildi.