DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

“Bizlere düşen vazife, Halil Paşa’nın büstünün yapılmasıdır”

“Bizlere düşen vazife, Halil Paşa’nın büstünün yapılmasıdır”
A+
A-
 
 
 
 
Halil Paşa’nın Lefkoşa Mezarlığı’ndaki defin törenine de katılan Cumhurbaşkanı Tatar, Halil Paşa’nın ailesine bayrak teslim etti.
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TMT Mücahitler Derneği’ndeki konuşmasında, minik yaşlarından itibaren kendisini ulusal mücadeleye adamış ve Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesine büyük katkılar yapmış olan Halil Paşa’nın Türk Direnme Teşkilatı’nda ilk ant içenlerden biri, bir komutan ve Meclis üyesi olarak, başta danışma emekleri olmak suretiyle yapmış olduğu mühim çalışmalara dikkat çekti. 
 
Oldukca mühim hizmetleri olmasına karşın bunların hiçbirinin reklamını yapmayan, mütevazı kişiliğiyle malum Halil Paşa’nın hepimiz tarafınca fazlaca sevildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Halil Paşa, devamlı mücahitlerimize ve halka örnek olmuş, önderlik ve liderlik etmiş, KKTC’nin bağımsız bir Türk devleti olarak yaşamına ve varlığına devam etmesi için son günlerine kadar uğraşlarını büyük bir cesaret ve itinayla devam ettirmiştir” dedi. 
 
15 Kasım’da oluşturulan Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Ulusal Savaşım Müzesi’nin oluşturulmasında da Halil Paşa’nın büyük çaba harcadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, müzenin açılışında kendisi ile yapmış olduğu değerlendirmelerde, Paşa’nın giderilmesi ihtiyaç duyulan eksiklikleri ifade ettiğini söylemiş oldu. Tatar, bu eksikliklerin giderilmesini vasiyet olarak kabul ettiğini kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Halil Paşa’nın Mücahitler Sitesi’ne büstünün yapılmasının da kendilerine düşen bir vazife bulunduğunu belirtti. 
 
Mühim olanın vasiyeti sonuna kadar sürdürebilmek bulunduğunu söyleyen Tatar, “Biz Kıbrıs’ta bağımsız bir Türk devletinin yaşatılması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Halil Paşa büyüğümüzün bizlere vasiyeti, KKTC’nin tanıtılmasıdır, ilelebet yaşatılmasıdır. Biz hiçbir vakit federasyon temelinde gidip de Rum’a boyun eğmeyeceğiz, eğmemeliyiz” dedi. 
Kendisinin Halil Paşa’yı devamlı ziyaret ettiğini ve kendisinden ulusal mücadeleyi dinlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı olduktan sonrasında da bir araya geldiklerinde o günleri konuşup, duygulandıklarını aktardı. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Halil Paşa’nın yol dostlarını hiçbir vakit unutmadığını, devamlı onları sahiplendiğini anımsatarak, “O büyük bir önder, büyük bir komutan, büyük bir mücahitti” ifadelerini kullandı.
 
Son akşamında kendisini ziyaret etme şansı bulunduğunu da söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Halil Paşa’ya “Devletim ve halkım sana müteşekkirdir” demiş olmanın huzuru içinde bulunduğunu kaydetti. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, büyük bir kıymet olan Halil Paşa’nın asla unutulmayacağını söyleyerek, ailesine sabır ve başsağlığı diledi. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar mecliste yapmış olduğu konuşmada ise Halil Paşa’nın Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesine kendini genç yaşta adamış bir dava adamı olarak TMT’nin kuruluşunda ilk yemin edenlerden olduğuna dikkat çekerek, çeşitli kademelerde yapmış olduğu görevlerle kendisine duyulan güvenle çalışmalarını yürüttüğünü söylemiş oldu.
 
Halil Paşa komutasında savaşım verilirken, akan kanın durması için garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti’nin müdahalesinin beklendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, 10-14 yaşlarında her sabah kendisiyle söyleşi etme fırsatı bulduğunu, Cumhurbaşkanı seçildikten sonrasında ise Halil Paşa’nın kendisi makamında ziyaret ettiğini kaydetti.
 
Halil Paşa’nın; mert, yiğit ve mütevazi biri olarak ülkeye büyük hizmetler verdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Tertipli bir ordumuz Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı var ise temelinde mücahitler ve geçmişte yaptıkları yer ediniyor”dedi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar ek olarak Cumhurbaşkanlığı ve Ankara Etimesgut Belediyesi katkılarıyla “Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Millî Savaşım Müzesi” yapılırken Halil Paşa’nın emeğinin geçtiğine dikkat çekerek, Halil Paşa’nın heykelinin buraya yapılması için lüzumlu direktiflerin verildiğine vurgu yapmış oldu.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.