DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan’da  düzenlemiş olduğu basın toplantısında altını çizdi:

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan’da  düzenlemiş olduğu basın toplantısında altını çizdi:
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bakü’de basın toplantısı düzenledi. Azerbaycan basının yoğun ilgi gösterdiği görüşmede Tatar, temaslarını değerlendirdi. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Tatar’ın eşi Sibel Tatar, Başbakan Ünal Üstel ve eşi Zerrin Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı ile KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer de hazır bulunmuş oldu.

Zamanı bigün yaşadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Başbakan Üstel ve KKTC’den gelen 200 kişilik ekiple Bakü’de KKTC’nin değişik sektörlerini ve kültürünü tanıttıklarını söylemiş oldu. Aynı milletlerin evlatları olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “Büyük Türk milletinin kopmaz bir parçasıyız” dedi. Doğu Akdeniz’de en güneydeki Türk devleti olarak mücadeleyi sürdürdüklerini dile getiren Tatar, anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin daima yanlarında olduklarını söylemiş oldu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştüğünü belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Oldukca yapıcı, oldukca iyi bir görüşme oldu. Kendisi bizlere desteğini ifade etmiştir” dedi. “Azerbaycan ile KKTC arasındaki tarihsel kadere bağlı, aynı milletin evlatları olarak kendisine tek millet üç devlet ifadesini kullandım” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, Aliyev’in buna destek verdiğini söylemiş oldu. Cumhurbaşkanı Tatar, bundan sonraki süreçte iki ülke arasındaki ilişkilerin ve bağların daha da güçlenmesi için Aliyev’in talimatlarını yineleyeceğini ifade ettiğini de kaydetti.

KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gayretleri ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de desteğiyle KKTC’nin gözlemci üye statüsünü kazandığını belirtti. Türklük dünyası arasındaki kadim bağların ileriye taşınması ve öteki Türk devletlerinin desteğinin devam etmesi icap ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, beraber hareket edilirse daha kuvvetli olacaklarını altını çizdi.

Kıbrıs’ta Azerbaycan’ı yakından takip ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin, Kıbrıs Türk halkı için en mühim ülke olduğuna da dikkat çekti. Tatar, 1974 Sulh Harekatı’ndan sonrasında Kıbrıs’ta barışın, huzurun ve güvenliğin teminatı olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin Doğu Akdeniz’deki varlığının bölgenin, siyasal istikrarının ve dengelerin sürdürülmesi için olağanüstü mühim bulunduğunun altını çizdi.

Azerbaycan’ın Karabağ mücadelesini yakından izlediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Yüreğimiz ve gönlümüz daima sizinle oldu… Ne mutlu bizlere ki Karabağ’ın Azerbaycan’ın gerçek bir parçası bulunduğunu tüm dünya görmüştür ve kabul etmiştir. Büyük mücadelede siz değerli üyelerimizin zaferi, bizlerin de zaferi olmuştur” şeklinde konuştu.

Kıbrıs’taki yeni siyaseti Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile değerlendirme fırsatı bulduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta oldukca mücadeleler verdiklerini kaydederek, Kıbrıs zamanı hakkında informasyon verdi. Tatar, Kıbrıs Türk halkına baskı ve zulüm yapıldığını anlatarak, Kıbrıs Türklerinin değişik ülkelere göç ettiğini beyan etti.

“Biz beraber güçlüyüz” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının en temel gücünün başta Türkiye ve Azerbaycan’ın ve tüm Türklük dünyasının desteği bulunduğunu belirtti. “Bizi biz anlıyoruz” diyen Tatar, “Aramızdaki zamanı gerçekler, gönül bağları, alınyazısı birliği bizleri daha da yakınlaştırdı” şeklinde konuştu.

Rum tarafına seslenen Cumhurbaşkanı Tatar, “Bizim kimsenin hakkında gözümüz yoktur, yeter ki bizim hakkımızı başkaları gasp etmesin… Biz hakkımızı almaya çalışıyoruz. Hakkımız da Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı, özgürlüğü, hürriyeti ve hak etmiş olduğu onurlu yaşamıdır” dedi.

Kıbrıs Türk halkına izolasyonlar uygulandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Annan Planı’na Kıbrıs Türk halkının “evet” demesi, Kıbrıslı Rumların “hayır” demesine karşın, Rum Yönetimi’nin tek taraflı olarak Avrupa Birliği’ne alındığını söylemiş oldu. Rum Yönetimi’nin Yunanistan’la beraber Kıbrıs Türkü’nün önünü tıkamak için var gücüyle çalıştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Bizlere diz çöktürmeye çalışıyorlar” diyerek, Kıbrıs Türkü’nün bu şekilde bir oyuna gelmeyeceğini altını çizdi.

Azerbaycan ziyaretinin bu anlamda oldukca mühim bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev başta olmak suretiyle bakanlar, milletvekilleri ve Azerbaycan basınına yoğun ilgisi sebebiyle teşekkür etti.

Kıbrıs Türkü’nün katledilmesi, yok edilmesi için meydana getirilen baskılara karşı Kıbrıs Türk halkının direndiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Bağımsızlığımızı, özgürlüğümüzü şehitlerimize borçluyuz” dedi. Tatar, “Azerbaycan ziyaretimiz KKTC’nin tarihinde mühim bir nottur” vurgusu yapmış oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar ondan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir sual üstüne Tatar, Rum Yönetimi’nin AB üyesi bulunduğunu ifade ederek, “Bizi tanımıyorlar ve bizlere zulüm, ambargolar devam ediyor” dedi. KKTC’ye bir tek Türkiye’den direkt uçuş bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bunun ekonomiyi etkilediğini kaydetti.

Federal temelde bir antak kalma için 50 yıldan fazla süre harcandığını ve neticeye ulaşılamadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, yeni siyasete bakılırsa iki tarafın egemen eşitliğinin kabul edilmesi icap ettiğini belirtti. Tatar, bu şekilde adil ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşılabileceğini vurgu yapmış oldu.

Kıbrıs Türkü’nün, Türk askerinin çekilmesini ve Türkiye’nin garantörlüğünün bitmesini asla kabul etmeyeceğini belirterek “Bu bizim için yaşamsal öneme haizdir, kırmızı çizgimizdir” dedi. 

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin garantörlüğünün bitmesi durumunda Kıbrıs Türkü’nün geleceğinin tehlikeye gireceğini kaydetti.
Bundan dolayı iki devletli çözümü savunduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, iki devlet içinde iş birliği yapılabileceğini kaydederek, “Yeter ki güneydeki devlet Kıbrıs Türk halkının egemenliğine ve varlığına saygı duysun. Biz onlara saygı duyarız” dedi.

KKTC’nin TDT’nin gözlemci üyesi olarak yerini aldığını, İslam İşbirliği Teşkilatı toplantılarında da gözlemci üye olarak yer aldıklarını belirten Tatar, dünyanın, Kıbrıs’ta iki ayrı devlet, iki ayrı halk, iki ayrı demokrasi bulunduğunu artık bildiğini söylemiş oldu. “Büyük Türk milletinin kopmaz bir parçasıyız” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin varlığını saygıyla karşılanması icap ettiğini söylemiş oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar, TDT’nin gözlemci üyesi olarak önlerinin açılacağını, öteki Türk devletlerine ziyaretlerinin de ilerleyen dönemde şekilleneceğini söylemiş oldu.

Bir sual üstüne, “Aliyev’i Kıbrıs’a çağrı ettim inşallah geleceğim dedi” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, direkt uçuşlardan da bahsettiğini ifade ederek, bunun Azerbaycan’ın vereceği bir karar bulunduğunu belirtti. Aliyev’in, yakın bir tarihte KKTC turizmini tanıtmak için ayrı bir etkinlik düzenlenmesi önerisinde de bulunduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Tatar, “İnşallah o da olur” dedi.

KKTC’de oldukca başarıya ulaşmış sporcular bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, gençlerin Azerbaycan’daki müsabakalarda, TDT içindeki spor organizasyonlarında yer almasının önemini belirtti. Tatar, Azerbaycan’dan da KKTC’ye sporcuların gelmesini beklediklerini söylemiş oldu.
“Azerbaycan kardeş halkımız” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan’dan KKTC’ye gezgin gelmesini bilhassa beklediğini dile getirerek, “İnşallah bu ziyaretten sonrasında oldukca hayırlı işler olacak” diye konuştu. 

Turizmde büyük bir potansiyel bulunduğunu Antalya üstünden KKTC’ye oldukca kolay bir halde ulaşılabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ın etrafındaki organik gaz mevzusunda ilerleyen dönemlerde Azerbaycan’la iş birliği yapılabileceğini de söylemiş oldu.

Pile-Yiğitler yolu çalışmalarıyla ilgili sual üstüne ise Cumhurbaşkanı Tatar, “Bizim tek istediğimiz bir yol yapmaktı” diyerek, anlaşmaya varıldığını, yolun yapılacağı bilgisini verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.