DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan’da ilk kez düzenlenen “KKTC Kültür ve Tanıtım Günleri” etkinliğinin açılışında konuştu:

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan’da ilk kez düzenlenen “KKTC Kültür ve Tanıtım Günleri” etkinliğinin açılışında konuştu:
A+
A-

Azerbaycan’da ilk kez düzenlenen “Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kültür ve Tanıtım Günleri” etkinliği açılışı başkent Bakü’de yapılmış oldu.

Hilton Otel’de yer edinen açılışa, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, Başbakan Ünal Üstel ve eşi Zerrin Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Azerbaycan’ın bazı milletvekilleri ve KKTC’den gelen takımlar katıldı.

Saygı duruşu ve ulusal marşların okunmasıyla süregelen açılışta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşma yapmış oldu. Arkasından İskele Belediyesi Halk Dansları Topluluğu halk dansları gösterisi sundu.

Konukların geleneksel giysilerle karşılandığı etkinlikte, KKTC’den gelen ekonomik örgütler, sivil cemiyet örgütleri ve üniversitelerden temsilciler stantlar açarak, katılımcılara data veriyor.  

Açılıştaki konuşmasına, herkesi selamlayarak, süregelen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, toplantıyı zamanı olarak vasıflandırdı, Azerbaycan ziyaretinin hayırlara vesile olmasını temenni etti. 

“Can Azerbaycan, kardeş Azerbaycan’la” mevcud bağların daha da güçlenebilmesi, muhabbetin, sevginin ve gönül bağlarının daha da pekişmesi için ziyaretin olağanüstü mühim bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, toplantıya vesile olanlara teşekkür etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e KKTC’den getirmiş olduğu, sevgi, saygı ve muhabbetti paylaşan Tatar, devamlı yanlarında olan TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da hürmetlerini beyan etti.

KKTC’nin hala büyük bir savaşım içinde bulunduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “Biz fazlaca ezildik, itildik hala itilmeye devam ediyoruz” dedi. Bu çağda çağdaş milletlerin ve Rum tarafının zihniyetinin, Kıbrıs Türk halkının önünü tıkamak, Kıbrıs Türk halkını izolasyonlarla, ambargolarla engellemek bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, bir tek ekonomik alanda değil hem de kültürde, sporda da Kıbrıs Türk halkına nefes aldırmamak için yapılanlara halkın direnişinin bir efsaneleşmiş durumunda bulunduğunun altını çizdi.

Kıbrıs Türk halkının özverisi, fedakarlığı ve hassasiyetini takdir eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Asla yılmadan, asla pes etmeden KKTC’yi tanıtmaya devam ediyoruz” vurgusu yapmış oldu. Cumhurbaşkanı Tatar, Bakü’de ülkeyi tanıtmaktan dolayı duyduğu büyük memnuniyeti paylaşarak, Azerbaycan halkına gönülden teşekkür etti.

Can Azerbaycan halkına seslenen Cumhurbaşkanı Tatar, “Biz fazlaca acılar çekerken, sizler de buralarda bağımsızlığınız, özgürlüğünüz için fazlaca mücadeleler verdiniz, fazlaca şehitler verdiniz” diye konuştu. 

Şehitliği ve Azerbaycan’ın kurucusu Kurucu Haydar Aliyev’in Anıt Mezarını ziyaret ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’de de Aliyev’in 100’üncü doğum yılı sebebiyle anısına düzenlenen etkinliğe katıldıklarını söyledi. 

“İlham beyin babası büyük bir önder ve Azerbaycan’ın bugünlere gelmesinde fazlaca büyük hizmetleri geçmiştir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Haydar Aliyev’i rahmet ve saygıyla andı.
Haydar Aliyev’den sonrasında İlham Aliyev’in başkomutan ve önder olarak bilhassa Karabağ cenginde gösterdiği liderliğin ve Karabağ’daki zaferin Azerbaycan’ı daha da güçlendirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, şehitleri rahmet ve saygıyla andı, gazilere şükranlarını sundu.

Kıbrıs’ta İngiliz Sömürge Yönetimi döneminde Kıbrıs Türk halkını, Türkiye Cumhuriyeti’nden koparmak için oynanan oyunlara karşı direndiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, devamlı Türkiye’yi yanlarında gördüklerini belirtti. Osmanlı askeri adadan ayrıldıktan sonrasında Türk askerini adada özlemle beklediklerini özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, 20 Temmuz 1974’te Mehmetçiğin adaya çıkmasının Kıbrıs’ta bir dönüm noktası bulunduğunu söylemiş oldu. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta varlığını sürdüren Kıbrıs Türk halkının yine bağımsızlığına ve özgürlüğüne kavuşurken, Türk dünyasının kendileriyle birlikte bulunduğunu kaydetti.

20 Temmuz 2024’te Kıbrıs Sulh Harekatı’nın 50’nci yılı kutlamalarına Azerbaycanlı kardeşlerini çağrı ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, kontakt çağlarında aralarındaki münasebetlerin daha da gelişmesinin temenni etti. KKTC’de ciddi gezim yatırımları bulunduğunu ve 144 değişik ülkeden öğrenciye eğitim veren üniversitelerin bulunduğunu belirten Tatar, tüm bunların 1974’ten bu yana KKTC’nin başarısı bulunduğunu altını çizdi.

Doğu Akdeniz’de en güneydeki Türk devleti olarak KKTC’nin aşama aşama gelişip, kalkınmasıyla refah dolu bir geleceğin kendilerini beklediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, refahın ekonomik yapıyı sürdürebilmek adına mühim bulunduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan halkını, KKTC ile daha da yakınlaşmaya çağrı etti.
Cumhurbaşkanı Tatar, “Biz aynı milletin evlatlarıyız. Şundan dolayı gönlümüz bir, kaderimiz bir, geleneklerimiz, ulusal değerlerimiz, maneviyatımız heyecanımız bir… Birbirimize baktığımızda gözlerimizin içindeki pırıltıyı aslına bakarsanız okuyoruz” diye konuştu.

Gösterilen ilgi ve sevgi sebebiyle Azerbaycan halkına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’deki üniversitelerde Azerbaycan’dan öğretim görevlileri ve öğrenciler bulunduğunu söyleyerek, ilerleyen dönemde ilişkilerin yoğunlaşacağına inanç belirtti.

Azerbaycan’da yarın Türksoy günleri başlayacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı’nın üyeleriyle de bazı mevzuları görüşeceklerini belirterek, “Biz büyük bir ailenin evlatlarıyız” dedi.

Dünyada 300 Milyondan fazla Türk kökenli insanla beraber büyük bir ailenin fertleri olduklarını yineleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “Turan ülküsünün, Turan sevdasının gerçekleşeceğini ümit ediyoruz. Beraber kuvvetli olmanın bizlere verdiği bu ilhamla tüm bu emekleri yürütmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz” şeklinde konuştu. Herkesi muhabbetle ve sevgiyle selamlayan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’deki temsilcilerin buradaki temaslarının ve görüşmelerinin hayırlara vesile olmasını diledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.