DOLAR
32,2662
EURO
34,7950
ALTIN
2.463,71
BIST
10.352,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Açık
21°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin (BMGS) Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar ile iki saat devam eden görüşmesinin arkasından basına açıklamada bulunmuş oldu

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin (BMGS) Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar ile iki saat devam eden görüşmesinin arkasından basına açıklamada bulunmuş oldu
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin (BMGS) Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar ile iki saat devam eden görüşmesinin arkasından basına açıklamada bulunmuş oldu.

 
Cumhurbaşkanı Tatar, heyetler arası görüşmede BMGS Kişisel Temsilcisi Holguin’e Kıbrıs sorununu ve Kıbrıs Türküne uygulanan ambargoları anlattığını açıkladı.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’ne uygulanan haksızlıkları Holguin’e anlattığını belirterek, iki halkın birarada yaşaması için 1960 senesinde kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti içinde Kıbrıs Türkleri’nin egemenlik haklarının bulunduğunu söylediğini aktardı.
 
Kıbrıs probleminin 50 yıl ilkin değil, 1963 senesinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nden Kıbrıs Türkleri’nin tabanca diretmesiyle ve soykırımlarla dışlanmasının arkasından tek taraflı Rum tarafının devleti işgal edip dünya tarafınca tanınmasıyla başladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Sulh Harekatı’nı gerçekleştirmesiyle adaya sulh geldiğini kaydetti.
 
Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Kıbrıs Türkü’nün 11 yıl soyutlama altında yaşadığını sadece bu mağduriyetin umursanılmadığını da Holguin’e anlattığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Rumlar’ın talibi Yunanistan’a bağlayıp, Doğu Akdeniz’de Yunan egemenliği yaymak istediklerini ve denizde Helen dünyası yaratmak istediğini dile getirdiğini söylemiş oldu.
 
Kıbrıs’ta meydana getirilen Yunan darbesinin arkasından Kıbrıs Sulh Harekatıyla adaya sulh, rahatlık ve itimat geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, 60 senedir devam eden Kıbrıs meselesinde Kıbrıs Türklerinin, engelleme ve engellemeler altında yaşadığını hatırlattığını söylemiş oldu. 
 
Sporda ve birçok alanda uygulanan ambargoların insan halklarına aykırı bulunduğunu Holguin’e aktardığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Rum malları üstünden insanları tedirgin etmenin doğru olmadığını, Kıbrıs’ta iki ayrı yapı ve Taşınmaz Mal Komisyonu bulunduğunu anlattığını kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, müzakerelere adım atmak için ortak bir zemin bulunması amacıyla çalışmalara başlamış olan Holguin’e, müzakerelere egemen eşitlik ve eşit internasyonal statünün kabulü ile başlanacağını aktardığını dile getirdi.
 
Türkiye Cumhuriyeti ile meydana getirilen istişareler sonrasında Kıbrıs’ta yeni bir politika ve vizyon belirlendiğini bunun Cenevre’de 3 yıl ilkin açıklandığını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, senelerdir devam eden federal temelde çözümle ilgili müzakerelerde netice alınamadığı ve Rum tarafının Türkiye’nin içinde yer almadığı Avrupa Birliğine tek taraflı kabul edilmesiyle artık iki devletli çözüm modelini savunduklarını kaydetti.
 
Kıbrıs Rum tarafının elde etmiş olduğu zenginliği eşitlik temeliyle Kıbrıs Türk tarafıyla paylaşmak istemediğini özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Anan Planı’na Türk tarafının ‘evet’ Rum tarafının ‘hayır’ demesi ve garantör ülke Türkiye’nin yer almadığı Avrupa Birliği’ne internasyonal hukuk hiçe sayılarak alındığını söylemiş oldu.
 
Rumlar’ın tek taraflı AB’ye girmeden ilkin federal temelde çözümün görüşülebileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, yaşanmış olan gelişmelerin arkasından Kıbrıs Türk tarafının mevcud egemenliğinin kabul edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
 
Eşit statünün kabulünün, iki devletin ortaklık bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkünün devletinin ve otoritesinin varlığının inkar edilemeyeceğini aktardı. Cumhurbaşkanı Tatar, iki devletin ve işbirliğinin teyidiyle görüşme masasına oturabileceklerini kaydetti.
 
Holguin’in Kıbrıs’ın arkasından Türkiye Yunanistan ve İngiltere’de görüşmeler yapacağını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Holguin’in Mart ayında yine Kıbrıs’a gelip ortak zemin bulunması için görüşmelere devam edeceğini kaydetti.
 
BM’nin değişik noktalarında vazife alan ve başarı göstermiş olan Holguin’in vazife almasının mühim ve kıymetli bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, kendisine başarılar diledi.
 
Kıbrıs Türk tarafının pozisyonunun belli bulunduğunu ve geri adım atmasının mümkün olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının geleceği için görüşme yöntemiyle bir antlaşma istediğini aktardı.
 
Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon ve güvenlik meselelerinden bahseden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin Kıbrıs’a yakınlığına karşın Avrupa Birliğinin tek taraflı olarak Rum tarafını üye yaptığını, Kıbrıs Türkü’nün tarihten gelen egemenlik haklarının kabul edilmesi ve Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ortaklık yapılmasıyla müzakerelere başlanacağını kaydetti.
 
Rum tarafının kişisel temsilci ile yine görüşüleceği ve ortak görüşmelere hazır olunacağıyla ilgili gelen suali yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Crans Montana’da müzakerelerde bırakılan yerden görüşmelere yine başlanması gerektiği algısı yaratılmak isteniyor. Rum Önder Nikos Hristodudilis ile kayıplar komitesi ve BM’nin düzenlemiş olduğu yeni yıl etkinliğinde görüştüm sadece federal temelde çözüm için bir araya gelmeyeceğim” dedi.
 
Kıbrıs Türkü’nün 60 yıl ilkin temelleri atılan devlet üstünden yaşamına ambargolar altında devam ederken, Rum tarafının ise işgal etmiş olduğu ve dünyanın tanımış olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında yaşamlarını sürdürdüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının ekonomik kazanımlar elde ettiğini sadece Türk tarafının hakları ve zenginliğinin elinden alındığını kaydetti.
 
Ara bölgede insanların yaşamış olduğu mağduriyetin giderilmesi için Pile-Yiğitler Yolunun yapılması istenirken BM’nin tavır takındığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Larnaka’ya ise yol ve üniversite yapımına BM’nin izin verdiğini aktardı.
 
“Holguin başarı göstermiş olmak istiyorsa yansız olması gerek” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Holguin’in ek olarak Avrupa Birliği’ne de dikkat etmesi icap ettiğini kendisine söylediğini bu sebeple Kıbrıs Cumhuriyeti’nin orada bulunmasıyla AB’nin yansız olamayacaklarını aktardığını kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşmesinin arkasından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar, Cumhurbaşkanlığından çıkışında basına izahat yapmış oldu.
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile “oldukca iyi” bir görüşme yaptıklarını ifade eden Holguín, Genel Yazman’in kendisini Kıbrıs Kişisel Temsilcisi olarak atamasının arkasından Kıbrıs’a ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini, ortak bir zemin bulunması için elinden geleni halletmeye çalışacağını söylemiş oldu.
 
Holguín, Kıbrıs’taki temasları kapsamında bir tek liderleri değil, ek olarak insanları ve sivil toplumu da dinleyeceğini ifade ederek, Kolombiya’da kendisinin de müdahil olduğu sulh sürecinde öğrendiği en mühim şeyin insanları dinlemek bulunduğunu altını çizdi.
 
Holguín, liderlerin ortak zemin bulmasına destek olmak, bunu kolaylaştırmak için burada olduklarını belirterek, liderlerin geçmişteki çabalarını takdirle karşıladığını sadece artık geleceğin düşünülmesi icap ettiğini kaydetti.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.