Cumhurbaşkanı Tatar açılışta yapmış olduğu konuşmada, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı Tatar, üniversitelerden gelen davetlere kesinlikle katıldığını belirterek, iki hafta ilkin Azarbaycan’da bir üniversitede bulunduğunu açıkladı.
Kıbrıs Davasını ve önemini anlatmanın kendisinin görevi olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu görevi yerine getirmenin mutluluğu içinde bulunduğunu altını çizdi.
Kıbrıs Rum tarafının tanındığı için dünyanın her yerinde propaganda yaptığını özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafının da değişik kanallar ve araçlarla sesini duyurmaya çalıştığını kaydetti.
Kıbrıs meselesini her platformda dünyaya anlattığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile beraber yeni ulusal politika olan iki devletli çözümün savunulduğunu söyledi.
Federasyon temelinde çözüm ile Kıbrıs Cumhuriyeti’ne Kıbrıs Türkleri’nin yama olmasının istendiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkleri’nin karada, denizde ve havada haklarının korunması için Şimal’de egemen bir devletin öneminin altını çizdi.
Kıbrıs Türkü’ne uygulanan ambargoların zaman içinde aşılacağını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, “Ya devletten vazgeçip Rum’a yama olacağız, ya da devletimizi güçlendireceğiz” dedi.
Suyun gelmesiyle tarımda ve öteki sektörlerde gelişmeler yaşandığını özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, istihdam yaratılması ve ekonomik yapının güçlendirilmesinin en büyük temennisi bulunduğunu kaydetti.
Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 15 Kasım’da 40’ncı yaşını kutlayacağını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, altyapı, ulaşım, eğitim ve turizmde başarılar elde edildiğini, devletin kabul edilebilirliği ve tanınırlığın da arttığına vurgu yapmış oldu.
Cumhurbaşkanı Tatar, ‘Bu çağda cenk çıkmaz ve çatışma olmaz’ diyenlere Ukrayna’da ve Filistin’de yaşananlara bakmasını istedi.
Göreve yeni süregelen DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç’ı kutlama eden Cumhurbaşkanı Tatar, geçmiş dönem vazife alan Prof. Dr. Aykut Hocanın’a da teşekkür etti.
DAÜ mütevelli heyeti ile devamlı görüştüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, eğitim zemininin daha da güçlenmesi için üstüne düşeni yaptığını açıkladı.
DAÜ’nün; binaları, akademisyenleri, yayınları ve mezunları ile mühim bir üniversite bulunduğunu özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, öğrencilere en iyi şekilde eğitim verildiğini söylemiş oldu.
DAÜ’de 100 den değişik ülkeden talebe bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, kültür değişimi ile beraber yapılacak çalışmaların gençleri geleceğe güvenilir adımlarla taşıdığını yalnız bilimsel niteliği olan olarak değil bununla beraber toplumsal ve kültürel açıdan da gelişmenin sağlandığını altını çizdi.
DAÜ’de mezun olan öğrencilerin devletlerinde bakanlık ve belediye başkanlığı yaptığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar öğrencilere de seslenerek, “İlkelerinizden asla vazgeçmeyin. İnandığınız yolda pes etmeden ilerleyin. Yılmadan emek harcayarak yaşam boyu eğitim alarak kendinizi geliştirin.
Ülkenize ve halkınıza kendi başarınızla hizmet edeceksiniz” dedi.