DOLAR
32,2083
EURO
34,7267
ALTIN
2.448,07
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Açık
21°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, eski Kıbrıs Türk Federe Devleti Başbakanı Osman Örek için düzenlenen anma törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, eski Kıbrıs Türk Federe Devleti Başbakanı Osman Örek için düzenlenen anma törenine katıldı
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, eski Kıbrıs Türk Federe Devleti Başbakanı Osman Örek için düzenlenen anma törenine katıldı.

 
Cumhurbaşkanı Tatar törende yapmış olduğu konuşmada, İngiliz Sömürge Yönetimi döneminde, Kıbrıs Türk halkının Varoluş ve Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Ufak ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın yanlarına iyi bir hukukçu olan Osman Örek’i alarak, Londra-Zürih anlaşmaları öncesinde savaşım verdiklerini dile getirdi. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Ufak, Denktaş ve Örek’in Türkiye ziyaretleriyle, devrin Türkiye Başkanı Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Sıkıntılı’nun Kıbrıs meselesinin içine çekildiğini söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Ufak, Denktaş ve Örek’in, Türk Direnç Teşkilatı’nın 1 Ağustos 1958’de kuruluşuna vesile olacak gayretleriyle, Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve bir bağımsız cumhuriyet kurulacaksa, Kıbrıs Türk halkının Cumhuriyetin eşit kurucu ortağı olması icap ettiğinin vurgulandığını kaydetti.
 
Kıbrıs Türk halkının, İngiltere’nin çekilmesiyle adanın Yunanistan’a bağlanması ve Enosis’in gerçekleştirilmesi için Rumların ve Yunanlıların oldukça acımasız saldırıları ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, zor yıllarda Anadolu ile kurulan bağlarla Kıbrıs meselesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin gündemine getirilmesinde üç liderin ve onların dava arkadaşlarının oldukça büyük katkıları bulunduğunu söylemiş oldu.
 
1960 senesinde Kıbrıs Cumhuriyeti kurulduğunda, Güvence ve İttifak Anlaşmaları çerçevesinde Türkiye’nin garantörlüğü ve tek taraflı müdahale hakkıyla anlaşmanın anlamlı bir noktaya geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, iyi bir hukukçu olan Osman Örek’in de sürece büyük katkıları bulunduğunu söylemiş oldu.
 
Ailesinin yakınlığı sebebiyle Osman Örek ile beraber oldukça vakit geçirdiğini özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Hasan Örek ve Yeşim Örek’in çocukluk arkadaşları bulunduğunu dile getirdi. Tatar, Osman Örek ile sohbetlerinde ulusal davayla ilgili oldukça şey öğrendiğini belirtti.
 
Osman Örek vefat ettiğinde adaya hemen hemen Türkiye’den su gelmediğini kaydeden Tatar, geçmişte Türk liderliğinin suyun gelmesi icap ettiğini Makarios ile paylaştığında, Makarios’un Örek’e, “Biz Türk suyu içmeyiz” söylediğini söyledi.
 
Osman Örek’in 1960 müessese anlaşmalarında etken bir rol oynadığını belirten Tatar, Örek’in sonrasında Cumhuriyetin Müdafa Bakanı bulunduğunu belirtti. Makarios’un Cumhuriyet kurulur, kurulmaz, amaçlarının Cumhuriyeti Enosis’e bir sıçrama tahtası olarak kullanmak bulunduğunu söylediğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dışına itildikten sonrasında Kıbrıs Türk halkının kendi devletinin temellerini Genel Komite ve Geçici Türk Yönetimi ile attığını altını çizdi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, “Egemen eşitlik ve eşit internasyonal statü kavramları 1960 anlaşmasından elde ettiğimiz hakkımız ve hukukumuzun bir ifadesidir” diye konuştu.
 
Yeni siyasete nazaran, Kıbrıs’ta bir antak kalma olacaksa iki devletin iş birliğiyle olması icap ettiğini ve Kıbrıs’ta bağımsız bir Türk devletinin bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile beraber Doğu Akdeniz’de bağımsız Türk devletinin yaşatılması icap ettiğini söylediklerini belirtti.
 
“Ulusal birlik ve beraberliğin, Kıbrıs Türk halkını bu noktaya getirmesinde onların etkin rolünün ne kadar anlamlı ve zamanı perspektiften ne kadar kıymetli bulunduğunu”  ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, eşi Neriman Örek’in de, Osman Örek’e verdiği destekle Kıbrıs Türk halkına katkılarını yakından bildiğini dile getirdi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Osman Örek ve Neriman Örek’i dualarla andı.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.