DOLAR
32,3630
EURO
34,9070
ALTIN
2.386,90
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar İstanbul’da Kıbrıs Türk Kültür Derneği yöneticileri ve üyeleriyle bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar İstanbul’da Kıbrıs Türk Kültür Derneği yöneticileri ve üyeleriyle bir araya geldi
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul temasları kapsamında Kıbrıs Türk Kültür Derneği’ni ziyaret etti, dernek yöneticileriyle görüşerek, konuşma gerçekleştirmiş oldu.

 
Cumhurbaşkanı Tatar, dernek ziyaretinde üyelere hitaben yapmış olduğu konuşmada uzun seneler başkanlık yapmış olduğu İstanbul Türk Kültür Derneği’nde oldukca anıları bulunduğunu belirterek,
1946 senesinde derneğin kurucusu olan Prof. Dr. Derviş Manizade’yi anarak, yapmış olduğu çalışmaların önemine değindi.
 
Derneğin başkanlığını icra eden ve yönetiminde bulunan tüm isimlere değinerek, hayatlarını kaybedenlere Tanrı’tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, derneğin tüm başkan ve üyelerinin Kıbrıs Türk halkının mücadelesi ve varlığı için emek verdiğini kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, derneğin oldukca mühim etkinlik ve toplantılara ev sahipliği yaptığını, Türkiye’de kamuoyunun oluşmasında mühim roller oynadığını, bilhassa 1974 öncesinde burada meydana getirilen etkinliklerin Türk hükümetlerine yön verdiğine işaret etti.
 
Dr. Fazıl Ufak’ün ve Rauf Raif Denktaş’ın verdiği mesajların buradan lüzumlu bölgelere ve yetkililere iletildiğini özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, İstanbul’a Kıbrıs’tan üniversite için gelen Kıbrıslı Türklerden Erenköy Mücadelesi’ne katılan ve şehit düşenler bulunduğunu da anımsattı.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı ve hürriyeti, onur içinde yaşayabilmesi için derneğin geçmişten günümüze yapmış olduğu öteki çalışmalara da değindi. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, “1974 Mutlu Sulh Harekatı’nda dernekte sabahlara kadar çalışılıp, dualar edildi” dedi.
 
Kıbrıs meselesine de değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’ne federal temelde çözüm modelinin dayatıldığını belirterek, tehlikelerinden bahsetti.
 
Federasyonla süre içinde çoğunluğun azınlığı yöneteceğini, Rum-Yunan ikilisinin egemenliklerini Şimal’e yayacaklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Rum tarafının Avrupa Birliği’ne tek taraflı alınmasıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün kaldırılabileceğini ve Türk askerinin adadan çekilebileceğini beyan etti.
 
Kıbrıs’ın İngiltere idaresine girmesinin peşinden adaya Rum nüfusu aktarımı yapıldığını ve Türklerin Anadolu’ya göç etmesiyle nüfusun Rumların lehine arttığını özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Rum-Yunan ikilisinin
357 yıl kesintisiz olarak Osmanlı İmparatorluğu idaresinde kalan Kıbrıs’ta Türkleri dışlayıp tamamen talibi eli geçirmek istediğini altını çizdi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ı idaresi altına alan İngiltere’nin adadan çekilirken 2 egemen üs aldığını ve bu üsleri istediği şeklinde kullanıp, hesap vermediğini beyan etti.
 
İki ayrı eşit egemen devletin işbirliğine dayalı bir çözüm istediklerini aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, yeni siyasetin Türkiye tarafınca desteklendiğini, egemen eşitlik ve eşit internasyonal statünün kabulü ile yeni ve resmi müzakerelere başlayacaklarını dile getirdi.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.