DOLAR
32,2387
EURO
35,0877
ALTIN
2.507,80
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kafkas Üniversitesi’nde konuşma verdi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kafkas Üniversitesi’nde konuşma verdi
A+
A-

Cumhurbaşkanı Tatar’ın konferansı öncesinde Cumhurbaşkanlığı tarafınca hazırlanan ve Kıbrıs tarihçesini özetleyen video vizyonu de yapılmış oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar, “KKTC’nin Türk Dünyası İçerisindeki Stratejik Önemi” temalı konferansta, katılan her insana teşekkür ederek, KKTC’den getirmiş olduğu selamları iletti.
Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin bağımsız bir Türk devleti bulunduğunu ifade ederek, üniversite öğrencilerine Kıbrıs zamanı ile ilgili informasyon verdi, zamanı söyledi.

Buraya gelirken Sarıkamış şehitlerini andığını ve değişik duygular yaşadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, 80 bine yakın şehidin verildiği Sarıkamış’ta yaşamış olduğu duyguları söyledi, Osmanlı’nın da Kıbrıs’ı alırken 80 bin şehit verdiğini söylemiş oldu.

Kıbrıs meselesinin işte bu şekilde hazin bir sorun bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Rum Yunan hakimiyeti asla olmayan Kıbrıs’ın şimdi onlarınmış şeklinde gösterilmeye çalışıldığını sadece Osmanlı torunu Kıbrıs Türk halkının hiçbir vakit pes etmeden varoluş mücadelesini sürdürdüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortağı bulunduğunu, şimdi de eşit bir halk olarak devletinden, mücadelesinden vazgeçmeden yoluna devam ettiğini belirterek, bugün Gazze’de yaşananların 1960’lı yıllarda Kıbrıs Türk halkına karşı yapıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Cenup Kıbrıs’ta üslere haiz İngiltere’nin garantör ülke bulunduğunu, sadece Kıbrıs Türk halkının o yıllarda yaşadıklarına izleyici kaldığını anlatarak, Türkiye’nin adaya müdahalesinden ilkin devrin yetkilileri içinde meydana getirilen yazışmaları söyledi.
Erenköy direnişi, Cengiz Topel’in şehit düşmüş olduğu vakalar ve Kıbrıs Türk halkının direnişini özetleyen Tatar, Kanlı Noel ile banyo katliamını anımsattı, 1974’e kadar geleceği bilinmeyen bir halde savaşım ettiğini söylemiş oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar, mazlum bir halk olan Kıbrıs Türk halkının acımasız saldırılara maruz kaldığını sadece daima Türkiye ile kontakt halinde olduklarını ve 1974’te Yunanistan’ın darbesi sonrası Türkiye’nin daha çok sessiz kalamadığını ve tek taraflı müdahale hakkını kullandığını belirtti.

Türk ordusunun Kıbrıs’ın oyunlarla Yunan adası yapılmasına izin vermediğini belirten Tatar, ortaya konan büyük mücadeleyi ve harekatı söyledi, Kıbrıs Türk zamanı ve Türkiye tarihinde mühim bir harekat bulunduğunu söylemiş oldu.

Adaya böylece sulh geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, harekat sonrası adada iki ayrı halkın yer almış olduğu iki bölgelilik oluştuğunu ve her halkın kendi geleceğini atama ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, adada uzlaşma adına daima adım attıklarını, sadece karşı tarafın daima uzlaşmaya karşı durduğunu, Annan Planı’na “hayır” dediklerini fakat AB’ye üye alındıklarını, Kıbrıs Türk halkına ise verilen sözlerin tutulmadığını, izolasyonların sürdürüldüğünü belirterek, adada federal yapıda bir çözümün artık olamayacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ın geleceğinde söz sahibi olduklarını, egemen eşitlik ve internasyonal eşit statü kabul edilmeden bir uzlaşı sağlanamayacağını ifade ederek, iki devletli çözüm siyasetini söyledi.

KKTC’nin kökleşen bir devlet, Mavi Vatan’da söz sahibi, hak ve hukuku bulunduğunu, egemenlik hakları bulunduğunu özetleyen Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ile beraber Kıbrıs’ın ulusal bir dava olarak savunulduğunu söylemiş oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin, su projesinin arkasından elektrik projesini de hayata geçirmek için emek harcama başlattığını, bu mevzuda Rum tarafına da ortaklık önerdiklerini söyledi.

Türk Devletleri Teşkilatı üyeliğine de işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, bağımsız bir Türk devleti olarak Türk devletleri ile de ilişkileri geliştirmek ve kıymeti her gün artan KKTC’yi geliştirmek için çalıştıklarını kaydetti.

Üniversite öğrencilerini KKTC’yi ziyaret etmeye çağıran Tatar, KKTC’yi tanımaları, tarihini kültürünü öğrenmelerinden kıvanç duyacağını söylemiş oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin eğitim gezim ziraat endüstri alanındaki gelişmelerini de anlatarak, tarımsal suyun gelmesi ve üniversitelerin de desteğiyle ülkenin ziraat alanında gelişeceğine inanç belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, üniversitelerin karşılıklı ilişkileri geliştirmesi temennisinde de bulunarak, “Kıbrıs vatan toprağıdır, ulusal bir davadır, ulusal değerdir, bu ulusal değere hep beraber haiz çıkmalıyız” dedi, başarılar diledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk devletlerinin anavatanı bulunduğunu da belirten Cumhurbaşkanı Tatar, yeni yüzyılında KKTC’nin de gelişip güçleneceğini ilelebet yaşayacağını söylemiş oldu.

Gazi Kars’ta bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, dün katılmış olduğu şehit törenini de anımsatarak, tüm şehitleri andı, Türk halkına başsağlığı diledi.

Konuşma sonrası Tatar’a teşekkür plaketi sunuldu ve anı fotoğrafı çekildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.