DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Kültür ve Tanıtım Günleri” etkinliği sebebiyle Bakü’de düzenlenen açılış gala yemeğinde konuştu

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Kültür ve Tanıtım Günleri” etkinliği sebebiyle Bakü’de düzenlenen açılış gala yemeğinde konuştu
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının büyük Türk milletinin kopmaz bir parçası bulunduğunu vurgulayarak, zamanı Azerbaycan ziyaretinin, KKTC’nin geleceği bakımından hayırlara vesile olacağına inanç belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadelenin ne olursa olsun taçlandırılacağını söylemiş oldu.

 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Bakü resmi ziyareti ile “Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kültür ve Tanıtım Günleri” etkinliği çerçevesinde Bakü’deki Hilton Otel’de açılış gala yemeği düzenlendi. 
 
Yemeğe, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, Başbakan Ünal Üstel ve eşi Zerrin Üstel, Başbakan Yardımcısı, Gezim, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer ile Azerbaycan Diaspora Komitesi Bakanı Fuad Muradov, Korgeneral Bahtiyar Ersay, TÜRKPA Genel Sekreteri Büyükelçi Mehmet Süreyya Er, ATİB Başkanı Cemal Yangın, Azerbaycanlı bazı bakan yardımcıları, milletvekilleri, üniversite rektörleri, iş adamları ile KKTC’den gelen temsilciler katıldı.
 
Saygı duruşu ve iki ülkenin ulusal marşlarının okunmasıyla başlamış olan program, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tanıtım filmi gösterilmesiyle devam etti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar açılışta yapmış olduğu konuşmada, katılımcıları selamlayarak, bu şekilde zamanı günde beraber olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, “Biz kaderi bir, geçmişi bir, gönlü bir aynı milletin evlatları olarak geleneklerimizle, kültürümüzle, ulusal ve içsel değerlerimizle daima anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin yanında, Azerbaycan’ı da bir kardeş ülke olarak kabul ettik” diye konuştu.
 
Kıbrıs Türk halkının senelerdir verdiği mücadelede izolasyonlar ve ambargolar altında diz çöktürmeye, başkalarının boyunduruğu altına zorunlu etmeye çalışan zihniyete karşı hiçbir vakit yalnız olmadıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının büyük Türk milletinin kopmaz bir parçası bulunduğunun altını çizdi.
 
Türk Devletleri Teşkilatı’nda (TDT) gözlemci üye olan KKTC’nin, Türk milletinin ve Türk dünyasının kopmaz bir parçası bulunduğunu yineleyen Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a daima gösterdiği destek ve KKTC’nin TDT’ye gözlemci üye olarak kabul edilmesinde ortaya koyduğu irade için teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Tatar, bunun mücahit Kıbrıs Türk halkının, bağımsızlığının, özgürlüğünün, hürriyetinin ve onurlu yaşamının bir ifadesi ve göstergesi bulunduğunu beyan etti.
 
Kıbrıs Türk halkının 1960 kurum anlaşmalarından, müktesep ve özden gelen egemenlik hakkının oldukça kıymetli ve kıymetli bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Cenup Kıbrıs’ın Annan Planı’ndan sonrasında Avrupa Birliği’ne alınmasına ve Kıbrıs Türk halkının iyi niyetine karşın Crans Montana görüşmelerinde masanın çökmesiyle artık yeni siyasetin var bulunduğunu altını çizdi.
 
Kıbrıs’ta bir antak kalma olacaksa iki devletli iş birliği noktasında yeni siyasetin kabul görmesi icap ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, biri cumhuriyet, biri cemiyet, böylesine süreçlerin artık hiçbir netice vermediğini her insanın bildiğini söylemiş oldu. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, bundan sonrasında antak kalma olacaksa mutlak surette iki devletin iş birliğiyle bir anlaşmanın olacağını, anavatanın desteğiyle dünyaya duyurmaya çalıştıklarını kaydetti.
 
Azerbaycan’la ilişkilerin gerek diplomatik, gerek siyasal, gerekse kültürel olarak geliştirilmesi için ortaya konan yeni iradeye Kıbrıs Türk halkı adına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e bilhassa teşekkür etti.
 
Bu zamanı ziyaretin Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin geleceği bakımından hayırlara vesile olacağına inanç belirten Cumhurbaşkanı Tatar, mazlum Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadelenin ne olursa olsun taçlandırılacağına olan inancını dile getirdi.
 
“Biz oldukça çileler çektik, oldukça acılar çektik” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan’ın Karabağ’daki zaferini, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nde büyük bir ilgiyle takip ettiklerini ifade ederek, “Dualarımız hep sizinleydi… İyi ki o zaferi kazandınız ve Azerbaycan’ın daima hedeflediği, arzu etmiş olduğu Karabağ’ın Azerbaycan’ın bir parçası olduğu tüm dünyaya duyuruldu” diye konuştu. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, artık Karabağ’ın Azerbaycan’ın gerçek bir parçası bulunduğunu altını çizdi.
 
15 Kasım’da Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nin 40’ıncı yıl dönümünü, 20 Temmuz 2024’de ise Kıbrıs Sulh Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü kutlayacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, seneler geçtikçe Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kökleştiğinin altını çizdi.
Kıbrıs’ta artık iki devlet, iki halk, iki demokrasi bulunduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, bunu bir ortaklık noktasında birleştirmenin mümkün olmadığını söylemiş oldu. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, federal bir çözümle, Cenup Kıbrıs’ın AB’ye girmesiyle oynanan oyunun; Kıbrıs Türkü’nü o yapı içinde dejenere ederek, yok etmek ve Kıbrıs Türkü’nün Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile bağlarını kopartmak bulunduğunu belirtti.
 
Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk halkı ile tarihten gelen kadim ve mukaddes bağlarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin, Kıbrıs Türk halkının hem anavatanı hem garantör ülkesi hem de yalnız 40 mil uzaklıkta Doğu Akdeniz’deki bu bölgenin en büyük, en kuvvetli ülkesi bulunduğunu kaydetti. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ile Kıbrıs Türkü’nün arasındaki bağların kopartılmasının mümkün olmadığını altını çizdi.
 
Son yıllarda anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan’ın arasındaki bağların daha da güçlendiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, bunun oldukça sevinç verici bulunduğunu söylemiş oldu. 
 
Doğu Akdeniz’de en güneydeki Türk devleti olan KKTC devletinin Türklük dünyası içindeki görevi, önemi ve değerinin her geçen gün yükseldiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “KKTC yalnız bir toprak parçası değil, bununla beraber egemenlik haklarıyla, deniz yetki alanlarıyla, kara sularıyla, ekonomik münhasır bölge haklarıyla tüm Türk dünyasının Doğu Akdeniz’de Mavi Vatan’daki temsilcisidir” vurgusu yapmış oldu.
 
Türk Devletleri Teşkilatı’nın daha da güçlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, tüm bu ilişkilerin, kadim bağların, ekonomik, siyasal, diplomatik, kültürel ilişkilerin daha da gelişmesini temenni etti. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, ortak alfabeyle, Türkçe’nin gelecek nesilleri daha da kuvvetli bağlarla bağlamasının diledi. “Birlikten güç dünyaya gelecektir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, “Aynı ulusal ve içsel değerleri paylaşan bizlerin daha güçlenmesi normal olarak hepimizin temennisi ve dileğidir” şeklinde konuştu.
 
Başta TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs Türk halkı siz değerli ziyaretçilerimizin kopmaz bir parçası olmaya devam edecektir. Her türlü haksızlığa karşın direnen ve kendine devlet kurma şiarında sizlerle beraber aynı ülküleri paylaşan kardeş Kıbrıs Türk halkının bu akşam sizlere selamını bir kez daha iletiyorum” dedi.
 
Zamanı ziyaretin hayırlara vesile olmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Tüm Azerbaycan’a slm olsun” dedi. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, ilerleyen yıllarda projeler, iş birliklerinin artmasını dileyerek, kendisine ve Başbakan Üstel’e birlikte rol alan KKTC’den gelen temsilcilere de teşekkür etti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar’ın konuşmasının arkasından İskele Belediyesi Halk Dansları Topluluğu geleneksel dans gösterisi sundu.
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, katılımcılarla gala yemeğinde bir araya geldi.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.