DOLAR
32,2603
EURO
34,8200
ALTIN
2.422,57
BIST
10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Lefkoşa İklim Sözleşmesi’ni imzaladı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Lefkoşa İklim Sözleşmesi’ni imzaladı
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Siyasal ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (SİTA) düzenlemiş olduğu Şimal Kıbrıs İklim Zirvesi’ne katıldı.

 
“İklim krizinin ülkedeki etkilerini gözler önüne sermek, ülkesel önleme ve uyum stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlamak, acil tedbir planlarının oluşturulmasına zemin hazırlamak ve sivil cemiyet kuruluşları ve toplumla karar vericileri eyleme geçirmek” amacıyla düzenlenen Zirvede, “Lefkoşa İklim Sözleşmesi” imzalandı.
 
Sözleşmeye, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman imza koydu.
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar zirvede yapmış olduğu konuşmada, zirvenin, ülke için hayırlara vesile olmasını diledi, KKTC minik bir alanda olsa da bölgede mühim bir yere haiz bulunduğunu belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, bölgede yaşanmış olan gelişimleri devlet olarak yakından takip ettiklerini, bu çerçevede 100 kilometre ötede yaşanmış olan savaştaki vahşeti şiddetle kınadı.
 
Kıbrıs’ta da bu işin ciddiyetinin görüldüğünü, o yüzden Kıbrıs Türk halkının hakkının ve hukukunun korunması mevzusunda birlik olmanın önemini vurgu meydana getiren Cumhurbaşkanı Tatar, çevrenin korunmasının da önemine işaret etti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, devletin ve halkın çevreye duyarlılığının bulunduğunu sadece son zamanlardaki yapılaşmalara karşı lüzumlu adımların zamanında atılamadığını ifade ederek, halk sağlığı ve çevre bilinci için lüzumlu adımları atma zamanı geldiğini kaydetti.
 
Anavatan Türkiye’den getirilen suyun yeraltı kaynaklarının zenginleşmesine ve ülkede yeşilin artmasına katkı sağlayacağını özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, suyun tarımda da kullanılacağına dikkat çekti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, ülkeye kablo ile elektrik gelmesi mevzusunda Cenup Kıbrıs’a da sürdürülebilir bir çevre için iş birliği teklifinde bulunduklarını, sadece kabul görmemelerinin anlaşılır olmadığını kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, ülkede yeşil enerjinin kullanılması yada desteklenmesiyle, ülkedeki fosil yakıt kullanılması sorununa da köklü bir çözüm bulunacağına inanç belirterek Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu projeyi desteklediğini beyan etti, Cenup’in zihniyetini anlamadığını söylemiş oldu.
 
Bu zihniyetle bir antak kalma yapılmasının da mümkün olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Cenup’in su ve elektrik mevzusunda KKTC ile iş birliği yapabileceğini fakat devlet olarak kabul göreceği düşüncesiyle bunu yapmadığını söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, fosil yakıt sorununa çözüm bulunursa Kıbrıs adası olarak iklim değişikliğine katkı sağlayacaklarını ifade ederek, Cumhurbaşkanlığı olarak da çevre mevzularına katkıda bulunmak için ihtiyaç duyulan emek harcamaları yaptıklarını, atıklardan kullanılabilir araç-gereç üretimi yapılabileceğini, enerji üretilebileceğine işaret etti.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.