DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York’ta İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha ile görüştü

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York’ta İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha ile görüştü
A+
A-

Birleşmiş Milletler Genel Merkezindeki görüşmede, Genel Yazman Yardımcısı Yousef Mohammed A. Aldobeay, Siyasal İşler Genel Müdürü Mohamed Salah Tekaya ve Asya İşlerinden Görevli Müdür Ahmed Sareer eşlik ederken, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Lakadamyalı, New York Temsilcisi Mehmet Dana, Danışman Osman Ertuğ ve Birinci Yazman Davet Kalfaoğlu hazır bulunmuş oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar görüşmede, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Türk Devletleri Teşkilatı’na anayasal adı ile gözlemci üye olarak kabul edildiğini sadece İslam İşbirliği Teşkilatı’nda Annan Planı’nda geçmiş olduğu şekliyle “Kıbrıs Türk Devleti” adı altında temsil edildiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Tatar, bundan dolayı Genel Yazman Taha’ya, İslam İşbirliği Teşkilatı’nda da Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adıyla yer almak istediklerini söylemiş oldu.

Kıbrıs sorununda gelinen son durum ve Kıbrıs Türk tarafının pozisyonunu özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, ortalama 5 asırdır Kıbrıs’ta yaşamlarını sürdüren Kıbrıs Türkleri’nin kendi kendini yönetme hakkı bulunduğunu ve İslam Dünyası’nın somut desteğini beklediğini beyan etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, görüşmede ek olarak, kültürel, toplumsal, ekonomik ve sportif alanlarda İslam İşbirliği Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı üye devletleri ile karşılıklı yarar sağlayıcı projelerin hayata geçirebileceğini belirtti.

2022 senesinde Konya’da düzenlenen İslam Oyunları’na katılamamaktan dolayı duyulan üzüntünün dile getirilmiş olduğu görüşmede, İslam Oyunları’na Kıbrıs Türk sporcularının da katılmasının arzu edilmiş olduğu Genel Yazman Taha’ya ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Avrupa’da artmaya başlamış olan İslamofobi’den kaygı duyduğunu belirterek, Danimarka ve İsveç başta olmak suretiyle mukaddes kitap Kuran-ı Kerim’in yakılmasını da en sert şekilde kınadığını dile getirdi.

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dünya genelinde eğitim veren birçok yüksek tahsil kurumu bulunmuş olduğu ve bu kurumlarda İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinden daha çok talebe görmek istediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, ek olarak üye ülkelerden gelecek turistleri ağırlamaktan büyük kıvanç duyacaklarını Genel Yazman Taha’ya iletti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Adası’nın İslam dini açısından taşımış olduğu öneme işaret ederek, İslam eserlerini yerinde incelemek ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Kıbrıs Türk Halkı’na verdiği desteği göstermek suretiyle Genel Yazman Taha’yı, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne çağrı etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.