DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım’ı kabul etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım’ı kabul etti
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ‘Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Dünyası Entegrasyonu İçindeki Yeri ve Önemi’ temalı açık oturum için ülkemize gelen Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım’ı kabul etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kabulde yapmış olduğu konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti Recep Tayyip Erdoğan’ın gayretleriyle KKTC’nin Türk Devletler Teşkilatı’na anayasal adıyla gözlemci statüsüyle üye bulunduğunu belirterek, “Bizim için mühim bir adım ve milattır. Devlet başkanları zirvesinde toplantılara çağrı ediliyoruz ve birçok kurumumuza ortaklaşa iş için çağrı geliyor” dedi.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz’un geçen hafta Azerbaycan’da düzenlenen Türk Devletler Teşkilatı Afet ve Acil Durumlar Yönetimi Bakanlar Toplantısı’na katıldığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in görüşmede, ‘Azerbaycan’da KKTC bayrağının dalgalanacağını’ açıklamasının, tanınma yönündeki çalışmalara ivme kazandıracağını  beyan etti.

Kıbrıs Türk tarafının, egemen eşitlik ve eşit statünün kabulüyle görüşme masasına oturacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Avrupa Birliği içinde, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile bağların koparılmak istendiğini, sadece bu duruma müsade edilmeyeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı’da KKTC’nin hak etmiş olduğu şekilde yer aldığını aktardı.

KKTC’ye uygulanan engelleme ve kısıtlamaların kalkması, halka meydana getirilen zulüm ve insan hakları ihlalinin sona ermesi icap ettiğini özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, 
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletlerin 77’nci Genel Kurul Toplantısında Kıbrıs Türkü’ne uygulanan ambargoların kalkması ve KKTC’nin tanınması yönünde davet yaptığını hatırlattı.

KKTC’nin  statüsünün yükseltilmesi bağlamında çalışmaların sürdüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “Doğu Akdeniz’de Türk Dünyasının temsilcisiyiz. 40 yıldan beridir seyrettiğimiz politikadan geri adım atılmaycak. Kıbrıs Türkü’nün, özgürlük ve varoluşu için büyük savaşım verildi. Ulusal siyasetimiz iki eşit ayrı egemen devlettir. Kıbrıs, Türk’ün davasıdır” dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım ise Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Dünyası entegrasyonu içindeki yeri ve önemi temalı açık oturum için KKTC’ye geldiğini söylemiş oldu.

Binali Yıldırım, KKTC’nin, Türkiye tarafındaki öteki devletlerin de muhatap almış olduğu resmi emek harcama meydana getirilen platforma girdiğini belirterek, engelleme ve izolasyonların kaldırılması için mühim bir adım bulunduğunu altını çizdi.

KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı üyesi olmasında Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük çabalar gösterdiğini özetleyen Binali Yıldırım, İzolasyonlara karşı kazanım elde edildiğini beyan etti.

KKTC’nin, Türk Devletleri Teşkilatına alınmasıyla, Türk Devletlerinin Orta Asya ve Kafkaslar’dan sonrasında Doğu Akdeniz’e oluşturulan bir kapısı bulunduğunu özetleyen Binali Yıldırım, tüm devletlerin bu durumun kıymetinin bilincinde bulunduğunu kaydetti.

Kıbrıs’ta iki devletin tek çıkar yol olduğuna dikkat çeken Binali Yıldırım, Pile-Yiğitler yol çalışmasında yaşananların meselenin önemini ortaya çıkardığını altını çizdi.

Binali Yıldırım, KKTC’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.