DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen’i ziyaret etti
A+
A-

Basına kapalı meydana gelen ziyaret sonrası Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Büyükelçilik binasında basın mensupları ile bir araya gelmiş olarak Kıbrıs mevzusunda yaşanmış olan son gelişimleri aktardı.

Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere’nin Kıbrıs’ı ilhak ettiğini anlatarak, 37 senelik İngiliz sömürge döneminde Ada’ya muhteşem bir Rum nüfusun aktarıldığını Türk nüfusunun da azaltıldığını aktardı.

Rum-Yunan ikilisinin Büyük Yunanistan düşsel ile savaşım ettiklerini ve Kıbrıs Türklerinin ise katliama karşı direndiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, 20 Temmuz 1974 senesinde, Mutlu Sulh Harekatı ile adaya sulh ve refah geldiğini hatırlattı.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın ömrünü Kıbrıs davasına ve görüşmelerine verdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıslı Türklerin Annan Planına “evet” demesine karşın kendilerine verilen tüm vaatlerin boşa çıktığını kaydetti.

“Rum tarafı Annan Planı’na “hayır” demelerine karşın ne yazık ki tek taraflı olarak Avrupa Birliğine alındı” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkleri’nin Osmanlı devletinin uzantısı ve torunları bulunduğunu altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta federal çatıda bir anlaşmanın artık mümkün olmadığını ifade ederek, “Kıbrıs Türkü’nün günahı ve suçu nedir hala daha bu kadar haksız ambargolara maruz kalıyor, bu yapılanlar insan haklarına aykırıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının attığı iki imza ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulduğunu hatırlatarak, Kıbrıs Türk Halkına büyük haksızlıklar yapıldığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, iki hafta ilkin Rum tarafını ziyaret eden Alman Cumhurbaşkanı’nı Frank Walter Steinmeier’i de eleştirdi.

Kuru gürültü ve dışardan söylev atma ile Kıbrıs problemininin çözüme ulaşamayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, egemen eşit iki devletli bir çözüm modelini benimsediklerini ve bu yeni siyasetlerinin de Anavatan Türkiye tarafınca desteklendiğini belirtti.

Yeni çözüm modeli ve yeni siyasetlerinin Türkiye tarafınca desteklenmesinin ellerini güçlendirdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, egemen eşitliğin olmadığı bir anlaşmanın buz üstüne yazı yazmaya benzeyeceğini beyan etti.

Sıfır asker ve sıfır garantörlüğün Kıbrıs Türkü’nün sonu olacağını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin adadaki varlığından asla vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

Federasyon defterini kapattıklarını sadece egemen eşitlik ve internasyonal eşit statünün kabulü ile egemen eşit iki devlet temeline dayanan bir antak kalma için yeni ve resmî müzakerelere başlayacaklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk Halkının sesini duyurmaya ve halkı davasını böylesi platformlarda anlatmaya devam edeceklerini kaydetti.

Dünya’nın ne yazık ki mağdurun ve mazlumun yanında yer almadığını Gazze de yaşanmış olan dramın bunun bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünün bu yüzden oldukça mühim bulunduğunu belirtti.

Yakın bir gelecekte çağ dışı engelleme ve ambargoların bir an ilkin kalkmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Tatar, ülke sporcularına uygulanan engellemelerin de bu yüzyılda kabul edilemez bulunduğunu söylemiş oldu.

Çağdaş Dünya’nın değerleri ile çelişen uygulamaların devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, engelleme ve haksız izolasyonların bir an ilkin kalkması icap ettiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.