DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
15°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak’ı kabul etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak’ı kabul etti
A+
A-

 
Cumhurbaşkanı Tatar, Orgeneral Metin Gürak’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesi gerçekleştirdiğini ziyaretinin de ayrı bir anlamı bulunduğunu beyan etti.
 
Kıbrıs’ta İngiliz İdaresi döneminde Türk Silahlı Kuvvetlerin, Kıbrıs Türkleri’nin askeri eğitim alması ve Türk Direnme Teşkilatı’nın örgütlenmesi mevzusunda emekleri bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkleri’nin direnerek var olmasında büyük katkıları bulunduğunu söylemiş oldu.
 
Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs’taki garantörlük hakkını ilk kez 1964 senesinde Erenköy Direnişi’nde hava harekatıyla kullandığını özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, 1974 senesinde gerçekleşen Kıbrıs Sulh Harekatı’nın ise bir dönüm noktası bulunduğunu beyan etti.
 
KKTC’nin yapmak istediği Pile-Yiğitler Yolu hakkında Birleşmiş Milletler’in gösterdiği tepkiye değinen Cumhurbaşkanı Tatar, “Pilot Cengiz Topel öldürüldüğünde ve köylerde Türkleri öldürdükleri katliamlar yapıldığında, Birleşmiş Milletler nerdeydi” diye sordu.
 
Pile’deki vatandaşların mağduriyetini gidermek ve insani bir amaç için yol yapmak istediklerini özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Rumlar’ın Pilede yol, bina ve üniversite yaptığını sadece Türkler yol yapmak isteyince tepki gösterildiğini, ortada bir çifte standart bulunduğunu, karşı tarafın amacının Pile’deki Türk nüfusu azaltıp, karma köyü, tamamen Rum köyü yapmak bulunduğunu söylemiş oldu.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti olan KKTC’nin, mavi vatanda, petrol, doğalgaz ve öteki güvenlik meseleleri ile statüsünün yükseldiğini belirterek, Kıbrıs’ta bir antak kalma olursa KKTC’nin anlaşmanın bir parçası olacağını altını çizdi.
 
Kıbrıs’ta yeni siyaseti belirlerken, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile daima istişare içinde olduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, kendisinin Cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye ile uyum içinde olduklarını kaydetti.
 
Görüşme masasına egemen eşitlik ve eşit statünün kabulü ile oturulacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, geçmişte federal temelde çözüm için görüşmeler yapıldığında, masadan kalkarken tavizler verildiğini, son meydana getirilen görüşmelerde Rumlar’a harita verildiğini, kendisi cumhurbaşkanı seçildikten sonrasında bu haritayı bulamadığını altını çizdi.
 
Kıbrıs Türk tarafının Annan Planı’na ‘evet’ söylediğini anca Kıbrıs Rum tarafının ‘hayır’ demesine karşın Avrupa Birliği’ne tek taraflı alındığını özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, söz verilmesine karşın Kıbrıs Türklerine uygulanan ambargoların kaldırılmadığını kaydetti.
 
Kıbrıs Türkleri’nin arkasında Türkiye ve Türk dünyası bulunduğunu özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye olduktan sonrasında statüsünün yükseldiğini beyan etti.
 
Orgeneral Metin Gürak  da kabulde yapmış olduğu konuşmada, Türkiye için Kıbrıs’ın ulusal bir dava bulunduğunu belirterek, daima Kıbrıs Türkleri’nin yanında olduklarını, Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya devam edeceklerini ve haklı davayı desteklediklerini dile getirdi.
 
Orgeneral Metin Gürak, Pile’de tamamen insani gereksinimler ile başlatılan yol yapım çalışmalarına karşı BM Sulh Gücü’nün gösterdiği tarafsızlık ilkesine aykırı tutumun kabul edilemez bulunduğunu, ek olarak Limasol’da Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi’ne meydana getirilen menfur saldırıyı şiddetle kınadığını belirtti.
 
Orgeneral Metin Gürak konuşmasının devamında, Genel Kurmay Başkanı olduktan sonrasında ilk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye gerçekleştirdiğini söyleyerek, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ulusal Müdafa Bakanı Yaşar Güler başta olmak suretiyle tüm Türk Halkı’nın selamlarını getirdiklerini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.