DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Sütçü İmam Üniversitesi’nde fahri doktora ünvanı takdim edildi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Sütçü İmam Üniversitesi’nde fahri doktora ünvanı takdim edildi
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde fahri doktora ünvanı takdim edildi.

 
Cumhurbaşkanı Tatar, fahri doktora töreni öncesinde “Son gelişmeler çerçevesinde Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Önemi” temalı bir konuşma da verdi.
 
Konferansa bölge protokolünün yanı sıra, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, akademisyenler, gaziler ve öğrenciler katıldı.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, son gelişmeler çerçevesinde KKTC’nin önemini ele almış olduğu konuşmasında, ilk olarak 6 Şubat depremine ve her iki ülkeden verilen kayıplara değindi, yaşamını kaybedenlere Tanrı’tan rahmet diledi.
 
Kıbrıs’ın coğrafi ve tarihsel olarak Türkiye ile yakınlığına dikkat çekerek, iki ülkeyi “et ve tırnak” olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ın Türkiye için güvenlik açısından önemine işaret etti, KKTC devletinin Doğu Akdeniz’de bir Türk Devleti olarak gelişimini sürdürdüğünü kaydetti. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, bugün KKTC’de demokratik bir seviye, tüm kurum ve kuruluşlarıyla bir devlet yapısı bulunduğunun altını çizdi.
 
Kıbrıs problemininin bugüne kadarki sürecini katılımcılara özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması hayaliyle gelişen vakalar sonucunda Kıbrıs Türk halkının yaşamış olduğu zulümlere değindi ve seneler süresince Kıbrıs Türk halkının bu zulümlere karşı varlığını sürdürmekte bulunduğunu kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, 1960 ortaklık cumhuriyetinde anlatılan garantör ülkelerin büyük öneme haiz bulunduğunu ve bu süreçte meydana getirilen görüşmelerde “Türkiye’nin tek taraflı müdahale hakkı” maddesinin Kıbrıs Türk halkını kurtaran madde bulunduğunu söylemiş oldu.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, bugünlere Türkiye’nin desteği olmadan gelinemeyeceğinin altını çizerek, Türkiye’nin devamlı Kıbrıs Türk halkının yanında bulunduğunu belirtti.
 
Direnç ruhu ve destansı bir savaşım ile Kıbrıs Türk halkının 1974’ü beklediğini ve 1974 Sulh Harekâtı ile yeni bir devrin başladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Harekât yardımıyla Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığa kavuştuğunu, o günden bugüne Kıbrıs’ta bağımsız bir Türk devletinin yoluna devam ettiğini söylemiş oldu.  
 
Bir devlet olarak KKTC’nin bugün haiz olduğu hak ve yetkilere dikkat çeken ve bu doğrultuda Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte hareket edildiğinde “bambaşka bir Mavi Vatan’ın doğduğunu” dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Mavi Vatan’ın öneminin altını çizdi, şu anda her devletin Doğu Akdeniz’de bir pozisyon alma çabası içinde bulunduğunu hatırlattı.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs denildiğinde bir tek orada yaşayan halkın değil, hem de deniz yetki alanları, hava sahası ile ulusal güvenliği yüzde yüz etkileyen hak, hukuk ve stratejik kazanımları olan bir pozisyonun düşünülmesi icap ettiğini kaydetti. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, “O nedenle KKTC’yi bağımsız bir Türk devleti olarak yaşatmak gereklidir. KKTC tüm Türk Dünyası’nın Akdeniz’e oluşturulan kapısıdır” dedi.
 
104 yıl ilkin Kahramanmaraş’taki halkın da benzer bir pozisyonda bağımsızlıklarını korumak için savaşım verdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Geleceğin selameti için verilen savaşım bizi birleştiren noktadır” ifadelerini kullandı.
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın konuşmasının arkasından Cumhurbaşkanlığı tarafınca hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığının çalışmalarını yansıtan video vizyonu yapılmış oldu.
 
Peşinden Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a doktora unvanı takdim edilmesine ilişkin Senato Sonucu’nı okudu.
 
Yasım, söz mevzusu kararın geçen yıl alındığını ve takdim töreninin 10 Şubat 2023’te yapılmasına karar verildiğini sadece yaşanmış olan zelzele felaketi sebebiyle bugün yapıldığını kaydetti.
 
Senato sonucunda Tatar’a, “Gerek Türk Dünyası’nın birliği, gerekse internasyonal siyasal alanda yürüttüğü etken dış ilişkiler ile onurlu bir çaba içinde KKTC’yi en üst düzeyde temsil eden, ülkesi, Türk Dünyası coğrafyası ve Türkiye açısından KKTC’nin bağımsız, her açıdan kuvvetli bir devlet olarak yönetilmesinde sergilediği iktisat, politika bilgisi, yapıcı ve engin internasyonal dış ilişkiler bilgisi, kuvvetli bir politika ve devlet adamı olması sebebiyle” Politika Bilimi ve Internasyonal İlişkiler Alanı’nda fahri hekim unvanı verildiği açıklandı.  
 
Senato kararının okunmasının arkasından, Cumhurbaşkanı Tatar’a fahri doktora beratı takdim edildi.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.