CTP Milletvekili Fikri Toros, Ziraat Bakanlığı bütçesi üstüne söz alarak, “Ziraat, endüstri, tecim, hijyen, sıhhat ve istihdam anlamına gelir…” diyerek tarımsal gelişmenin ülke için önemine işaret etti.
Toros, ülkede tarımsal üretim planı noksanlığı yaşandığını söyleyerek, sık sık değişen hükümetlere ve bürokratlara işaret etti.
Tarımsal üretim planlaması için lüzumlu olan mühim 4 unsura değinen Toros, direkt destek, teşvikler, alım garantisi ve üreticinin kendini güvende hissetmesi için sigortaya işaret etti.
Standartlaşmaya bütçe ayrılması icap ettiğini de belirten Toros, toprak ve tohum mevzusunda olması gerekenin olağanüstü peşinde olunduğunu söyleyerek, “İthal ettiğiniz tohumlar olması ihtiyaç duyulan standartta değil. Küresel standartlarla uyum söz mevzusu değil” dedi.
Harmancı: Dereboyu’nda devlet tarafınca kiralanan dereye ilişik kamusal alan boşaltıldı
Ziraat Bakanlığı’nın internasyonal örgütlerle iş birliği yapması icap ettiğini de söyleyen Toros, bu örgütlere iştirakin koşul bulunduğunu söylemiş oldu.
Yeşil Hat Tüzüğü mevzusunda da konuşan Toros, kısa sürede hayvansal ürünler dışındaki ürünler için tecim kapısının açılacağını söylemiş oldu.
Üretici para kazanırsa, teknolojiye, kaliteli ürüne yatırım yapabileceğini ifade eden Toros, bunlardan tasarrufa kaçınılmaması icap ettiğini söylemiş oldu.
Ziraat Bakanlığı ile AB Birliği’nin hayvan hastalıklarıyla savaşım mevzusunda yürüttüğü çalışmaların başarı ile devam ettiğini belirten Toros, bunun devamını diledi.
Et kaçaklığı mevzusunda da konuşan Toros, “Bunun önüne geçin Sayın Bakan, kaybedecek hiçbir şeyiniz yok” dedi.
Şahali
Komite Başkan Vekili Toprak Ürünleri Kurumu’nun bütçe anomalisinin ortadan kaldırılmasını beklediğini sadece bunun hemen hemen giderilmediğini söylemiş oldu.
Şahali, “TÜK’te izahı yapılamayacak tuhaflıklar var” dedi.
Erkut Şahali, Ziraat Bakanlığı bütçesini de yorumlayarak, “En dikkat çekici nokta pek oldukca alanda proje kalemlerinin kapatılması. Sayın Çavuş’a ‘Çiçeği burnunda bakan’ dedik, çiçek tomurcuğa dönmedi. Bana söylediği kadar biliyorsa idi, 11 Ağustos’tan bugüne dek bir şeyler görürdük. Göremedik. Bütçe de bu şekilde bir sinyal vermiyor…” dedi.
Erkut Şahali, Direkt Gelir Desteği ödemelerinin oldukca arkadan geldiğini, peşinen harcandığını söyleyerek, su mevzusundaki söylemleri de eleştirerek, bu konudaki açıklamaları “popülist ve gerçek dışı” diye vasıflandırdı.
Besin güvenliği mevzusuna değinen Şahali, besin çözümleme raporlarının ülke genelindeki durumu yansıtmaktan uzak bulunduğunu, Ziraat Dairesi’nin de eğitimlerini sürdürmesi icap ettiğini söylemiş oldu.
Hayvancılık Dairesi’nin eğitim faaliyetleri mevzusunda geriden geldiğini belirten Şahali, balıkçılıktan da burasının görevli bulunduğunu ifade ederek, daha ilkin bu mevzuda oldukca şey söylendiğini fakat hiçbir şey yapılmadığını belirtti.
Devlet Üretme Çiftliği ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ilgili konuşan Şahali, “Su Dairesi’nin ülkede kazılan kuyulardan haberi olmayabilir diye bir şüphem var…” şeklinde konuştu.
Şahali, Orman Dairesi’nin faaliyetlerini de eleştirdiği konuşmasında “Bafra’daki orman alanlarının heba edilmesi için” kaç para alındığını daha ilkin de sorduğunu açıkladı, “Bafra’da otellere kiralanan orman arazileri iyi niyetle kiralanmış değil.” dedi.