Savaşan, 25 Kasım Hanıma Yönelik Şiddete Karşı Internasyonal Savaşım Günü sebebiyle bildiri yayımladı.
Saatte 4 kadının öldürülmüş olduğu Gazze’de hanıma yönelik şiddetin en ağırının yaşandığına ve dünyanın buna izleyici kaldığına işaret eden Savaşan, “Yanı başımızda yaşananlar dikkate alındığında yarım asıra yakın bir süredir Kıbrıs Türk Halkı’nın adada itimat içinde yaşamasını elde eden Türkiye’nin ve garantörlüğünün taşımış olduğu belirleyici önemin anlamı oldukca daha görünür oluyor” ifadelerini kullandı.
-“Hanıma yönelik şiddetin sebebi eşitsizlik”
Dünya’nın dört bir tarafındaki hanımefendilerin evde, iş yerinde, siyasette ve yaşamın pek oldukca alanında eşitsizlik yaşadığını ifade eden, hanıma yönelik şiddetin altında yatan aslolan unsurun eşitsizlikten ve hanıma yönelik geleneksel tutumdan kaynaklandığını belirten Savaşan, “Eşitliğin yasalarda bulunması mühim ve fakat yetersizdir. Eşitlik sadece egemen fikir yapısının değişmesi ile mümkün olabilir. Bunun için de eğitimlerin ve farkındalık çalışmalarının sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması kaçınılmaz bir ihtiyaçtır” dedi.
Eşitsizliğe ve hiyerarşiye dayalı geleneksel cinsiyet rollerinin pekiştirildiği toplumlarda hanıma yönelik sertlik eğiliminin arttığını kaydeden Savaşan, hanımefendilerin bedeninden oldukca ruh sağlığının hedef alındığını belirtti.
Aracın çarptığı motosiklet sürücüsü ağır yaralı
Savaşan, hanımefendilerin daha oldukca bağırma, korkutma, sövgü yada hakaret, aile ve arkadaşlarla görüştürmeme, kıskançlık bahanesiyle devamlı denetim altında tutma, tehdit etme ve şantaj yapma şeklinde eylemlerle ruhsal şiddete uğradığını kaydetti. Savaşan, bu mevzuda hem ailelere yönelik hem de işyerlerinde farkındalık eğitimlerinin devamlı yapılması ve hanımefendilerin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
-“Etkin bir ortaklık gerekiyor”
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, hanımefendilerin fırsat eşitliğinden tam ve etkin şekilde yararlanması, hanımefendilere, kız çocuklarına karşı şiddetin önlenmesi alanlarında mevcud eksikliklerin gerçekçi bir bakış açısıyla tespit edilerek, bunların en kısa sürede giderilmesi gerekliliğini vurgulayan Ahmet Savaşan, hanıma yönelik şiddetin önlenmesi için hükümetin, sivil cemiyet müesseselerinin, hanım örgütlerinin, kamu kurumlarının ve üniversitelerin iş birliğinde emek harcaması icap ettiğini açıkladı.
-“Üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız”
“Daha kuvvetli bireyler yetiştirmek ve hanıma yönelik sertlik ile savaşım mevzusunda daha duyarlı bir cemiyet yapısına ulaşmak için hep beraber çalışmalıyız” diyen Ahmet Savaşan, “yaşam arkadaşlarımız, kardeşlerimiz, annemiz, geleceğimizi emanet ettiğimiz evlatlarımız, hanımefendiler, bu toplumun yarısını oluşturan erkeklerle aynı haklara haiz olması çağdaşlığın bir gerekliliğidir” dedi.