DOLAR
34,5774
EURO
35,9754
ALTIN
3.005,42
BIST
9.476,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C

“Ek derslikler kesinlikle açılmalı, eksiklikler giderimelidir”

17.02.2024 03:42
3
A+
A-
“Ek derslikler kesinlikle açılmalı, eksiklikler giderimelidir”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ortak bir basın açıklaması yaparak Gazimağusa Türk Maarif Koleji ve Alasya İlkokulu’ndaki ek derslikler açılması için gelişme istediklerini belirtti.

KTÖS Başkanı Emine Tel ile KTOEÖS Başkanı Selma Fiil’in yapmış olduğu ortak basın açıklaması şu şekilde;

Eğitim/öğretim faaliyetlerinin planlanmasını sekteye uğratan iki mühim unsur vardır. Birincisi kaçak ve kontrolsüz nüfus yapısı, ikincisi ise talebe nüfus dağılımı ile ilgili kafi denetim ve mevzuatın yürürlüğe koyulmamasıdır. Sendikalarımız,  her iki unsur ile ilgili önerilerini birçok kez basın aracılığı ile toplumla paylaşmıştır.

Kısa sürede Tabipler Odası Başkanı Sn. Taşcıoğlu, “nüfus rakamını bilmeyen bir ülkede ne hemşirenin, ne hastanenin, ne doktorun, ne okulun ne de kanalizasyonun kafi olacağını” beyan etti. Bu doğru teşhisi görmezden gelen siyasiler, ek olarak sorunların aynen devam etmesine vesile olmakta, sorunların çözümü önünde engel oluşturmaktadır.

Son on yılda kontrolsüz nüfus artışından ve kapsam bölgelerindeki denetimsizlikten dolayı Girne bölgesindeki ilkokullara 22 ve Gazi Mağusa bölgesindeki ilkokullara ise 20 ek sınıf yapılmış oldu. Bu kadar ek sınıf yapılmasına karşın başta Girne ve G. Mağusa olmak suretiyle yeni okul gereksinimleri ve ek sınıf gereksinimleri halen güncelliğini korumaktadır.

Girne bölgesinde 16 Eylül Pazartesi günü talebe nüfusu ile ilgili okullarımızın kapasitelerini aşıp aşmayacağı ile ilgili belirsizlik ortada dururken, Mağusa Alasya İlkokulu ve TMK ile ilgili yapılması ihtiyaç duyulan ek dersliklerin inşasına başlanmadığını ve her iki okulun kaos ile açılacağının altını çizeriz. 

Eğitim ve Kültür Bakanlığı “Taşınmaz Mal Vergileri Yasası” uyarınca Mağusa Belediyesi’nden TMK ve Alasya İlkokulu’na ikişer tane ek sınıf yapılmasını talep etmiş, Mağusa Belediyesi 4 Temmuz günü meydana getirilen 6. Toplantısı da oy birliği ile ek dersliklerin yapılması için karar üretmiş, 27 Temmuz’da ihaleye çıkmış ve 15 Ağustos tarihinde de ihalenin sonuçlanacağı ve ek dersliklerin 15 Ekim tarihinde teslim edileceği ile ilgili informasyon belediyenin web sitesinde belirtilmiştir. 

“Taşınmaz Mal Vergiler Yasası” uyarınca belediyeler toplamış olduğu emlak vergilerinin %15’ini eğitime harcamak mevzusunda yasal olarak zorunludurlar. Belediyeler bu harcamayı yapmamaları halinde, % 15’e denk gelen miktarı Eğitim Bakanlığı’na devretmekle yükümlü ve Eğitim Bakanlığı’da kendisine iade edilen miktarı o bölgedeki başka bir kamusal eğitim kurumunun ihtiyacını karşılamak suretiyle harcamakla yükümlüdür. 

Maalesef yasal zorunluluk olmasına karşın süreç bu şekilde işlememekte, bir tek birkaç belediye sorumluluğunu yerine getirmekte, Eğitim ve Kültür Bakanlığı’da bu konudaki yasal yetkisini kullanmamaktadır. 

Mağusa Belediyesi son dört yılda toplaması ihtiyaç duyulan emlak vergilerinin bir tek yarısını toplamış, dört yılda toplayabildiği emlak vergilerinin %15’ine denk gelen 1 milyon 200 bin Türk Lirası’nın ne kadarını okulların alt yapılarının geliştirilmesine harcamıştır? Eğer harcamamışsa son dört yılda vazife meydana getiren Eğitim Bakanları lüzumlu yasal süreci Maliye Bakanlığı aracılığı ile niçin başlatmamıştır?

Son zamanlarda Mağusa Belediyesi’nin mali yapısı ve aşırı istihdamları ile ilgili serzenişler ayyuka çıkmış, Mağusa Genel İş Sendikası ve Belediye Meclis Üyelerinin bir kısmı, Lefkoşa Belediyesi’nin eski haline benzememek için sesini sokağa taşımıştır. 

Hal bu şekilde iken, Mağusa Belediyesi’nin toplamda 870 bin Türk Lirası’na denk gelen iki okul için dört dersliği inşa etmesinde aksilikler yaşanması ihtimaller içindedir. 

Ek derslikler 15 Ekim’de teslimat edilse bile bir aylık bir sürede evlatların nerede eğitim alacağı belirsizliğini korumaktadır. Belediye’nin  sorumluluğunu yerine getirmemesi halinde ise her iki okulda da evlatlarımızın açıkta kalacağını Sn. Çavuşoğlu’na hatırlatırız. Eğitimin olasılıklar yerine somut adımlara ihtiyacı bulunduğunun altını çizer, ihalelerdeki gecikmeden yada Belediyenin mali koşullarının faturasının çocuklarımıza kesilmemesini temenni ederiz. 

Sn. Çavuşoğlu’na düşen vazife, Maliye Bakanlığı’na başvurarak devlet katkısından ilgili miktarı bloke etmesi ve ek derslikleri tamamlamasıdır. Bununla beraber emlak vergilerinin  %15’ine denk gelen miktarın eğitime harcanıp harcanmadığının araştırılmasını ve  bu mevzuda bir küsur var ise hem belediyelerde hem de Eğitim Bakanlığı’nda kabahat işleyenler ile ilgili yasal süreci başlatmasını talep ediyoruz.

Mevzunun takip edeni olacağımız kamuoyu ile paylaşır, ek dersliklerin aciliyeti ile ilgili yetkilileri bir kez daha uyarırız.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.