DOLAR
32,4953
EURO
34,7830
ALTIN
2.409,82
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C

Eğitimde belirsizlik: Bugün tekrardan karşı karşıya

Eğitimde belirsizlik: Bugün tekrardan karşı karşıya
26.03.2024 04:16
7
A+
A-

Eğitim sendikaları, bir haftalık online eğitim yardımıyla ‘yüzlerce çocuğun temaslı olmaktan kurtulup’ sınavlara girebileceğini belirtirken, Eğitim Bakanı Amcaoğlu: “3 günde temaslı sayısı mı azalır?” diye sordu, online eğitimin yapılamadığını söylemiş oldu…

Sınavlara giremeyecek olanların karnesi Mart’a duracak: Imtihan döneminde COVID-19 yada temaslı olan öğrencilerin ‘engel imtihanlarına alınacağı’, en geç 15 Mart 2022 geçmişine dek karne almalarının sağlanacağı açıklandı.  

 

Fehime ALASYA

Eğitim Bakanlığı’nın “karşı karşıya eğitim devam edecek” vurgusuna karşın eğitim sendikalarının bir haftalık online eğitime geçmesinin peşinden sendikalar bugün tekrardan karşı karşıya eğitim için okullara dönüyor. Eğitim sendikaları, bir haftalık online eğitim yardımıyla ‘yüzlerce çocuğun temaslı olmaktan kurtulup’ sınavlara girebileceğini belirtirken, Eğitim Bakanı Amcaoğlu: “3 günde temaslı sayısı mı azalır?” diye sordu…

Hatırlanacağı suretiyle; eğitim sendikalarının 7 Ocak’tan itibaren 13 Ocak’a kadar online eğitime geçilmesi sonucu aldığını açıklamış, Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu ise Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin eğitime ara verilmesine yönelik herhangi bir sonucu olmadığını hatırlatarak, “karşı karşıya eğitim devam edecek” vurgusu yapmıştı.

Eğitimde yaşanmış olan kaosta birçok öğrencinin okula gitmediği, sınıfların boş kalmış olduğu gözlemlenmişti.

Eğitim sendikalarının 7 Ocak’tan itibaren 13 Ocak’a kadar online eğitime geçilmesi sonucuna yüksek katılım olduğu anlatılarak, “Yüzlerce çocuğun temaslı olmaktan kurutulup” bugün başlamış olacak olan sınavlara girebileceği açıklandı.

YENİDÜZEN’e konuşan eğitim sendikaları, alınan kısa süreli online eğitim kararının pozitif yönde karşı karşıya eğitim ve sınavlara katılım açısından yararlı olduğu kaydederken, Eğitim Bakanı Amcaoğlu ise online eğitim yapılmadığını, evlatların eğitim hakkının elinden alındığını belirtti.

Online eğitim sonucu aldıkları 7-13 Ocak haftasında birçok çocuğun evde COVID-19 testinin Pozitife döndüğünü dile getiren Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Ozan Elmalı, söz mevzusu karar ile  ‘yüzlerce çocuğun temaslı olmaktan kurtulduğunu’ söyledi.

Bugün eğitime başlamış olacak olan çocuklardan tekrardan Antijen testi istenmeyeceğini de belirten Elmalı, “Temaslı sayısı hepimiz evinde olduğundan çıkmadı” yorumunu yapmış oldu.

Eğitim Bakanlığı’nın Koleje Giriş Imtihanı’na (KGS) odaklandığını korumak için çaba sarfeden Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Eğitim Sekreteri Burak Maviş ise bu sınava katılacaklar içinde Pozitif yada temaslı olan öğrenciler için alternatif çözümler üretilmediğini dile getirdi.

Okullardaki talebe nüfus yoğunluğunun  %50 kapasiteye düşmüş olduğu bilgisini de paylaşan Maviş, “Eğitimde seyreltilmişin de seyreltilmişi yapılıyor” dedi.

Sınavlara giremeyecek olanların karnesi Mart’a duracak

Bakanlık, imtihan döneminde COVID-19 yada temaslı olan öğrencilerin ‘engel imtihanlarına alınacağını’, sadece üç günlük engel imtihanı döneminde kaçırılmış olduğu tüm sınavlara girmesinin mümkün olmayacağı yada bu sürede de Pozitif- temaslılığının devam etmesi halinde öğrencilerin ikinci devrin başlamasıyla sınava alınacağı ifade edildi. Söz mevzusu öğrencilerin en geç 15 Mart 2022 geçmişine dek karne almalarının sağlanacağı açıklandı.


Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu: 

“3 günde temaslı sayısı mı azalır?”

Eğitimde tartışmalar gölgesinde geçen bir haftalık süreyi değerlendiren Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu, “3 günde temaslı sayısı mı azalır?” diye sordu, politika yapıldığını savundu.

İlköğretimde eğitimin devam ettiğini özetleyen Amcaoğlu, “Burada eğitim alan 20 bin öğrencinin hastalıkla bulaşma tehlikesi yok mu? Buradaki öğretmen ve öğrencilerin bulaş riski yok mu? Niçin bu şekilde yapılmış oldu ki?” dedi…

Orta Eğitim Sendikası’nın Eğitim Bakanlığı ile online eğitime geçme konusunu asla konuşmadan, istişare etmeden aldığını iddia eden Amcaoğlu, online eğitimin söz mevzusu sürede uygulanamadığını, çocuklar ve ailelerin buna hazırlıksız yakalandığını belirtti.

Amcaoğlu, özetle şunları dile getirdi:

“Evde bu evlatların web erişimi, tableti var mı diye sordular mı? Bu bir haftalık sürede online eğitim yapamadılar, yapılamadı. Bu yönde ailelerden oldukça şikayetler aldım. Gidin ailelere problem. Hususi sektörde çalışan aileler çocuklarını ne meydana getirecek? Bu yolla iyi mi fırsat eşitliği, iyi mi hakkaniyet sağlayacağız. Sendika tek bir müdüre sormadan, iki saatin içinde yasalara aykırı şekilde online eğitime geçme sonucu aldı. Yasaları uymayacaksak niçin çıkarıyoruz? Burada eğitim Bakanlığı okulların kapanıp açılmasında karar almaz, sonucu sıhhat koşullarından dolayı Sıhhat Bakanlığı alır, biz uygularız. Burada anlaşılan hepimiz kendine gore karar alsın, yetkiliyim desin ve uygulasın… Sıhhat Bakanlığı’nın karşı karşıya eğitimin durmasına izin vermediğini yazılı olarak derhal alınan kararın akabinde onlara gönderdim, eğitim karşı karşıya devam edecek dedim. Hani en önce değil de son olarak eğitim kapanacaktı? Bulaş dünyada var. Hastanede yatan sayısı bile bu sürede artmadı, aniden karşı karşıya eğitimi durdurmanın ne anlamı vardı?”

Amcaoğlu, aileleri evlatların eğitim hakkına haiz çıkmaya çağrı etti.

KGS için COVID-19 düzenlemesi

KGS müfredatını bir Unite geri çektiklerini dile getiren Amcaoğlu, pozitif yada temaslı olup da sınava girmeyecek olan öğrenciler için de emek verme yapıldığını söyledi. Amcaoğlu, “Atleks Sanverler Ortaokulu’nda onlarca kişilik Pozitif talebe, Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu’nda da 300 kişilik temaslı öğrenciler için imtihan alanı hazırladık. Bu her şekilde düzenlendi.” bilgisini paylaştı.

Telafi sınavları yapılacak

Imtihan döneminde COVID-19 yada temaslı olan öğrencilerin ‘telafi imtihanlarına alınacağını’ kaydeden Amcaoğlu, gerek olunması durumunda Şubat tatili sonrasında bile olsa öğrencilerin karne almalarının sağlanacağını söyledi. Amcaoğlu: “Telafi sınavları olacak. Bu çocuklar tekrardan sınava girip karnesini alacak. Eğitim aksadığı sürece değişen şartlara gore her türlü alternatifi çocuklar için yaratacak ve onları mağdur etmeyeceğiz. Önceliğimiz devamlı karşı karşıya eğitim olacak.” şeklinde konuştu.


EĞİTİM SENDİKALARI NE DEDİ?

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Ozan Elmalı:

“Yüzlerce çocuk temaslı olmaktan kurtuldu”

Sendikaların düzenlemiş olduğu bir haftalık online eğitim sonucuna genel olarak iyi bir katılım sağlandığını belirten Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Ozan Elmalı, bugün başlamış olacak olan imtihan haftasına katılmak için birçok çocuğun temaslı olmaktan kurtulduğunu söyledi. Elmalı, şunları belirtti:

“Öngördüğümüz bazı mevzular ortaya çıktı; birçok çocuk evde pozitife döndü ve sınavlara giremeyecek olan pek oldukça evladımız ortaya çıktı. Okula giden bazı öğretmen ve öğrenciler de Pozitife döndü. Birçok talebe temaslı pozisyonu haricinde kaldı.

Bazı okullarda kapalı olan birçok sınıfın yanına birkaç derslik daha eklendi. Buna rağmen online eğitim yardımıyla temaslı sayısı hepimiz evinde olduğundan ortaya çıkmadı. Yüzlerce çocuk temaslı olmaktan kurtuldu. Genel olarak eyleme yüksek katılım oldu ve bu da temaslı sayısını oldukça düşürdü. Yarın (bugün) çocuklar gelip imtihanlarına girecek.”

Orta öğretimde sınavlara giremeyecek olan öğrenciler Şubat tatilinden ilkin karne alamayacak

Sınavlara giremeyecek öğrenciler için ise ‘engel imtihanı günlerinin 24, 25, 26 Ocak’ta yapılmasının planlandığı, seçimler sebebiyle bunun uygulamada mümkün olmadığı kaydedildi.

Imtihan bitiminde 3 günlük telafi süresinin kullanılabileceği belirten Elmalı, öğrencilerin 24, 25, 26 Ocak’ta ‘engel imtihanlarına girecek’ bulunduğunu, uygulamada ise seçimler olduğundan bu ihtimalin ortadan kalktığı kaydetti.

Bu sürenin bir tek 2 güne sığdırılmaya çalışıldığını özetleyen Elmalı, “Uygulamada 5, 6 sınava girmeyen evladı 2 günlük engel sınavına koyamazsınız. Bu durumda bazı sınavlar ve karne notu verilmesi ise ikinci döneme sarkacak.” dedi. 

 

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Eğitim Sekreteri Burak Maviş:

“KGS’ye katılacaklar içinde Pozitif yada temaslı öğrenciler için alternatif çözümler üretilmeli”

Olay artışları sebebiyle okullardaki talebe nüfus yoğunluğunun  %50 kapasiteye düştüğünü özetleyen Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Eğitim Sekreteri Burak Maviş, “Çıkan vakalar, velileri korkuttu, eğitimde seyreltilmişin de seyreltilmişi yapılıyor. Aileler korkmuş olduğu için evlatları tertipli olarak okula göndermiyor. Bakanlığın bu tarz şeyleri dikkate alması ve yeni görüşler ortaya koyması gerekiyor. Ara verilmesi yada uzaktan eğitime geçilmesi, pozitif olanların temize çıkarak okula dönmesi için büyük fırsattır.” dedi.

Eğitim Bakanlığı’nın Koleje Giriş Imtihanı’na (KGS) endekslendiğini belirten Maviş, bu alanda da oldukça büyük eksiklikler bulunduğunun altını çizdi. Mevzuyla ilgili çözüm önerileri de sunan Maviş, bu durumu şöyleki aktardı:

“Bu imtihan mevzusunda da büyük eksiklikler var. Bu sınava her yıl 2 bin civarı talebe katılım gösteriyor, bunların belli miktarı bu yıl ya pozitiftir ya da yakın temaslı. Bununla ilgili de bir alternatif üretmeliydi, yapılmadı. En azından tarih değişikliği yapmış olup daha ileriye atabilirler. Sınava katılamayacak olan tek bir talebe bile olsa bu eşitsizliktir. Pozitif yada temaslı çocuklar için değişik çözüm önerileri düşünülmeli. En azından değişik bir derslik açılabilir, o sınıfta sınava girerler. 700 bandının altına düşmüyoruz, okullar da bu vakalardan nasibini alıyor. Evlatların belli kısmı ders takip edemez oldu, bu tarz şeyleri alıp tek bir sınava dayalı başarı göstermesini beklemek de çocuk hakları ihlalidir. Bu stres ufaklıklara yüklenememeli.”

  

yd-destek-gorseli-2-522.jpg

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.