Didem MENTEŞ
‘Yüksek Tahsil’de bilhassa son yıllarda üniversite sayılarında ortaya çıkan artışla tartışılır noktaya gelen ‘kaliteyi’ sağlamak ve korumak adına Hükümet adım sonucu aldı, yurt dışından gelecek öğrenciler için yeni kriterler belirlendi.
Yükseköğrenimde ‘kalite’ adına mühim adımlar atılırken, yurt dışından gelecek öğrenciler için yeni kriterler belirlendi.
Eğitim Bakanlığı tarafınca “Yükseköğrenim Kayıt Kabul Tüzüğü” hayata geçirilirken, ülke genelinde “Talebe Takip Sistemi” oluşturmak için de emekler başladı.
Geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu’nda onaylanan Yükseköğrenim Kayıt Kabul Tüzüğü çerçevesinde adaya üçüncü ülkelerden gelen üniversite öğrencilerinde belli bilimsel nitelikli kriterler aranarak, kriterleri sağlayamayan öğrenciler üniversitelere kabul edilmeyecek.
Eğitim Bakanlığı yetkilileri ülke genelinde oluşturulacak ‘Talebe Takip Sistemi’ni hayata geçirmek için de çalışmaların başladığını açıkladı.
Talebe Takip Sistemi ile yurt dışından gelen öğrencilerin, ülkeye giriş yaptıkları andan itibaren güvenliği ve kontrolü açısından izlenebileceği veri tabanı oluşturulacak.
ÖĞRENCİLER KAYIT ALTINA… Talebe Takip Sistemi oluşturulacak, İçişleri Bakanlığı, Sıhhat Bakanlığı ve YÖDAK’ın kullanacağı ortak bir veri tabanı oluşturularak, yurt dışından adaya girecek olan öğrencilerin ülkedeki durumlarının kayıt altına alınacak…
Müsteşar İdris: “Tüzük denetleme yetkisi ve mesuliyet veriyor”
Yükseköğrenimde alınan mühim kararlarla ilgili olarak YENİDÜZEN’e konuşan Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Asım İdris, Yükseköğrenim Kayıt Kabul Tüzüğü ile YÖDAK ve Eğitim Bakanlığı’na üniversitelerdeki öğrencilerin kayıtlarını denetleme yetkisi ve sorumluluğunun verildiğini deklare etti. İdris, tüzük dolayısıyla YÖDAK ve Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilerin her türlü belgesini talep etme, görebilme yetkisi ve sorumluluğuna haiz olacağını aktararak, üçüncü dünya ülkelerinden gelen öğrencilerin hakikaten talebe olup olmadığı, hangi amaçla geldiği ya da okullarda kaydı olup olmadığıyla ilgili denetleme yapabileceklerini söylemiş oldu.
Bu çerçevede de buna uygun takip sistemi yapmaya başlayacaklarını aktaran İdris, bunun bir süre alacağını açıkladı.
Asım İdris, gelecek senenin açılışında tüm öğrencilerin kayıtlarının yapılmasının derhal arkasından Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK’ın devreye girebilecek pozisyonda olacağını aktardı.
Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Asım İdris, Yükseköğrenim Kayıt Kabul Tüzüğü ile YÖDAK ve Eğitim Bakanlığı’na üniversitelerdeki öğrencilerin kayıtlarını denetleme yetkisi verildiğinin altını çizdi
“Yükseköğrenimin stratejik planıyla ilgili çalıştay yapılacak”
Eğitim Bakanlığı’nın yükseköğrenim ile ilgili temaslarını artırdığını söyleyen İdris, bu çerçevede yükseköğrenimin stratejik planıyla ilgili Haziran ayında bir çalıştay yapılacağını deklare etti.
İdris, “Çalıştayda, yükseköğrenimin stratejik planı yapılacak bu da yükseköğrenim için oldukça mühim bir mevzudur. Bir stratejik planın olması, yükseköğrenimin nereye iyi mi gideceği mevzusunda ve iyi mi gelişeceği mevzusundaki cevapların aranacağı ve bulunacağı yer olacak. Bu yüzden oldukca önemsiyoruz” dedi. YÖDAK Yasası ile ilgili emekler da bulunduğunu aktaran Asım İdris, şuanda YÖDAK’ın güçlendirilmesiyle ilgili emekler da bulunduğunu belirtti.
İdris, “YÖDAK’a gereksinimleri mevzusunda destek olmaya çalışıyoruz. Bir personel eksikliği bir de bina probleminin giderilmesi için çalışmaya başladık. Bu şekilde tertipli olarak toplantılar yaparak, yükseköğrenim ile ilgili atılacak adımları belirlemeye çalışıyoruz. YÖDAK’ın güçlendirilmesi gerekiyor. Yükseköğrenim stratejik planının ortaya çıkması gerekiyor bu yüzden YÖDAK’a her türlü desteği vermeye çalışıyoruz” dedi.
Müdür Öztürkler: “Öğrencilerin bilimsel nitelikli kriterleri belirlenecek”
Yükseköğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Dr. Ziya Öztürkler ise KKTC ve TC dışındaki, üçüncü ülkelerden adaya gelen öğrencilerin bilimsel nitelikli kriterlerini belirleyecek Yükseköğrenim Kayıt Kabul Tüzüğü’nün hayata geçirildiğini deklare etti.
Yeni tüzük ile beraber hem yükseköğrenimde kaliteyi daha yukarı çekmek hem de üçüncü ülkelerden gelen öğrenciler için de bir geçiş modeli ortaya koymak adına ortalama 1-1.5 senelik sürdürülen çalışmaların sona erdiğini belirten Öztürkler, geçtiğimiz hafta Yükseköğrenim Kayıt Kabul Tüzüğü’nün Bakanlar Kurulu’nca onaylandığını söylemiş oldu.
Ülkeye Türkiye’den ÖSYM imtihanı ile belli başarı gösteren öğrencilerin geldiğini sadece bugüne dek üçüncü ülkelerden gelen öğrencilerde bu kriterlerin aranmadığını anımsatan Öztürkler, “üçüncü ülkelerden gelen öğrencilerde şimdiye kadar bir tek lise mezunu olması yeterliydi sadece bu tüzükle yeni kriterler getirildi” dedi.
ULUSLAR ARASI SINAV, LİSE MEZUNİYETİNE BELİRLİ ŞARTLAR… Yükseköğrenim ve Dış ilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler’in YENİDÜZEN’e açıklamış olduğu kriterler içinde, her ülkeye bakılırsa belirlenen internasyonal imtihan şartları, üçüncü ülkelerden gelecek öğrencilerin internasyonal imtihan sonuçlarına haiz olması ve lise mezuniyetinde belirli şartlar aranması bulunuyor. Kriterleri sağlayamayan öğrenciler üniversitelere kabul edilmeyecek.
“Uluslar arası imtihan şartları konuldu”
Yükseköğrenim Kayıt Kabul Tüzüğü ile artık her ülkeye bakılırsa belirlenmiş internasyonal imtihan şartları konulduğunu aktaran Öztürkler, “üçüncü ülkelerden gelecek öğrencilerin internasyonal imtihan sonuçlarına haiz olması gerekiyor ya da kendi ülkelerindeki bitirme sınavlarında bir puan averajı olması yada lise mezuniyetinde belirli şartlara haiz olması gerekiyor. Bu derecenin üstündeki öğrencilerin adaya gelmesine olanak sağlanmıştır” şeklinde kriterleri aktardı.
Eğitim Bakanlığı, YÖDAK ve üniversitelerin beraber bilimsel bir emek verme ortaya koyduğunu vurgulayan Ziya Öztürkler, yükseköğrenimde bundan sonrası için mühim bir adım atıldığını altını çizdi. Yükseköğrenim Kayıt Kabul Tüzüğü’nün Resmi Gazete’de yayınladığını aktaran Öztürkler, gelecek yıl uygulamanın devreye gireceğini böylece daha kaliteli öğrencinin adaya girmesinin sağlanacağına işaret etti.
“Talebe Takip Sistemi ile öğrenciler kayıt altına alınacak”
Öte taraftan geçtiğimiz gün Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit’in gündeme getirmiş olduğu yükseköğrenimde Talebe Takip Sistemi’ne de değinen Yükseköğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, İçişleri Bakanlığı, Sıhhat Bakanlığı ve YÖDAK’ın kullanacağı ortak bir veri tabanı oluşturularak, yurt dışından adaya girecek olan öğrencilerin kayıt altına alınacağını dile getirdi.
Öztürkler, oluşturulacak veri tabanının öğrencinin hem takip edeni hem de güvenliği açısından devam devamsızlığının izlenebileceği ikinci bir güzel adım olacağını kaydetti.
Dr. Ziya Öztürkler, “bu sistemle öğrencilerin kaçak olarak ülkede çalışıp çalışmadığı tespit edilerek, lüzumlu tedbirler alınacak. Aslına bakarsak tüm öğrencilerin denetim altına alınmasını amaçlayan bir sistemdir” dedi.