[ad_1]
Açıklamada, KTEB’e kayıtlı 440 eczacı, faaliyette olan 358 eczane ve 71 ecza deposu olduğu aktarılarak, eczacıların tümünü zan altında bırakan haberlerden duyulan üzüntü dile getirildi.
KTEB’in mevzu ile ilgili herhangi bir usulsüzlüğün tespiti amacıyla başlatılacak olan hukuk süreçlerinin yanında ve destekçisi olacağının vurgulandığı açıklamada, “Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği 1959 senesinde kurulan bir birlik olmasına karşın, yasal olarak 2 Eylül 2023 tarihinde meslek tadil yasamızın genel kurul ile beraber yürürlüğe girmesinden sonrasında kurumsal bir birlik halini almıştır. Tadil edilen yasamızda, tüm itirazlarımıza karşın geçirilen yasa maddeleri ile beraber tam olarak istediğimiz noktada olmasak da gene de geçtiğimiz yıllara gore bilhassa denetim mevzusunda bir adım daha ilerdeyiz. KTEB olarak kendi meslektaşlarımızı denetleme yetkilerimiz ne yazık ki hala daha oldukça kısıtlıdır. İlaç ve Eczacılık Dairesi’ndeki mevcut ve hantal yapının ülkedeki tüm denetimleri zamanında ve etkili bir halde yapmasının mümkün olmaması sebebiyle meslek birliğimizin usulsüzlüğü tespit edilen meslektaşlarımız mevzusunda yasal tedbir almasını geciktirmektedir” denildi.,
Açıklamada, hastanın sıhhatli bir halde ilaca erişmesi çözüm önerileri ise şu şekilde sıralandı:
“Senelerdir bir tek KTEB tarafınca dile getirilen ve aslen ülkede ilaç mevzusundaki problem olarak dile getirdiğimiz her mevzunun çözüme ulaşmasına destek olacak olan “ilaç takip sistemi” ivedilikle hayata geçirilmelidir. Bilhassa yeşil reçeteli ilaçların da ülkeye girişinden hangi hastaya satıldığına kadar tespitinin yapılabileceği bu sistemle, her bir ilacın kimliği olan karekodlar yardımıyla ilaçların kimler tarafınca temin edilmiş olduğu ve kimlere ulaştırılmış olduğu kolaylıkla tesbit edilebilecektir. Ek olarak ülkemizdeki ilaç arz ve talebinin de kolaylıkla belirlenmesine destek olacak bu sistem, ilaç israfının da önüne geçilmesine olanak elde edecektir.
[ad_2]