Mahkumların topluma kazandırılması projesi kapsamında kalfalık eğitimini tamamlayan ve meydana getirilen sınavlarda başarıya ulaşmış olan 30 mahkuma, bugün Merkezi Cezaevi’nde düzenlenen törenle diplomaları verildi.
İçişleri Bakanlığı, Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı ve Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ile Merkezi Cezaevi içinde imzalanan iş birliği protokolü kapsamında yürütülen eğitimler sonucu gerçekleşen mezuniyet belgesi törenine Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu ve Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Koordinatörü Hürrem Tulga da katıldı.
Bilmiyorum teşekkür etti
Mezuniyet belgesi töreni Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmiyorum’in konuşmasıyla başladı. Bilmiyorum, projeye katkıda bulunan tüm kesimlere teşekkür etti. Eğitim öğretimin bir tek okullarla sınırı olan olmadığına işaret eden Bilmiyorum, mahkumlara yönelik projenin bunun kanıtı bulunduğunu kaydetti.
Tulga: Duyarlılık sevindirici
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Koordinatörü Hürrem Tulga, hem sivil toplumda hem de devlet kanadında duyarlılık olmasının sevindirici bulunduğunu beyan etti.
Tulga projeye katkı koyanlara teşekkür etti.
Çavuşoülu: Topluma kazandırılmaları mühim
Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, projenin hükümlülerin topluma kazandırılması adına oldukca mühim bulunduğunu altını çizdi.
Projeye katkı koyanlara teşekkür eden Çavuşoğlu, proje yardımıyla mahkumların hapisten çıktıktan sonrasında hayata hazır olacaklarını dile getirdi.
Bakan Çavuşoğlu, projeye hem eğitim hem de kültür boyutuyla destek olmaya hazır olduklarını kaydetti.
Sucuoğlu: Mezuniyet belgesi mühim
Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu da bu şeklinde projelerin dünyada uzun senelerdir uygulandığına değindi.
Mahkumların hapisteki sürelerini tamamlayıp hayata geri dönerken ellerinde bir diplomaları olmasının önemine işaret eden Sucuoğlu, hem bu projenin devamı hem de bunun şeklinde başka projeler yapılması için desteğe hazır olduklarını belirtti.
Mahkumların hapisten çıktıktan sonrasında burada kazandıkları becerileri kullanarak meslek icra edebilmeleri için de destek vermeye hazır olduklarını ifade eden Sucuoğlu, kendilerine bu yönde meydana getirilen başvurulara öncelik tanıyacaklarını söyledi.
Baybars: Altın bilezik sahibi oldular
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ise proje yardımıyla mahkumların hem hapishanede geçirdikleri dönemin verimli hale getirildiğini hem de mahkumlara meslek edindirildiğini söylemiş oldu.
Eğitimleri tamamlayıp sınavları geçerek mezuniyet belgesi alma hakkı elde eden mahkumların “altın bilezik” sahibi olduğuna işaret eden Baybars, cezaevlerinin bir tek ceza süresinin doldurulmuş olduğu bir yer olmadığını, mahkumların topluma kazandırılması açısından da ehemmiyet taşıdığını altını çizdi.
Baybars, mezuniyet belgesi alan mahkumlara hapisten çıktıktan sonrasında da destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi.
Yeni cezaevi binasına geçilmesiyle daha çok meslek kullanılabilir alanların artacağına işaret eden Baybars, böylece daha değişik meslek kollarında da eğitimler verilebileceğini söylemiş oldu.
Baybars, projenin hayata geçmesine destek veren tüm kesimlere ve sıkıntılı şartlara karşın hayata tutunmaya çalışan ve eğitimleri tamamlayan mahkumlara teşekkür etti.