DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

“Adaya dönmeyi düşünmüyoruz”

“Adaya dönmeyi düşünmüyoruz”
25.10.2023 09:40
3
A+
A-

Eğitimlerine yurt haricinde devam eden öğrenciler kısa ve orta vadede adaya dönmeyi düşünmediğini söylüyor… Kıbrıs’ın kuzeyinde ‘gelecek’ görmediklerini dile getiren öğrenciler, ekonomik ve siyasal belirsizlik kaygısı taşıyor…

Lüsen IŞIK

Eğitimlerine yurt haricinde devam eden Kıbrıslı Türk öğrenciler kısa ve orta vadede adaya dönmeyi düşünmediklerini belirtti. Kıbrıs’ın kuzeyinde ‘gelecek’ görmediklerini dile getiren öğrenciler, ekonomik ve siyasal belirsizlik kaygıları taşıyor.

Kimi öğrenciler ise adaya dönse bile güneyde iş bulmayı düşündüğünü, ilk tercihlerinin bu yönde olacağını belirtiyor.

YENİDÜZEN, yurt haricinde eğitim gören öğrencilerle konuştu, gelecek kaygılarını sordu.

Tabiat Özbilgehan, “Kesinlikle adaya dönmek opsiyon değil” diye konuşurken, Zeka Başel ise 

kendi için iyi ve güvende hissedeceğim bir gelecek düşündüğünü, hemen hemen nerde yaşamak istediğime karar vermediğini söylemiş oldu.

Ada Tek de “Kendim için Kıbrıs’ta bir gelecek görmüyorum ve sektör olarak iş bulabileceğimi sanmıyorum. Çalışıp hakkımın ve enerjimin israf olmayacağı bir yerde yaşam oluşturmak isterim” diye konuştu.

Alara Yılmazer da ekonomik krizin içinde Kıbrıs’a dönerek, dönmeyeceğini sorduğunu, cevabının negatif bulunduğunu belirtti.

Ceren Beyhanlı ise ilk hedefinin İngiltere’de iş bulmak bulunduğunu ifade ederken, Berk Beidoğlu “Kıbrıs’ta yaşamak yakın gelecekte olanaksız gözüküyor” şeklinde konuştu.

Mert Yücel de kısa ve orta vadede Kıbrıs’a dönme benzer biçimde bir düşüncesi olmadığını yineledi.

 

ÖĞRENCİLER NE DEDİ?

1-263.jpg

Tabiat Özbilgehan: “Kesinlikle adaya dönmek opsiyon değil”

“Glasgow Üniversitesi’nde Statistik kısmı okuyorum. Aylık harcamamı azalttım. Daha depresif bir tahsil yaşamı sürüyorum. Üniversiteye başlamadan ilkin de adaya gelmek istemezdim fakat şimdi kesinlikle geri dönmenin bir opsiyon bulunduğunu zannetmem. Bir ihtimal seneler sonrasında. Adaya dönsem bile güneyde iş bulmayı düşünüyorum.”

2-221.jpg

Zeka Başel: “Kendim için iyi ve güvende hissedeceğim bir gelecek düşünüyorum”

“Glasgow Üniversitesi’nde Genetik böşümü okuyorum.  Alım gücüm düştü ve finansal yönden daha fazlaca baskıda hissettim.  Kendim için iyi ve güvende hissedeceğim bir gelecek düşünüyorum. Hemen hemen nerde yaşamak istediğime karar verememekle beraber gene de Kıbrıs daima ihtimaller içinde yerlerden biri.”

3-163.jpg

Ada Tek: “Kendim için Kıbrıs’ta bir gelecek görmüyorum”

“Loughborough Üniversitesi’nde Politika ve Tarih okuyorum. Ekonominin bizi etkileyeceğini bilerek gittik ve Türk Lirası’nın günden güne kıymet kaybetmesi umutlarımızı iyice yitirmemize sebep oldu. Kendim için Kıbrıs’ta bir gelecek görmüyorum ve sektör olarak iş bulabileceğimi sanmıyorum. Çalışıp hakkımın ve enerjimin israf olmayacağı bir yerde yaşam oluşturmak isterim. Gelecek için tedirginim. Eğer mümkünse, enerjimi ve potansiyelimi İngiltere’de kullanmak isterim.”

4-118.jpg

Alara Yılmazer: “Ya güneyde ya da İngiltere’de emek vermeyi düşünüyorum”

“Essex Üniversitesi’nde Politika ve Sosyoloji okuyorum. Adamızda yaşanmış olan kriz benim İngiltere’de öğrencilik hayatımı fena ve fazlaca ciddi şekilde etkiledi. Ilk olarak, Sterlin para biriminin geçen haftalarda fazlaca arttığı sürede ailemle oturup ciddi bir konuşma yapmak zorunda kaldım ve neredeyse İngiltere’ye geri dönmemem icap ettiğini konuştuk. Biz bu ülkede TL kazanıp orada Sterlin ödemeye çalıştığımızda arada 20 katı bir fark oluyor. Fakat son derslik olduğum için mezuniyete son beş ay kala Kıbrıs’a dönmek olmaz, zor olsa da bir halde devam edeceğim. Benim tüm hedefim İngiltere’de okuyup, ülkeme geri gelip hakikaten ülkem için çalışmak ve üretmektir. Fakat bu şekilde bir durumda, aileme olan ziyanı TL ile ödeyemeyeceğim gerçeği ile, ya Güneyde ya da İngiltere’de emek vermeyi düşünüyorum ve geri gelmeyi de düşünmüyorum. Eğitim yıllarım içinde bu kadar para harcadık, devletten hiçbir yardım ya da katkı almadık. Ekonomik krizin içinde Kıbrıs’a niçin geri döneyim ki diye düşünmeye başladım ve maalesef cevabım negatif yönde.”

5-083.jpg

Ceren Beyhanlı: “İlk hedefim İngiltere’de iş bulmak”

“Leeds Üniversitesi’nde Biyolojik Bilimler bölümünde okuyorum. Adadaki ekonomik kriz doğal ki bizi de etkiledi, eskiden alabileceğim şeyleri artık lüzumlu olmadığı sürece daha azca almaya başladım. Üniversiteyi tamamladıktan sonrasında ilk hedefim İngiltere’de iş bulup orda bir deneyim kazanmak ve ileride Kıbrıs’a daha tecrübeli dönerek güneyde iş başvurusunda bulunmak.”

6-049.jpg

Berk Beidoğlu: “Kıbrıs’ta yaşamak yakın gelecekte olanaksız gözüküyor”

“Manchester Üniversitesi’nde Iktisat ve Finans kısmı okudum. İngiltere’ye son olarak iki yıl ilkin gittim. Fakat üzülerek söylüyorum ki benim gittiğim devrin şartları şimdiki kadar ağır olmamasına karşın üstümde daima ekonomik yönden bir baskı ve kaygı vardı. Kesinlikle yurt haricinde kalmayı planlıyorum. Kıbrıs’ta yaşamak yakın gelecekte olanaksız gözüküyor.”

7-037.jpg

Mert Yücel: “Kısa ve orta vadede Kıbrıs’a dönme benzer biçimde bir düşüncem yok”

  “Cambridge Üniversitesi’nde Kök Hücre Biyolojisi üstüne Master ve Doktora yapıyorum. Kişisel olarak ekonomik krizin üzerimdeki tesiri minimaldir denebilir. Bunun sebebi benim burada tıbbi araştırmalarımı destekleyen en büyük kurumlardan biri tarafınca ödenmem ve okul giderlerimin de gene bu kurum tarafınca karşılanmasıdır. Sadece, Türk Lirası ile direkt ilişkisi olan herhangi biri ile iletişime geçtiğimde (mesela akrabalarım ve dostlarım) bu konuşmanın getirmiş olduğu üzüntü ve stresi de es geçmem mümkün değil. Kısacası, ekonomik olarak gündelik hayatım etkilenmese de Kıbrıs’ta durumun parlak olmadığını bilmek ruhsal olarak pek de pozitif bir şey değil. Üniversite sonrası planlarım bilimsel nitelikli bir kariyere yönelik olduğundan, yurtdışında çalışmaya devam etme hedefim var. Kısaca Kıbrıs’tan bağımsız, tamamen uzmanı olduğum mevzuda bilimsel araştırmaya odaklanmak şu anki planım; sadece buna hangi ülkede devam edeceğim mevzusunda hemen hemen net bir fikrim yok.  Kısa ve orta vadede Kıbrıs’a dönme benzer biçimde bir düşüncem yok. Bilhassa Şimal Kıbrıs çeşitli sebeplerden dolayı araştırma kültürünün hemen hemen oturmadığı ve bilimsel araştırma imkanlarının kısıtlı olduğu bir yer. Buna ek olarak ekonomik ve siyasal belirsizliklerin gündelik hayata fazlaca tesir etmiş olduğu bir yere kariyer başlangıcında dönmenin yararlı bir hareket bulunduğunu düşünmemekteyim.”

 

yd-destek-gorseli-2-479.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.