DOLAR
34,1633
EURO
37,0879
ALTIN
2.977,09
BIST
9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C

Atama yerine ‘dayatmaya’ siyah çelenk

25.01.2024 16:03
3
A+
A-
Atama yerine ‘dayatmaya’ siyah çelenk

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), atanma bekleyen öğretmenlerden oluşturduğu komiteyle beraber, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı önünde  “TC’den Öğretmen Dayatmasını Protesto Eylemi” gerçekleştirerek, siyah çelenk bıraktı. 

Eyleme, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) da destek verdi. 

EYLEM

Eylemde ilk sözü alan KTOEÖS Başkanı Selma Fiil, “TC’den öğretmen dayatmasını” protesto etmek için bugünkü eylemi düzenlediklerini belirterek, eylemi atama bekleyen öğretmenlerle gerçekleştirdiklerini söylemiş oldu. 

Fiil, TC’den dayatma ile öğretmen getirilmesinin emek verme hakkına, anayasaya ve toplumda yetişen öğretmenlere ihanet olduğu görüşünü dile getirdi. 

TEL 

KTÖS Başkanı Emel Tel de, TC’den öğretmen dayatmasına karşı devamlı uyarılarda bulunduklarını, sadece bu ikazlarının umursanılmadığını belirterek, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını altını çizdi. 

“Hiçbir planlama yapılmadan, gereksinimler belirlenmeden TC ile imzalanan protokoller kapsamında öğretmen getirildiğini” söyleyen Tel, “bu kadar işi olmayan öğretmen varken, TC’den öğretmen getirilmesini kabul etmiyoruz” dedi. 

Tel, protokollerin iptalini isteyerek, iş bekleyen gençler için mücadeleyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi. 

Konuşmaların arkasından KTOEÖS Başkanı Selma Fiil basın bildirisini okudu. 

BASIN BİLDİRİSİ 

Bildiride, Anayasaya gore; “Ekonomik ve Toplumsal Yaşamın Düzeni, Emek verme Hakkı ve Ödevi, Gençliğin Korunması, Kamu Hizmeti ile İlgili Aslolan ve Devamlı Görevlerin Yürütülmesi” maddelerine dikkat çekildi. 

“Kendi vatanımızda insanlarımızın altında imzası olan Cemiyet Sözleşmesi, kısaca Anayasamıza gore bu ülkeyi yönetme görevini geçici bir süre için yapanlar, devleti ele geçirip istediğini yapabileceğini sanmaktadır” ifadelerine yer verilen bildiride, binlerce çocuğun eğitim hakkının çalınarak okul açılmadığı, okullarda kadro eksikliği yüzünden dersler, görevlerin yapılamadığı, yüz binlerce lira ödeyerek eğitimini tamamlayan gençlerin atılmış durumda olduğu savunuldu. 

Ülkede halen açılma izni verilmeye devam edilen, sayısı bilinmeyen üniversitelerden, İngiltere, ABD ve dünyanın her yerindeki üniversitelerden mezun olan binlerce gencin mezun oldukları bu okulların hiçe sayıldığı vurgulanan bildiride, “binlerce işi olmayan, atanmayı bekleyen öğretmen talibi varken başka bir ülkeden öğretmen getirip istihdam etmek -amacı ne isterse olsun- gençlerimizi harcamak anlamına gelir. Anayasal, yasal kabahat işlemenin yanında, ihanettir” denildi. 

Bildiride şu ifadelere yer verildi: 

“Hele kadroların bilgili olarak boşaltılması ve bu kadrolara ajanlık yapması bile öngörülen dost, kardeş TC’li gençlerin işi olmayan gençlere karşın atanması düşmanlığa, ötekileştirmeye prim verilmesi anlamına gelir. Kültürünü, benliğini, dilini, dinini senelerce savaşım ederek korumuş Kıbrıs Türk toplumu ve gençlerini bu duruma sokan, göç yollarına iten, işi olmayan bırakan bu şekilde bir hükümet anlayışı kabul edilemezdir. Kendi avantaları, maaşlarıyla koltuklarına yapışan bu bakanlara, omurgasız yönetime ve bu toplumun ve her kurumunun varlığını hedef alan dayatmalara boyun eğmeyeceğiz. 

Öğretmenlerimiz bu ülkeden göç etmeyecektir. Direnerek kazanacağız, bu sese kulak verilene kadar peşini bırakmayacağız.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.