DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

Ders zili çalıyor…

18.09.2023 00:55
2
A+
A-
Ders zili çalıyor…

Ulusal Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 2023-2024 eğitim yılının yarın başlayacağını, bu yıl okullarda tam gün eğitimin, iki gün olmak suretiyle kademeli olarak hayata geçirileceğini belirtti.

Çavuşoğlu, Pazartesi ve Salı günleri olmak suretiyle haftada iki gün okullarda tam gün eğitime geçileceğini, hedefin gelecek yıllarda tam gün eğitimi beş güne çıkarmak bulunduğunu söylemiş oldu.

Uygulamanın ilköğretimde 3,4,5. sınıfları, orta ve liseler ile meslek liselerini kapsayacağını dile getiren Çavuşoğlu, pilot uygulama olarak hayata geçirilecek bu uygulamanın yakından takip edileceğini, mesele yaşanması halinde lüzumlu düzenlemelerin yapılacağını beyan etti.

Ulusal Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, yeni eğitim öğretim yılı mevzusunda Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) değerlendirmelerde bulunmuş oldu.

Okulların zelzele performanslarına ilişik raporlar doğrultusunda yapılması planlanan güçlendirme projelerinin, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) tarafınca sunulmaya başlandığını bu doğrultuda Bakanlığın bazı önlemler almaya başladığını söyleyen Çavuşoğlu, okullarda yapılacak olan yıkım yada güçlendirme çalışmalarının yaz tatili içinde tamamlanmasının mümkün olmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, bu süreçte risk teşkil eden okullarda, öğrencilere, öğretmenlere ve emekçilere daha sıhhatli koşullar sağlayana kadar lüzumlu önlemleri alarak, okullarda geçici olarak oluşturdukları prefabrik dersliklerin kurulumunu gerçekleştirdiklerini beyan etti.

Bakan Çavuşoğlu, yeni eğitim yılı başlarken kırtasiye ve kitaplar mevzusunda mesele yaşanmayacağını beyan etti.

Tüm kırtasiye malzemelerinin okullara dağıtıldığını söyleyen Çavuşoğlu, öğrencilerin ilk ders zili ile beraber malzemelerini eksiksiz olarak alacaklarını belirtti.

 

“Yeni eğitim yılı yarın başlamış olacak”

Ulusal Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, yeni bir eğitim öğretim yılına başlamanın heyecanı ve mutluluğunu bir kez daha hep beraber yaşadıklarını söyleyerek, tüm öğrencilere, öğretmenlere ve eğitim camiasına başarılarla dolu bir yıl diledi.

Çavuşoğlu, 2023-2024 eğitim öğretim yılının yarın İlköğretim Dairesi’ne bağlı kamu ve hususi 126 okulda tahsil görecek ortalama 25 bin talebe ile başlayacağını dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu, Genel Ortaöğretim Dairesi’ne bağlı kamu ve hususi 48 okulda tahsil görecek ortalama 23 bin ortaokul ve lise talebesi ile Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’ne bağlı 12 okulda tahsil görecek 4 bin meslek lisesi öğrencisinin ise yeni ders yılına 19 Eylül Salı günü başlayacağını belirtti.

Eğitimin, toplumların gelişmesinde ve ilerlemesinde en temel araçlardan biri bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bundan dolayı, ülkenin geleceği için eğitime verdikleri önemin her geçen gün daha da arttığını söylemiş oldu.  

Çavuşoğlu, bu bağlamda, eğitimde kaliteyi daha yukarı çıkarmak, öğrencilerin donanımlı bir halde yetişmelerini sağlamak ve onların hayallerini gerçekleştirmelerine destek olmak için çalıştıklarını belirtti.

 

“Kademeli olarak tam gün eğitime başlıyoruz”

Mili Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, senelerdir hükümet programlarında yer edinen sadece hayata geçirilmesi noktasında sorun yaşanılan tam gün eğitim açılımının bu yıl kademeli olarak başlayacağını beyan etti.

Tam gün eğitim mevzusunda ortaya koydukları kararlılığı yineleyen Çavuşoğlu, bu çerçevede, pazartesi ve salı günleri olmak suretiyle haftada iki gün okullarda tam gün eğitime geçeceklerini söylemiş oldu.

Uygulamanın ilköğretimde 3.,4.,5. sınıfları, orta ve liseler ile meslek liselerini kapsayacağını dile getiren Çavuşoğlu, pilot uygulama olarak hayata geçirilecek bu uygulamanın yakından takip edileceğini, problemler yaşanırsa lüzumlu düzenlemelerin yapılacağını beyan etti.

Eğitimde başlatacakları bu yeni açılımın her insana hayırlı olmasını temenni eden Çavuşoğlu, haftada iki gün olarak başlatılan bu adımı, gelecek yıllarda beş güne çekmeyi hedeflediklerini altını çizdi.

 

“İMO tarafınca gönderilen raporlar doğrultusunda bazı önlemler almaya başladık”

6 Şubat depremi ile oldukca acı bir tecrübe yaşandığını bunun üstüne, meydana getirilen ilk incelemeler doğrultusunda yapısal olarak risk teşkil eden okullarda önlemler alarak, alternatif yöntemlerle beraber eğitim yılının tamamlandığını söyleyen Çavuşoğlu, gelinen aşamaya ilişkin şunları söylemiş oldu:

“Gelinen aşamada; okullarımızın zelzele performansının belirlenmesi amacıyla Başbakanlık Zelzele Denetim Komitesi’nin görevlendirmesiyle, İnşaat Mühendisleri Odası çatısı altında kurulan araştırma ekibimiz, okullarımızın kapanmasının peşinden yoğun ve uzun devam eden bir kontrol süreci geçirmiştir.

Meydana getirilen incelemeler ve testler neticesinde okullarımızın zelzele performanslarına ilişik raporlar ve bu raporlar doğrultusunda yapılması planlanan güçlendirme projeleri, İnşaat Mühendisleri Odası tarafınca Bakanlığımıza sunulmaya başlanmıştır.

İMO tarafınca gönderilen raporlar doğrultusunda Bakanlığımız, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin ve emekçilerimizin güvenliğini sağlamak adına bazı önlemler almaya adım atmıştır.”

 

“Okullarımızın yapısal dönüşüm sürecini başlattık”

Okullarda yapılacak olan yıkım yada güçlendirme çalışmalarının yaz tatili içinde tamamlanmasının mümkün olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, bu aşamada, lüzumlu testleri yapmak, rapor ve projeleri sunmak için insanüstü çaba gösteren İMO heyetine teşekkür etti.

“İncelemeleri ve testleri gerçekleştirdiler, raporları ve projeleri de tamamlandıkça bizlere gönderiyorlar” diyen Çavuşoğlu, gelen raporlar ve projeler doğrultusunda okulların yapısal dönüşüm sürecini başlattıklarını kaydetti.

Güçlendirilmesi ihtiyaç duyulan okulları güçlendireceklerini, yıkılması ihtiyaç duyulan okulları da yıkıp, yerine yeni ve tam donanımlı binalar inşa edeceklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Okullarımızın yapısal dönüşümünü hep beraber tamamlayacağız” dedi.

Çavuşoğlu, bu süreçte risk teşkil eden okullarda, öğrencilere, öğretmenlere ve emekçilere daha sıhhatli koşullar sağlayana kadar lüzumlu önlemleri alarak, okullarda geçici olarak oluşturdukları prefabrik dersliklerin kurulumunu gerçekleştirdiklerini beyan etti.

Bu doğrultuda meydana getirilen çalışmalarla ilgili data veren Çavuşoğlu, şunları söylemiş oldu:

“Yonpaş Metin Derinel Lisesi’ne 25, Haspolat İlkokulu’na 8, Alasya İlkokulu ve Yeşilyurt İlkokulu’na 5’er, Erenköy Lisesi – Karakol İlkokulu ve Lapta Yavuzlar Lisesi’ne 4’er, Dikmen İlkokulu – Gazimağusa Türk Maarif Koleji – Güzelyurt Meslek Lisesi ve Çağlayan Cumhuriyet İlkokulu’na 3’er, Dr. Fazıl Minik Sanayi Meslek Lisesi – Esentepe İlkokulu – Değirmenlik İlkokulu ve Dr. Suat Günsel Devlet İlkokulu Lefkoşa’ya 2’şer, Çanakkale Ortaokulu – Alsancak Anaokulu – Çatalköy İlkokulu – Şht. Yalçın İlkokulu – Osman Örek Meslek Lisesi – Çamlıbel Aysun İlkokulu –  Şht. Salih Terzi İlkokulu ve Gaziköy Anaokulu’na 1’er tane prefabrik derslik eklenmiştir.

Ek olarak, prefabrik olarak Karakol İlkokulu’na bir wc ve bir öğretmen odası, Çağlayan Cumhuriyet İlkokulu’na bir öğretmen ve yönetim odası, Yeşilyurt İlkokulu’na ise bir kantin yapılmış olup, İskele Evkaf Türk Maarif Koleji’ne çelik yapı tekniği kullanılarak 3 tane ek sınıf yapılmıştır.”

 

“‘Bir Okul da Sen Yap’ kampanyası ile yeni okullar kazandıracağız”

Yeni okulları eğitime kazandırmak için hayata geçirdikleri “Bir Okul da Sen Yap” kampanyasına da devam edeceklerini dile getiren Çavuşoğlu, bu çerçevede, ülkenin hayırsever iş insanlarının destekleriyle yeni okulları eğitime kazandıracaklarını belirtti.

Gelen raporlar doğrultusunda risk teşkil etmeyen okulların yapılarının güçlendirilmesi, onarım ve tadilatına ilişkin değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, okulların bakım ve onarımlarını İMO tarafınca gönderilen raporlar doğrultusunda yürüttüklerini söylemiş oldu.

Çavuşoğlu, bu raporlar çerçevesinde, depreme dayanıklılığı yüksek olan 50 okulun bakım ve onarımlarını, 57 milyon TL’lik bir harcama tutarıyla, mahalli yönetimlerle iş birliği içinde kısa sürede tamamlayarak yeni eğitim yılına hazırladıklarını beyan etti.

Okulların donanım gereksinimlerini da karşılamak adına adımlar atarak, 3 bin 115 yeni sırayı, 3 bin 665 yeni sandalyeyi, 176 klimayı, 475 tane yeni bilgisayarı ve çeşitli donanım ekipmanlarını okullara teslim ettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, geçtiğimiz yıl anavatan Türkiye’nin desteğiyle gönderilen eğitim materyallerinin de okullara dağıtıldığını ve gönderilen 750 tane akıllı tahtanın montaj işlemlerinin tamamlandığını belirtti.

 

“Hususi eğitimi geliştirmeye 2 milyon TL’den fazla harcama”

Bunun yanında kamera sistemlerinin de 6 okula kurulduğunu, 9 okula daha kurulacağını söyleyen Çavuşoğlu, hususi eğitimi geliştirme projesi doğrultusunda 280 bin TL harcandığını, toplamda 2 milyon TL harcanacağını kaydetti.

 

“Kırtasiye ve kitap sorunumuz yok”

Bakan Çavuşoğlu, yeni eğitim yılı başlarken kırtasiye ve kitaplar mevzusunda mesele yaşanmayacağını beyan etti.

Bu çerçevede, tüm kırtasiye malzemelerinin okullara dağıtıldığını söyleyen Çavuşoğlu, öğrencilerin ilk ders zili ile beraber malzemelerini “eksiksiz olarak” alacaklarını altını çizdi.

2023-2024 eğitim senesinde kullanılacak olan kitapların okullara teslim edildiğini dile getiren Çavuşoğlu, ilk haftanın sonunda tüm öğrencilerin kitaplarına eksiksiz olarak haiz olacaklarını altını çizdi.

Okul kitapları ile ilgili evvel kitapların yazılmasında vazife alan akademisyenlerle toplantılar yapıldığını söyleyen Çavuşoğlu, detaylı olarak görüşlerin alınmasının peşinden bu görüşler doğrultusunda iyi mi bir emek harcama yürütüleceğinin değerlendirileceğini belirtti.

 

“Sıkıntıları tüm paydaşlarla beraber hareket ederek yol haritası çizerek aşabiliriz” 

Eğitimde daha meydana getirecek oldukca iş ve atılacak oldukca adım bulunduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Eğitimin birikmiş sıkıntılarının farkındayız ve tüm gayretimizi mevcud sıkıntıları gidermek için harcamaktayız. Sadece, okullarımızın yapısal sıkıntılarının yanında bu sıkıntıların da aniden aşılması mümkün değildir” dedi.

Bu sıkıntıların sadece eğitimin içindeki tüm paydaşlarıyla beraber hareket ederek, birbirlerini motive ederek ve planlı bir yol haritası çizerek aşabileceklerini dile getiren Çavuşoğlu, “Bu aşamada, gerek sendikalarımızın, gerek iş insanlarımızın gerekse yüreği eğitim için atan tüm paydaşlarımızın vereceği destek sunar ile yaşadığımız sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Haber: Gözde Süreç Sarı – Fotoğraf: Süleyman Önal (TAK)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.