DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C

Eğitim masada!

29.09.2023 23:20
3
A+
A-
Eğitim masada!

Ülkenin öncü sektörlerinden yükseköğrenimdeki son gelişmeler Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nda masaya yatırıldı.
Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, 15 üniversitesi ve 93 bin öğrencisiyle KKTC’nin artık eğitim adası bulunduğunu söylemiş oldu.
Berova, Yükseköğretim Yasası’nın üniversitelerin denetlenmesi ve koordinasyonunu YÖDAK’a verdiğini kaydetti. Berova, yasanın yürütme yetkisinin ise Bakanlar Kurulu’nda bulunduğunu, bunun da uygulamada ortaya çıkacak aksaklıklarda sorumluluğun devlette olacağı anlamını taşımış olduğu beyan etti.
Bakan Berova dün sabah üniversite rektörleri ile emek harcama toplantısında bir araya geldi. Görüşmede yükseköğretimdeki gelişmeler ele alındı. 
Ulusal Eğitim Bakanı Berova, görüşmede yapmış olduğu konuşmada yükseköğrenimin ülke için en mühim alanlardan bulunduğunu altını çizdi. 
Üniversitelerin eğitim öğretim, araştırma geliştirme ve toplumla paylaşım görevlerine işaret eden Berova, görüşmede ülkedeki üniversitelerin bu mevzularda hangi noktada bulunduğunun ele alınacağını söylemiş oldu. 
Yükseköğretim Yasası’nın Meclis’ten geçtiğini ve onay için Cumhurbaşkanlığı’nda bulunduğunu hatırlatan Berova, görüşmede yasanın getireceği yenilikleri de münakaşa olanağı bulacaklarını beyan etti.
Bakan Berova, 93 bin talebe ve 15 üniversite ile KKTC’nin artık eğitim adası bulunduğunu da altını çizdi. 

Vehbi: “Üniversiteler ülke varlığı ve geleceği için mühim”
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Asım Vehbi görüşmede yapmış olduğu konuşmada, üniversitelerin ülke için önemine vurgu yapmış oldu. 
Üniversitelerin ülke varlığı ve geleceği için önemine değinen ve bu bağlamda devletle işbirliğinin lüzumlu bulunduğunu özetleyen Vehbi, toplantının bu açıdan ehemmiyet taşıdığını kaydetti.
GAÜ Rektör Vekili Prof Dr Ali Haydar da toplantının önemine vurgu yaparak, üniversitelere toplantı çağrısı meydana getiren Bakan Berova’ya teşekkür etti

Yükselen: “Toplantının bir sonraki yıla hazırlık meydana getirilen bir dönemde yapılması pozitif”
Lefke Avrupa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, üniversitelerin bir sonraki yıla hazırlık yapmış olduğu dönemde bu şekilde bir toplantı yapılmasının pozitif bulunduğunu kaydetti.
Yükselen gelecek yılı hep beraber planlamanın tüm paydaşlar için pozitif olacağını dile getirdi.

Nadiri: “KKTC’nin en mühim sektörlerinden biri…” 
Internasyonal Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof Dr Halil Nadiri, “KKTC’nin en mühim sektörlerinden önde gelen yükseköğrenim mevzusundaki bu toplantı büyük ehemmiyet taşıyor” ifadelerini kullandı. 
Nadiri, ileriye yönelik fırsat ve tehditleri değerlendirmek açısından bu şekilde toplantılara gerekseme bulunduğunu söyledi. 

Baykal: “Niteliğin artırılması yönündeki emekleri memnuniyetle izliyoruz”
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal, üniversitede yürüttükleri çalışmalardan bahsetti. 
Baykal eğitimde nicelikle beraber niteliğin de artırılması yönündeki çabaları memnuniyetle takip ettiklerini de söylemiş oldu.

Göksel: “Kıbrıs’taki en mühim sektör eğitim sektörüdür”
Kıbrıs İlim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Bülend Göksel, “Kıbrıs’taki en mühim sektör eğitim sektörüdür” dedi. 
Göksel, hem bugünkü durumun doğru tespit edilmesi hem de geleceğe yönelik stratejik planların yapılması açısından toplantının mühim bulunduğunu kaydetti.

Saydam: “Yasa büyük oranda görüşlerimizi yansıtıyor”
Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Saydam, toplantı düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti beyan etti. 
Hazırlanan yasanın büyük oranda görüşlerini yansıttığını ifade eden Saydam, tüzüklerin hazırlanması aşamasında katkı koymaya hazır olduklarını dile getirdi. 

Çiçek: “Üniversite devlet ortaklaşa iş mühim”
Kıbrıs Sıhhat ve Cemiyet Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Müslüm Çiçek, bu tip toplantıların sürekliliğinin olmasını istedi. 
Çiçek üniversite devlet işbirliğinin mühim bulunduğunu kaydetti. 

Çağlar: “Nüfusunun 3’te 1’i talebe olan bir topluma dünyada azca rastlanır”
Ada Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adil Çağlar konuşmasında, “Nüfusunun 3’te 1’i talebe olan bir topluma dünyada azca rastlanır” dedi. Çağlar, Yükseköğretim Yasa’nın geçmesinin mühim bulunduğunu kaydetti.

Bektaş: “Ülkede yeterince üniversite var”
Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Şenol Bektaş, ülkede kafi sayıda üniversite bulunduğunu, bu bağlamda yeni yasa ile yeni üniversite kurulmasının ciddi koşullara bağlanmasının kıvanç verici bulunduğunu söylemiş oldu. 
Bektaş, üniversitelerin, YÖDAK’ın ve Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa iş içinde hareket etmesinin mühim bulunduğunu beyan etti. 

Özkaramanlı: “Yönetmelik ve tüzükler geçirilmeli”
Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hüseyin Özkaramanlı da konuşmasında DAÜ hakkında data verdi.
Özkaramanlı, Yükseköğretim Yasası’nın pozitif bulunduğunu sadece yönetmelik ve tüzüklerin geçirilmesine gerekseme bulunduğunu kaydetti.

Kahya: “Adanın eğitim ve araştırma adası haline getirilmesi için lüzumlu planlama yapılmalı”
İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC Kampüsü Rektörü Ercan Kahya, İTÜ hakkında data verdiği konuşmasında, adanın eğitim ve araştırma adası haline gelmesi için lüzumlu planlamaların yapılması icap ettiğini söylemiş oldu. 

Salihoğlu: “TÜBİTAK prokolü devreye girmeli”
Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, araştırmanın önemine dikkat çekti.
Salihoğlu, bu yönde bakanlıktan ve hükümetten talepleri olacağını dile getirerek, TÜBİTAK Protokolünün devreye girmesini de istedi.

Öztoprak: “En büyük eksiklik denetim”
Internasyonal Final Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak eğitimde kaliteye lüzumlu önemin verildiğini düşünmediğini iletti.
Eğitimde en büyük eksikliğin denetim bulunduğunu dile getiren Öztoprak, üniversitelerin ve programların daha sıkı denetlenmesini istedi. 

Güleç: “Toplu taşıma mevzusu ele alınmalı”
Kıbrıs Toplumsal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof Dr İsmail Güleç, eğitim planlaması kapsamında toplu taşıma konusunu da ele alınması icap ettiğini belirtti.
Güleç toplantıdan duyduğu memnuniyeti de beyan etti.

Öksüzoğlu: “Bu benzer biçimde toplantılar mühim”
Akdeniz Karpaz Üniversitesi Rektör Vekili Doç. Dr. Gizem Öksüzoğlu konuşmasında üniversite olarak yürüttükleri faaliyetlere değindi.Öksüzoğlu, bu ve benzeri toplantıların mühim bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Berova: “Yükseköğretim YASASI üniversitelerin denetlenmesi ve koordinasyonu görevini yödak’a verdi”
Konuşmaların arkasından tekrardan söz alan Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Berova, Yükseköğretim Yasası’nın üniversitelerin denetlenmesi ve koordinasyonunu YÖDAK’a verdiğini kaydetti. 
Berova, yasanın yürütme yetkisinin ise Bakanlar Kurulu’nda bulunduğunu, bunun da uygulamada ortaya çıkacak aksaklıklarda sorumluluğun devlette olacağı anlamını taşımış olduğu söyledi.
Berova, TÜBİTAK fonları mevzusunda ise Türkiye’deki ilgili bakanlıkla temas içinde olduklarını kaydetti. 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.