DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

Hâle Sultan Talebe Yurdu ‘izinsiz’ çıktı!

14.08.2023 03:34
9
A+
A-

Karaoğlanoğlu’nda faaliyette bulunan Hâle Sultan Talebe Yurdu ve Alsancak’ta yurda bağlı bir yatı evinin ‘izin’ almadan faaliyete geçmiş olduğu ortaya çıktı. Yurdun ve yatı evinin okul çağındaki küçüklere destek olduğu iddia edilen bir yardım derneği tarafınca açıldığı öğrenildi.

Didem MENTEŞ

Girne- Karaoğlanoğlu’nda ‘S’ bölgesinde bulunan Hâle Sultan Talebe Yurdu ve yurda bağlı bir yatı evi ‘kaçak’ çıktı. Yurdun ve yatı evinin okul çağındaki küçüklere destek olduğu iddia edilen bir yardım derneği tarafınca açıldığı ve değişik yaş grubundaki öğrencilerin konakladığı öğrenildi.

Lüzumlu izinleri almadan faaliyete geçen yurt ile ilgili Eğitim Bakanlığı soruşturma başlatırken, Alsancak’ta bir villanın kiralandığı ve yatı evi olarak kullanılması konusunu da polise aktardı.

Açılması için Eğitim Bakanlığı’na müracaat yapılmasına karşın lüzumlu izin almadan faaliyete geçen Hâle Sultan Talebe Yurdu ile ilgili Eğitim Bakanlığı soruşturma başlattı. Alsancak’ta bir villanın kiralanıp yatı evi olarak kullanılması mevzusu da polise aktarıldı.

Planlama Dairesi onay vermedi

Hâle Sultan Talebe Yurdu yetkilileri 9 Mart 2017’de Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunmuş oldu.

Bakanlık, 25 Mayıs 2017’de Planlama ve İnşaat Dairesi’ne yurdun projesinin uygunluğunun belirtilmesi mevzusunda bir yazı gönderdi.

Planlama Dairesi, projede Yüksek Tahsil Yurtlar Tüzüğü’ne uygun olmayan eksikler tespit etti. Yurt yetkililerine bu eksiklerin tamamlanması için süre vermesine karşın, 1 senedir eksikler tamamlanmadı.

Bunun üstüne Planlama ve İnşaat Dairesi, 30 Mart 2018’de Eğitim Bakanlığı’na bir yazı göndererek, ‘bina projesinin Yüksek Tahsil Yurtlar Tüzüğü’ne uygun olmadığı’ yönünde görüş belirtti.

Planlama Dairesi’nin negatif görüşüne, Eğitim Bakanlığı’nın da işletme izni vermemesine karşın Hâle Sultan Talebe Yurdu bir süre ilkin ‘izinsiz’ olarak faaliyete geçti.

YENİDÜZEN’e konuşan Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Hale Sultan Talebe Yurdu ve Alsancak’taki yatı evinin izinsiz bulunduğunu deklare etti. Yurt ile ilgili bakanlığa müracaat yapıldığını sadece dosyaları hemen hemen tamamlanmadığı için yurdun açılmasına izin verilmediğini söyleyen Özyiğit, dosyadaki eksikleri tamamlaması halinde değerlendirme yapılacağını söylemiş oldu

Özyiğit: “Yurt da yatı evi de izinsizdir”

Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, mevzuyla ilgili YENİDÜZEN’e yapmış olduğu açıklamada, Karaoğlanoğlu’ndaki Hale Sultan Talebe Yurdu ve Alsancak’taki yatı evinin izinsiz bulunduğunu deklare etti.

Bakanlığa gelen suç duyurusu üstüne Karaoğlanoğlu’ndaki Hale Sultan Talebe Yurdu’na denetmenler göndererek, lüzumlu araştırmaların yapıldığını söyleyen Özyiğit, yurt ile ilgili bakanlığa müracaat yapıldığını sadece dosyaları hemen hemen tamamlanmadığı için yurdun açılmasına izin verilmediğini belirtti.

Yurt yetkililerinin dosyadaki eksikleri tamamlaması halinde değerlendirme yaparak karar vereceklerini söyleyen Özyiğit, eksikler tamamlanması halinde yurdun kapatılacağını deklare etti.

Alsancak’taki villanın da yurt olarak kullanılması yönünde bir izlenim bulunduğunu aktaran Özyiğit, mevzunun polise aktarıldığını, polis raporuna nazaran hareket edileceğini deklare etti

“Villa mevzusu polise aktarıldı”

 Özyiğit, Hale Sultan Talebe Yurdu’nun okul çağındaki öğrencilere yardım eden bir dernek tarafınca açıldığını, yurttaki yerlerin dolması sebebiyle Alsancak’ta kiralanan villanın da yatı evi olarak kiralandığını deklare etti.

Alsancak’daki villanın da yurt olarak kullanılması yönünde bir izlenim bulunduğunu aktaran Özyiğit, villaya girip çıkanların bulunduğunu sadece kimlerin konakladığı mevzusunda net bir informasyon olmadığını aktardı. Mevzuyu Polis Genel Müdürü’ne aktardığını ve lüzumlu soruşturmanın yapılacağını belirten Özyiğit, polisin rapor hazırlayacağını ve rapora nazaran lüzumlu adımların atılacağını aktardı. Polisle beraber hareket edileceğini söyleyen Özyiğit, mevzuyu Başbakan’a da ilettiklerini aktardı.

Çelebi: “Yüksek Tahsil Yurtlar Tüzüğü açısından eksikler tespit edildi”

Planlama ve İnşaat Dairesi Müdürü Fuat Çelebi de Hâle Sultan Talebe Yurdu’nun mevcud bir bina üstüne kurulduğunu, projesinde eksikler olduğundan uygunluk görüşü verilmediğini aktardı.

Çelebi, Eğitim Bakanlığı tarafınca yurt yapımıyla ilgili daireye yazı geldiğini, teknik elemanların yaptıkları incelemede yurt projesinde Yüksek Tahsil Yurtlar Tüzüğü açısından eksikler tespit edildiğini belirterek, bu eksiklerin giderilmesi için yurt yetkilileriyle 3 kez görüşüldüğünü fakat sonuca varılmadığını aktardı.

Çelebi, “Yurtlar Tüzüğü açısından eksikleri olduğu ve bu eksiklerin giderilmesi için yurt yetkilileri 3 kez iletişime geçildi fakat bu eksikler yerine getirilmedi. Doğal olarak bu bir süreç aldı. Yurtlarla ilgili bizim sistemimiz birebir temas kurmaktır. Muhatap aslen Eğitim Bakanlığı’dır fakat biz işin bitmesini isteğimiz için yazışma kurarız. Bu yurdun yetkililerinden de projenin yasal hale getirilmesi istendi sadece yerine getirilmedi. Sonucunda ikimiz de Eğitim Bakanlığı’na yazımızı yolladık. Bu yurdun Yurtlar Tüzüğü’ne uygun olmadığını belirttik” dedi.

Çelebi, Eğitim Bakanlığı’na gönderilen yazıyı şöyleki aktardı: “Hususi Hale Sultan Talebe Yurdu’nun bina projesi, dairenin teknik elemanıyla incelenmiş olup, ekte teknik rapor verilmiştir. Proje uygunluğu talebinde bulunan dosyada, ‘Yüksek Tahsil Yurtlar Tüzüğü’ hükümlerine nazaran eksikler tespit edilip, bildirilmiş fakata aradan süre geçmesine karşın dairemizce talep edilen eksikler giderilmemiştir”

ye.jpg

 Yatı evine bazı öğrenciler giderken görüntülendi

 

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-248.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.