Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) İskele İlçesi, yeni eğitim yılının başlangıcında devlet okullarındaki sorunları, eksiklikleri yerinde görme, öğretmenlerin ile öğrencilerin yaşadıkları sıkıntıları dinlemek amacıyla okullara ziyaret başlattı. Ziyaretlere İskele milletvekili Fide Kürşat, Lefkoşa Milletvekili Ürün Solyalı, İskele milletvekili Biray Hamzaoğulları ve parti ilçe yöneticileri katıldı. Kurul, Suat Günsel İlkokulu, Şehit İlker Karter İlkokulu, İskele Maarif Anaokulu, Bekirpaşa Lisesi, İskele Evkaf Koleji ve Tecim Lisesi’ni ziyarette etti. CTP heyetinin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü vesilesi ile bölgede büyük özveri ile çalışan kıymetli öğretmenlerin gününü de kutlaması öğretmen toplumunda da memnuniyetle karşılandı. Okullardaki ve eğitim sistemindeki sorunları yerinde tespit eden CTP heyeti, son dönemde Eğitim Bakanlığı tarafınca bilgili bir halde itibarsızlaştırılmaya çalışılan öğretmenlerin yanında olduklarını deklare etti. Öğretmenler ise, eğitimde kangrenleşmiş alt yapı sorunları, kalabalık ve yetersiz sınıflar, müdür, müdür muavini, öğretmen eksiklikleri, kapalı ve açık alan sorunları, güvenlik sorunları, temizlik, kırtasiye, teknoloji ve materyal yetersizlikleri, tam gün eğitimdeki kaos ile taşımacılık sorunları tüm ülkede olduğu şeklinde İskele’de fazlasıyla bulunduğunu ifade ettiler.
“Son durağın öğrencileri çile çekiyor”
Hükümetin sözde tam gün eğitimden bahsetmiş olduğu, günde 40 dakikalık eğitim süresine denk gelen plansız çalışmanın sonucunda birçok öğrencinin adeta istif halinde otobüslerde üst üste gezi ettiğini dile getiren öğretmenler, okulda güvenlik ve beslenme problemi olduğundan öğlen saatinde ilköğretim öğrencilerinin otobüslerle evlerine gönderildiklerini söylemiş oldu. Öğretmenler, son olarak ve uzaktaki köydeki öğrencinin eve inmeden aynı yolu zaman sebebiyle gene otobüsle istif halinde geri döndüklerini deklare etti ve tam gün eğitim safsatasının eziyete dönüştüğünü altını çizdi.
“Türkçe bilmeyen talebe sayısı yüzde 50’ye ulaştı”
Öğretmenler, İskele merkezinde bulunan okullarındaki en büyük mesele Türkçe bilmeyen öğrencilerin sayısının her geçen gün artmasına da dikkat çekti, bilhassa pandemi sonrasında kontrolsüz ve plansız bir yabancı nüfus akışı bulunduğunu belirtti. Bununla beraber sınıflarda Türkçe bilmeyen çocuk sayısının oranı averaj yüzde 50 bulunduğunu dile getiren öğretmenler, bazı sınıflarda bu oranın 14 talebe Türkçe bilmeyen; 9 Türkçe bilen talebe sayısına ulaştığını beyan etti.
Öğretmenler olarak her iki gruba da ders vermeye zorlandıklarını ve yoğun bir stres içinde mesleklerini sürdürmeye çalıştıklarını belirten eğitimciler, “Bu mesele bir tek öğrencilerin eğitimine yansımamakta, öğrenciler içinde da gruplaşmalar yaşanmakta ve kaynaşma mümkün olmamaktadır. Bu da pedagojik olarak sorun yaratmakta ve özveri ile çalışan eğitimcilerimizi rahatsız etmektedir. Bölgede öğrenciler içinde ciddi anlamda sosyo-ekonomik dengesizlikler söz mevzusu. Kültürel anlamda da kaynaşma ve uyum sorunları her geçen gün artıyor” sözlerini kullandı.
“Sorunlara duyarsız bakanlık ve sözde hükümet var”
Bölgede artan nüfus ve eğitimde yaşanmış olan bu yakıcı sorunlara duyarsız bir Eğitim Bakanlığı ve sözde Hükümet olduğundan dert yanan öğretmenler, hem bu sorunlarla karşı karşıya bırakıldıklarını, hem de bir süredir bilgili bir halde cemiyet nezdinde itibarsızlaştırılmaya çalışıldıklarını aktardı. CTP heyetinin ziyaretlerinde, bir taraftan öğretmen ve öğrencilerin sıkıntılarını dinledi, öteki taraftan da CTP’nin hem güncel sorunların çözümüyle ilgili hem de eğitim standardını çoğaltmak için uygulayacağı politikalar anlatıldı ve tartışıldı. CTP’nin eğitim politikalarını memnuniyetle karşılayan öğretmenler, bilhassa de okullardaki alt yapı eksiklikleri ve okul binalarındaki yetersizlikler ile ilgili görüşlerini de aktardılar.