DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

KTOEÖS, tam gün eğitim programı ile alakalı anket neticelerini deklare etti

17.02.2024 15:54
7
A+
A-

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), okullarda uygulanan “tam gün eğitim programını” değerlendirmek için talebe, öğretmen, veli ve okul idarecilerine yönelik hazırladığı anketin neticelerini deklare etti. Ankete nazaran, paydaşlar, yeni programdan memnun değil…

KTOEÖS Başkanı Selma Fiil, hükümetin ve bakanlığın sorunlarla ilgili ikinci dönem ara imtihanlarına kadar hiçbir adım atmaması durumunda, tam gün eğitim programının yılsonuna kadar tüm okullarda uygulanmaması sonucu aldıklarını bildirdi.

 

Zekai: “Öğrencilerin yüzde 71’i, yeni programın okula yönelik ilgilerini negatif yönde etkilediğini belirtti”

Sendika binasında düzenlenen basın toplantısında ilk sözü alan KTOEÖS Eğitim Sekreteri Adnan Zekai, anket neticelerini deklare etti.

2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı başlamadan ilkin Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafınca “tam gün eğitim programı” ortaya konularak, bir dönem süresince uygulandığını ifade eden Zekai, program hakkında dört değişik gruba yönelik anket düzenlediklerini söylemiş oldu. Zekai, grupları; talebe, öğretmen, veli ve okul idarecileri olarak sıraladı.

Ankete nazaran, paydaşların yüzde 90’ının, okulların fizyolojik altyapısının yeni programa uygun olmadığını ve ciddi sıkıntılar yaşandığını ortaya koyduğunu ifade eden Zekai, öğrencilerin yüzde 71’inin, yeni programın okula yönelik ilgilerini negatif yönde etkilediğini belirttiğini söylemiş oldu. Anket sonuçlarına nazaran veliler de, yeni programın, öğrencilerin motivasyonuna katkısı olmadığını, öte taraftan öğrencilerin devam/devamsızlığını etkilediğini kaydetti.

Yüzde 80 civarında velinin, yeni programın bilimsel niteliği olan başarıya tesirini gözlemlemediğini ifade eden Zekai, okul idarecileri ve öğretmenlerin de yüzde 100’e varan oranda bu şekilde bir tesir görmediğini belirtti. Adnan Zekai, sonuçlara nazaran, yeni programın evlatların toplumsal duygusal gelişimlerine bir tesiri olmadığını da dile getirdi.

“Okullarda sıhhatli ve hijyen şekilde beslenme alanları oluşturulabildi mi?” sorusuna, öğretmen ve okul idarecilerinin yüzde 100’e yakınının negatif cevap verdiğini kaydeden Zekai, yüzde 7 civarında ise “kısmi oluşturulduğu” yanıtını aldıklarını belirtti.

Ankete nazaran, öğle aralarında yüzde 10 oranında öğrencinin çeşitli sebeplerden yiyecek yemediğini, yüzde 20’sinin okul kantinlerinden ihtiyacını karşıladığını, yüzde 28’sinin dışardan yiyecek çağırdığını, yüzde 15.7’sinin ise okul dışına çıkarak, yiyecek ihtiyacını karşıladığını ifade eden Zekai, “Yüzde 50 öğrencimiz kendi sağlığını ve güvenliğini riske atarak aslen beslenme ihtiyacını karşılar durumda” diye konuştu.

 

“Öğrencilerin yüzde 62’si beslenme ihtiyacını karşılarken maddi olarak zorlanıyor”

Kantinden beslenme ihtiyacını karşılayan öğrencilerin, yüzde 78.8’inin okul kantinlerindeki yiyeceklerden memnun olmadığını kaydeden Adnan Zekai, ankete katılan tüm öğrencilerin yüzde 62’sinin ise öğle aralarında beslenme ihtiyacını karşılarken maddi olarak zorlandıklarını belirtti.

Zekai, anket sonuçlarına nazaran, Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın yeni program çerçevesinde yiyecek desteği sağlamak amacıyla okullara yapmış olduğu katkının “yetersiz bulunduğunu, adaletsizlik yarattığını ve öğrencileri rencide edici bulunduğunu” dile getirdi.

 

“En mühim problem güvenlik”

Ankete katılan velilerin yüzde 51.6’sının birinci dönem uygulanan yeni programın, öğrencilerin güvenliğini ve sağlığını tehlikeye attığını düşündüğünü ifade eden Adnan Zekai, öğretmen, veli ve okul idarecilerine nazaran en mühim problemininin “güvenlik” bulunduğunu söylemiş oldu.

Yeni programın ankete nazaran yüzde 82 oranında veliye maddi yük oluşturduğunu kaydeden Zekai, tüm paydaşların, yüzde 90 oranının üstünde, yeni uygulanan programdan memnun olmadığını söylemiş oldu. Zekai, tüm paydaşların ek olarak yeni programın kalıcı bir halde uygulanmasının mümkün olmadığını ortaya koyduğunu belirtti.

Tam gün eğitim programıyla ilgili öngördükleri sıkıntıların okullarda yaşandığını ve tüm paydaşları etkilediğini kaydeden KTOEÖS Eğitim Sekreteri Zekai, “Öğrenciler, okullara olan ilgilerini yitirmiş, öğle aralarında güvenlikleri çekince altına girmiş, sıhhatli beslenme imkanı bulamamış yada aç kalmışlardır” dedi.

Zekai, ankete nazaran söz mevzusu uygulamanın kaldırılması gerektiği görüşünü ifade ederek, Bakanlığa bu yönde davet yapmış oldu.

 

Fiil: “Eğitimle ve eğitimin niteliğinin artırılmasıyla hiçbir ilgisi yok”

KTOEÖS Başkanı Selma Fiil de, anket sonuçlarının, haftada iki gün tam gün eğitim uygulamasının, bilhassa sıhhat ve güvenlikle ilgili problemler, sıkıntılar yarattığını tespit ettiğini belirterek, “uygulamanın, eğitimle, eğitimin niteliğinin artırılmasıyla hiçbir ilgisi olmadığını net olarak ortaya koyduğunu” öne sürdü.

Okul binalarıyla ilgili hala bina performans çözümleme raporları açıklanmadığını ifade eden Fiil, “Dirimsel risk olması durumunda bu mevzuda hala daha doğru muntazam emekler başlatılmamıştır. Halktan toplanan vergiler yol yapımına aktarılmış, çocuklarımız, öğretmenlerimiz risk altındaki binalara ve konteynerlere mahkûm edilmektedir. Sadece ikinci tanrı bilim yapımıyla ilgili adımlar atılmaktadır” diye konuştu.

Selma Fiil, “Gelinen noktada eğitimin niteliğinin artırılması hedefiyle, bilimsel, laik temelde ülkenin kendi eğitim sisteminin olması, Ulusal Eğitim Yasası’ndaki 22’nci maddenin kaldırılarak, Türkiye’yle paralel götürülen eğitim sisteminden uzaklaşılması icap ettiğini” beyan etti.

Lüzumlu bütçe ayrılarak altyapı, donanım sağlanıp, bilhassa zelzele riskine karşı tüm okullarda eksikliklerin, tamamlanmamış kadroların tamamlanması, müfredat içerikleriyle bilimsel, laik ve ülkenin gereksinimlerine, üretime dayalı bir sistemin oluşturulması icap ettiğini ifade eden Fiil, “Bunun hükümet değil devlet politikası haline getirilmesi ile sadece tam gün eğitim söz mevzusu olabilir” dedi.

Fiil, Sendika Yönetim Kurulu’nun, hükümetin ve bakanlığın söz mevzusu sorunlarla ilgili ikinci dönem ara imtihanlarına şu demek oluyor ki 25 Mart -1 Nisan’a kadar hiçbir adım atmaması durumunda, tam gün eğitim programının yılsonuna kadar tüm okullarda uygulanmaması sonucu aldığını deklare etti.

Haber ve Fotoğraf: Afet İlban (TAK)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.