DOLAR
34,5278
EURO
36,1616
ALTIN
3.003,17
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C

KTÖS anket yapmış oldu

23.03.2024 15:09
12
A+
A-
KTÖS anket yapmış oldu

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), okul öncesi eğitimin  genel sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili  Okul Öncesi Öğretmenlerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi isminde anket yapmış oldu.

Basına da dağıtılan ankette okul öncesi eğitimde tespitlerde bulunularak alternatif çözüm önerilerine yer verildi.

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş anketin ve çözüm önerilerinin okul öncesi eğitimin geliştirilmesine katkı koymasının ve yetkililerin neticeleri dikkate alarak, sorunlara çözüm üretmesinin temel beklentileri bulunduğunu açıkladı.

Anket sonuçlarına bakılırsa okul öncesi eğitimde çözüm önerileri şu şekilde sıralandı:

“Okul öncesi eğitimi birimi yada dairesi kurulmalıdır. 
 Okul öncesi öğretmenlerinin yasada belirtilen “hususi ders öğretmeni” grubundan çıkarılarak “okul öncesi öğretmeni” olarak tanımlanıp, vazife, yetki ve sorumluluklarının, özlük haklarının, emek harcama koşullarının açıkça belirtilerek lüzumlu yasal düzenlemelerin yapılmalıdır

Okul öncesi ve ilköğretim öğretmenlerinin kendi alanlarının ve kademelerinin haricinde görevlendirilmesi uygulamasına son verilmeli ve bu mevzuda lüzumlu yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Eğitim ortamları, eğitim materyalleri ve kitapları  “dil, din, etnik köken, toplumsal cinsiyet ve engellilik durumu” gözetilmeden hazırlanmalıdır.

Yenilenen okul öncesi eğitim programı zenginleştirilmeye devam edilmelidir.

Derslik sayıları şura kararlarına bakılırsa belirlenmelidir.

Öğretmen yardımcıları KHK tarafınca atanmalıdır.

Eğitimin her kademesi parasız olmalı, devlet okullara bütçe ayrılmalıdır.
Hizmet içi eğitimler ihtiyaca bakılırsa programlanmalıdır.

Okul öncesi eğitim yaklaşımı belirlenip, her okul için eşit, parasız ve nitelikli bir anlayışla projelendirilmelidir. Eğitim programları demokratik ilkeler eşliğinde şekillenmelidir.

Dört yaşın okullaşma oranı ve anaokulların öğrenciye erişim oranı % 100 olarak hedeflenmeli ve planlanmalıdır. Devlet eli ile yaratılan fırsat eşitsizliği ortadan kaldırılmalıdır.

Yeni okul binaları ve sınıflar tabiat dostu olarak inşa edilmelidir.

Dört yaşın yaygınlaşması ile beraber 2020 yılına kadar 114 öğretmen ihtiyacının karşılanması için AÖA’ya kafi öğretmen talibi alınmalıdır.

Okul öncesi kurumlarda rehberlik servisi ve hususi eğitim hizmeti verilmelidir.

Kamusal eğitim, demokratik yönetim, tabiat dostu ve eşitlikçi alternatif eğitim modelinden ve parasız, eşit, bilimsel ve demokratik eğitim ilkelerinden vazgeçilmemelidir”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.