Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), hiçbir problemi çözme yönünde adım atmadığı nedeni öne sürülerek Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı’nı protesto eylemi düzenledi.
Bakanlık önünde meydana getirilen eylemde KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil’in kısa konuşmasının arkasından KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş ile Örgütlenme Sekreteri Uğur Erilen sendikanın açıklamasını okudu.
“Eğitimden Gailesi Olmayan Eğitim Bakanı” yazılı bir pankartın açıldığı fiil esnasında ara sıra “ders zili” de çalındı.
ELCİL
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, eğitim yılının ilk yarısının tamamlanmak suretiyle bulunduğunu sadece eğitimin gelişmesi yönünde pozitif bir tek adım atılmadığını söylemiş oldu.
Bakanın eğitimden anlayan, eğitimin sorunlarını bilen çözüm yollarını bilen bir şahıs olduğuna işaret eden Elcil, “Maalesef sorunlara çözüm anlamında bir yıldan fazla görevde olan Eğitim Bakanlığı bir açılım getirememiştir” ifadelerini kullandı.
Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı’nın “iş yapma gabızlığı” yaşamakta bulunduğunu iddia eden Elcil, problemler ve çözümlerini bilmesine karşın adım atma mevzusunda bakanın ciddi sıkıntılar yaşadığını belirtti.
“UYANMAYA DAVET EDİYORUZ”
Eğitimde yapılmayan işleri sıralamak ve Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nı uyanmaya çağrı etmek için bu eylemi yaptıklarını dile getiren Elcil, “Ders zilini çalıyoruz. Eğitim Bakanı’nı da uyanmaya çağrı ediyoruz. Artık yeter diyoruz. Problemler oldukca, icraat yok. Bu ciddi sıkıntıdır. Bıktık usandık. Kendisinin de artık açılım yapma zorunluluğu vardır diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
BASIN AÇIKLAMASI
Açıklamada, eğitimin sorunlarını ve çözüm yollarını bilen bir Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı’na haiz olmanın büyük bir talih olmasına karşın, göreve geldiği bir yıldan bu yana somut bir adım atmama eleştirisinde bulunmuş olduğu bakan ve ekibini sorgulamak için burada oldukları açıklandı.
Muhalefette olduğu dönemde sorunlara doğru yaklaşımlar getiren Cemal Özyiğit’in iş yapmadığı iddia edilerek, bunu açıklamanın mümkün olmadığı kaydedildi.
Eğitimin, dinamik ve devamlı açılım konması ihtiyaç duyulan bir süreç olduğu açıklandı.
“ÖĞRETMENLER YASASI İLE İLGİLİ HİÇBİR ADIM ATILMADI”
Eğitim Bakanı’nın da katkı koyduğu şura kararlarının uygulamaya girmediği, Öğretmenler Yasası ve Ulusal Eğitim Yasası’ndaki eksiklikler ve yanlışları düzeltmek için de hiçbir adım atılmadığı ileri sürülen açıklamada, eğitim programları ve kitaplarıyla ilgili yanlış ve eksikliklerin bakanlığa bildirilmesine karşın kitapların gene yanlış ve tamamlanmamış basılarak, okullara göndermiş olduğu kaydedildi.
“2009 YILINDAN BERİ BEKLEYEN SEKİZ TÜZÜK GEÇİRİLMEDİ
Terfi sistemiyle ilgili göstermelik düzenlemeler yapıldığı ve esasına dokunulmadığı belirtilen açıklamada ek olarak Denetleme, Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu Yasası’nın da işletilmediği ifade edildi.
2009 yılından beri bekleyen sekiz tüzüğün de geçirilmediği, okul öncesi eğitim okullarının yaygınlaştırılmadığı ve yasal yapılanmaya gidilmediği kaydedildi.
“YETERLİ ÖĞRETMEN İSTİHDAM EDİLMEDİ”
Hususi Eğitim Yasası’nın Meclis’ten geçirilmediği, kafi öğretmen istihdamı edilmediği ve
Mustafa Kemal Atatürk Öğretmen Akademisi’nin tekrardan yapılandırılmasına yönelik yasal düzenlemeye gidilmediği belirtilen açıklamada, devamlı eğitim merkezi uygulamaları için de hiçbir adım atılmamış yapılacağı söylenen yan dal alan uygulamasının da yürürlüğe konmadığı kaydedildi.
Hazırlanan Öğretmen Nakil Tüzüğü’nün Teknik Kurul’dan geçirilemediği belirtilen açıklamada, öğretmenlere yönelik “yan dal alan” sertifika programının da başlatılmadığı vurgulandı.
“DİN DERSLERİ SEÇMELİ YAPILMADI”
Açıklamada, din derslerinin seçmeli yapılmadığı, yobaz faaliyetlerin okullara inmesine göz yumulduğu, İlahiyat Koleji diye dayatılan okulun, devlet denetimine alınmadığı ileri sürülerek, “laik ve bilimsellikten uzak Arap kültürünü dayatan” programların kaldırılmadığı iddia edildi.
Evlatların beceri ve kabiliyetlerini geliştirici etkinliklerin gün içine yayılan programlarla okullara aktarılmasına fırsat yaratan açılımlar ortaya konmadığı belirtilen açıklamada, ana dili Türkçe olmayan öğrencilere yönelik oryantasyon eğitimi programlarının da uygulanmadığı kaydedildi.
“İŞSİZ ÖĞRETMENLER VARKEN TÜRKİYE’DEN ÖĞRETMEN GETİRİLDİ”
Okullarda rehberlik hizmetlerinin yasal alt yapıya kavuşturularak, yaygınlaştırılmadığı iddia edilen açıklamada, ülkede 500 civarında işi olmayan rehber, ruhsal danışman ve 185 hususi eğitim öğretmeni dururken Türkiye’den öğretmen getirilmiş olduğu ileri sürüldü.
“VELİLERDEN PARA TOPLAMA YASADIŞIDIR”
Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın teşkilat yapılanmasında düzenlemeye gidilmediği, partisel sevinç anlayışı ile siyasal atama yapma düzeninin devam ettirilmiş olduğu kaydedilen açıklamada, okullara cari bütçe ayrılmadığı, her okulun kendi maddi kaynağını bulması ile ilgili velilerden para toplamaya dayalı yasadışı uygulamalara da göz yumulduğu açıklandı.
Kalabalık sınıflarda eğitim verilmesi uygulamasının devam ettirilmiş olduğu, şura kararlarına nazaran derslik sayılarını düzenleyecek önlemlerin de alınmadığı belirtilen açıklamada, okul öncesi eğitimde öğretmen yardımcısı istihdamı yapılmadığı ve yasadışı devam eden uygulamalara göz yumulduğu kaydedildi.
Türkiye Büyükelçiliği’nden 6 görevlinin Eğitim Bakanlığı’nda vazife yapması uygulamasının devam ettirilmiş olduğu ileri sürülen açıklamada, ülkede yüzlerce işi olmayan öğretmen varken, gereksinim olmayan alanlarda Türkiye’den öğretmen getirilerek Euro maaş ödenmesine devam edilmiş olduğu, ülkenin gençlerinin de işi olmayan bırakılmaya devam etmiş olduğu kaydedildi.
“OKUL GÜVENLİĞİYLE İLGİLİ HİÇBİR ADIM ATILMADI”
Açıklamada, okul güvenliğiyle ilgili hiçbir adım atılmadığı, okul kantinlerinin denetlenmediği, geçmişte hırsızlıktan yargılananlara bile kantin ihalesi verildiği ileri sürülen açıklamada, okullara kafi hademe istihdamı yapılmazken, gereksinim olmadığı halde yasalara aykırı şekilde okullara fazladan yazman istihdamı yapıldığı savunuldu.
Okul taşımacılığının güvenli bir halde yapılmasını öngören çalışmaların hayata geçirilmediği, okulların alt yapıları, teknolojik donanımları ve yeni okul inşaatların planlamasının yapılmadığı kaydedildi. Açıklamada ek olarak, Girne’de acil gereksinim olan yeni okul binalarıyla ilgili somut adım atılmadığı, hanım öğretmenlerin Toplumsal Güvenlik Yasası’nda 112 gün olan doğum izinleri için tamamlanmamış yasal düzenlemenin de ele alınmadığı açıklandı.
Sıhhat problemi yaşayan öğretmenleri emekliye ayırıp yeni kadrolar alacak hiçbir tedbir alınmadığı, çocuk koruma programları ile ilgili hiçbir tedbir alınmadığı ve aile eğitimine yönelik etkinlik yapılmadığı iddia edilen açıklamada, boş olan okul kadrolarının doldurulması için Kamu Hizmeti Komisyonu’na yönelik hiçbir yasal düzenlemenin de yapılmadığı kaydedildi.
“OKULLARDA KAOS YAŞANMASINA SEYİRCİ KALINIYOR”
Ülkeye giriş çıkışlarla ilgili etkin önlemler alınmadığı için, eğitimin planlanamadığı, kolejlere giriş yöntemi değiştirilmediği için evlatların travma yaşamasına çanak tutulduğu iddia edildi.
Aileler maddi yük altına sokulmuş ve hususi derslerle dershanelere satın alan sağlama uygulamasının sürdürüldüğü ileri sürülen açıklamada, disiplin suçları ile ilgili yasal çerçevede adımların atılmadığı ve okullarda kaos yaşanmasına izleyici kalındığı savunuldu.