<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
DOLAR
35,5933
EURO
36,9764
ALTIN
3.119,59
BIST
10.029,31
DOLAR
35,5933
EURO
36,9764
ALTIN
3.119,59
BIST
10.029,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
12°C
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
11°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
12°C

Mesleki liselere ilgi azca

01.02.2024 04:28
8
A+
A-
Mesleki liselere ilgi azca

Yüksek öğretimde hem ‘gerekseme fazlası’ bölümler hem de ‘diplomalı işsizler’ ile ilgili tartışmalar sürerken, orta öğretimde öğrencilerin çoğunlukla meslek lisesi yerine ‘genel liseyi’ tercih etmiş olduğu resmi verilere yansıdı.

Ayşe GÜLER

Yüksek öğretimde hem ‘gerekseme fazlası’ bölümler hem de ‘diplomalı işsizler’ ile ilgili tartışmalar sürerken, orta öğretimde öğrencilerin çoğunlukla meslek lisesi yerine ‘genel liseyi’ tercih etmiş olduğu resmi verilere yansıdı.
Eğitim Bakanlığı resmi verilerine nazaran; 2017-2018 öğretim senesinde devlet ve hususi okullarda eğitim veren liselerde 9110, mesleki liselerde ise 3337 talebe tahsil gördü.
Ülke genelindeki ‘talebe oranı’ ise genel liselerde %73, mesleki liselerinde ise % 27 olarak belirlendi.
Eğitim Uzmanı Salih Sarpten, eğitimde meslek liselerinin önemine işaret ederek, bu mevzuya ciddi ekonomik kaynak ayrılması icap ettiğini belirtti.

GENEL LİSEDE 9 bin 110, MESLEK LİSELERİNDE 337 ÖĞRENCİ… Eğitim Bakanlığı resmi verilerine nazaran; 2017-2018 öğretim senesinde devlet ve hususi okullarda eğitim veren genel liselerde 9110, mesleki liselerde ise 3337 talebe tahsil gördü.

YENİDÜZEN’e konuşan Sarpten, ülkede 40 bin yabancı iş gücü bulunduğunu buna rağmen da 12 bin civarında genç işsizin bulunduğuna değinerek, meslek liselerine yönelik lüzumlu hassasiyetin gösterilmesi halinde hem üniversiteden mezun olan diplomalı işsizlerin sayısının azalacağını hem de nitelikli eleman yetiştirileceğini kaydetti.

 

EN ÇOK TERCİH: ELEKTRİK-ELEKTRONİK… Resmi verilerde alanlara nazaran mesleki ve teknik lise talebe sayısı da paylaşıldı. Buna nazaran Mesleki ve Teknik Liselerde eğitim gören öğrencilerin en fazla Elektrik-Elektronik bölümünü seçtiği, minimum talebin ise Harita Tapu ve Kadastro kısmına yapıldığı görüldü.

 

Elektrik-elektronik kısmı ilk sırada…

Resmi verilerde alanlara nazaran mesleki ve teknik lise talebe sayısı da paylaşıldı.
Buna nazaran Mesleki ve Teknik Liselerde eğitim gören öğrencilerin en fazla sırasıyla Elektrik-Elektronik, Muhasebe Finansman ve Pazarlama, Bilişim bölümlerini tercih ettikleri görüldü.
2017-2018 eğitim senesinde Elektrik-Elektronik bölümünde 462, Muhasebe Finansman ve Pazarlama bölümünde 426, Bilişim bölümünde ise 291 talebe eğitim aldı.

Minimum talep: Harita Tapu ve Kadastro Kısmı’ne…

19 değişik bölüm içinde; öğrencilerin minimum Harita Tapu ve Kadastro Kısmı’nü tercih etmiş olduğu görüldü.
Bu yıl Mesleki ve Teknik Liselerin söz mevzusu bölümünde toplam 16 talebe eğitim aldı.
Söz mevzusu bölüm haricinde; Döşem Tek. İklimlendirme Kısmı ile Ziraat Teknoloji Kısmı’ndeki talebe azlığı dikkat çekti. 
Döşem Tek. İklimlendirme Kısmı’nden 39, Ziraat Teknoloji Kısmı’nde ise 41 talebe eğitim görmüş oldu.

Öteki bölümler…

Öteki bölümlerin talebe sayısı şöyleki: Motorlu Araçlar: 243, Metal: 99, İnşaat: 163, Makine: 58, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı: 92, Konaklama, Sey.Yiyecek İçecek Hiz:356, Ofis Yönetimi: 100, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi: 230, Grafik Fotoğraf ve Basımevi: 197, Güzellik ve Saç Bakımı: 273, El Sanatları ve Seramik: 79, Giyim Üretim Teknolojisi: 74, Besin Teknolojisi: 95.

KKTC uyruklular ilk sırada…

Mesleki ve Teknik Liselerindeki öğrencilerin uyrukları da resmi verilerde yer aldı.
Buna nazaran; öğrencilerin %60.3’ü şu demek oluyor ki 2013’ü KKTC uyruklu…
965 talebe (%28.9) TC uyruklu, %8.5’u şu demek oluyor ki 283’ü de KKTC-TC uyruklu…
Mesleki ve Teknik Liselerinde 76 talebe (%2.3) de 3. ülke vatandaşı.

EĞİTİM UZMANI SARPTEN: “MESLEK LİSELERİNE ÖNEM VERİLMELİ”…Eğitim Uzmanı Salih Sarpten, ülkede 40 bin yabancı iş gücü bulunduğunu buna rağmen da 12 bin civarında genç işsizin bulunduğuna değinerek, meslek liselerine yönelik lüzumlu hassasiyetin gösterilmesi halinde hem üniversiteden mezun olan diplomalı işsizlerin sayısının azalacağını hem de nitelikli eleman yetiştirileceğini kaydetti.

Ülkede 12 lisede ‘meslek’ eğitimi veriliyor

Buna nazaran meslek eğitimi almak isteyen öğrenciler; Sedat Simavi Sanayi Meslek Lisesi, Haydarpaşa Tecim Lisesi, Mustafa Kemal Atatürk Meslek Lisesi, Haspolat Meslek Lisesi, Dr. Fazıl Minik Sanayi Meslek Lisesi, Mağusa Meslek Lisesi, Mağusa Tecim Lisesi, Girne Gezim Meslek Lisesi, Güzelyurt Meslek Lisesi, İskele Tecim Lisesi, Karpaz Meslek Lisesi, Cengiz Topel Sanayi Meslek Lisesi’ne başvurabiliyor.

Taner Akcan Çıraklık Eğitim Merkezi’nde 352 talebe…

Öte taraftan Lefkoşa’da Taner Akcan Çıraklık Eğitim Merkezi’nde ise toplam 352 talebe eğitim alıyor.
Bu öğrencilerin 294’ü adam, 58’i kız…


Eğitim Uzmanı Salih Sarpten:

“Mesleki eğitime kaynak ayrılmalı, adım atılmalı”

Eğitim Uzmanı Salih Sarpten, eğitimde meslek liselerinin önemine işaret ederek, bu mevzuya ciddi ekonomik kaynak ayrılması icap ettiğini belirtti.
Sarpten, mesleki liselerin uygar eğitimin en mühim unsurları içinde yer aldığına işaret ederek, nitelikli iş gücünün bu şekilde elde edilebileceğini kaydetti.
Ülkede 40 bin yabancı iş gücü bulunduğunu buna rağmen da 12 bin civarında genç işsizin bulunduğuna değinen Sarpten, “Bu sayı bile eğitim sistemini tekrardan organize etmek icap ettiğini söylüyor” dedi.
Sarpten, meslek liselerine yönelik lüzumlu hassasiyetin gösterilmesi halinde hem üniversiteden mezun olan diplomalı işsizlerin sayısının azalacağını hem de nitelikli eleman yetiştirileceğini kaydetti.
Bununla birlikte mesleki teknik eğitimle iş dünyasını buluşturmak gerektiğine değinen Sarpten, bu ihtiyaca yönelik adım atılmasının koşul bulunduğunu altını çizdi.

t1-030.jpgt2-029.jpgt2-029.jpgt4-007.jpg

t5-003.jpg

Öztürkler de dikkat çekmişti…

Hatırlanacağı suretiyle geçtiğimiz hafta YENİDÜZEN’e konuşan Yüksek Tahsil ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, son yılarda liseden mezun olan öğrencilerin üniversiteleşme oranlarının % 70’in üstünde olduğuna işaret etmişti.

Öztürkler,  son 4 yılda lisans programlarına yönelen talebe sayısında ciddi artış yaşandığını dile getirmişti.

Bir ülkedeki üniversiteleşme oranının % 70’lerde olmasının bu aşamada sorun bulunduğunu gösterdiğini aktaran Öztürkler, ülkedeki iş gücü ve teknik alanlarda gelişim olması için öğrencilerin üniversitede ön lisans ve teknik bölümlere yönelmesinin önemini vurgulamıştı.

Öztürkler, KKTC’nin siyasal durumu, üniversiteleşmedeki oran ve iş imkanlarının kısıtlı olması göz önüne alındığın da gerekseme fazlası bölümlerin önüne geçilmesinin de mümkün olmadığını aktarmıştı.

Ayrıca Öztürkler, 2018- 2019 öğretim senesinde KKTC, TC ve üçüncü ülkelerdeki üniversitelerde burs uygulamalarında gerekseme fazlası 30 bölüm bulunduğunu açıklamıştı.

İhtiyaç fazlası bölümlerde okumak isteyen öğrencilere burs verilmeyeceğinin altını çizen Öztürkler, bilhassa ön lisans ve teknik bölümlerde okuyacak öğrencilere karşılıksız burs uygulaması yapılacağını da aktarmıştı.  

yeniduzen-satin-aliniz-592.jpg

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.